JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsearbeidere i Ukraina: – Vi gjør denne jobben til krigen ender eller til våre liv gjør det

NØDHJELP: Her i Lviv ankommer medisin og utstyr donert fra hele verden. Døgnet rundt blir det gjennomgått, sortert, pakket og sendt.

NØDHJELP: Her i Lviv ankommer medisin og utstyr donert fra hele verden. Døgnet rundt blir det gjennomgått, sortert, pakket og sendt.

Ola Tømmerås

Eske etter eske med medisiner og utstyr bæres inn på det som inntil nylig var et dansegulv i Kulturpalasset. På utsiden presser menn med nye forsendelser seg fram i køen av folk som trenger legehjelp.

2022031109324920220311111950

ola.tommeras@fagbladet.no

Det medisinske senteret i Lviv i Ukraina ble startet bare timer etter at Russland lot de første missilene regne over nabolandet. Mens verden var lamslått vitne til fullskala krig og invasjon, ringte den unge legen Markiyan Fetsych (et familiemedlem av journalisten – se faktaboks, red.anm.) rundt til sine kolleger, venner og bekjente fra studietiden.

{f1}

Sorterer gavene

– Jeg innså at det kom til å bli fort tomt for medisiner i fronten, forteller Fetsych. Allerede dagen etter at angrepet startet, var senteret operativt.

Rundt ham romsterer sykepleiere og studenter med rutinerte hender gjennom innholdet i ankomne esker fra giverland. De finleser etiketter, som ofte har helt andre navn og virkemidler i produktene enn hva de er vant med, og merker og pakker på nytt. På den nå strengt bevoktede gårdsplassen ved Kulturpalasset sjauer andre pakkene i busser og lastebiler.

VI BLIR: Det er her vi kan gjøre en forskjell, her vi kan hjelpe det viktigste landet vårt har, nemlig menneskene, sier den unge legen Markiyan Fetsych.

VI BLIR: Det er her vi kan gjøre en forskjell, her vi kan hjelpe det viktigste landet vårt har, nemlig menneskene, sier den unge legen Markiyan Fetsych.

Ola Tømmerås

Reier gjennom Lviv

– Logistikken er god. Vi har fortsatt fungerende togforbindelse til Kharkiv. Folk stiller med busser og lastebiler. Melder seg til innsats og kjører. Vi får medisiner av gårde til hver eneste region i landet, forteller Markiyan Fetsych.

Over to millioner har forlatt sine hjem i Ukraina. På to uker har 1,5 millioner flyktet videre ut av landet. De fleste reiser gjennom Lviv, en by med 700.000 innbyggere som selv har tatt imot 200.000 flyktninger på to uker. Det krever også en ekstraordinær medisinsk innsats. Til det som tidligere var billettluker til kulturarrangement, står nå en lang kø av mennesker – mange med barn.

– Vi har mange leger og gir helsehjelp til flyktninger. Rundt fem prosent av medisinene blir brukt her, mens 95 prosent fordeles til resten av landet.

STOPPER ALDRI: Det medisinske senteret i Kulturpalasset har aldri stengt.

STOPPER ALDRI: Det medisinske senteret i Kulturpalasset har aldri stengt.

Ola Tømmerås

Døgnet rundt

I tillegg til helsepersonell og medisinsk kyndige har senteret knyttet til seg sjauere, vakter og servicepersonell. De kommer fra hele Ukraina, de er fra Lviv og de er flyktninger fra øst, som har valgt å bli her framfor videre flukt. Åpningstiden er 24 timer i døgnet sju dager i uka. De sover kun nødvendig tid. Utenfor går strømmen av landsmenn som vil ut.

{s1}

Inne i salene er det også kvinner i alle aldre, som automatisk kunne fått plass på togene fra Lviv til Polen, hadde de villet. På togene får kun kvinner, barn og utenlandske borgere plass. Men, de reiser ikke.

– Som jeg ser det så har vi kun to alternativer: Enten så står vi her og gjør denne jobben til krigen er over, eller så står vi her og gjør denne jobben til livene våre er over. Det er den holdningen jeg møter fra alle, kvinner som menn, forteller legen.

I deres hender

I fred er Fetsych kirurg og kreftlege, men krigen har satt alle planlagte operasjoner på vent.

– Jeg er en god organisator, og så kjenner jeg mange. Jeg innså at det var med slikt arbeid jeg kunne gjøre en forskjell.

Nå ligger alle andre byers tilgang på medisiner i deres hender. Lviv er blitt hovedstedet for innsending av nødhjelp. Forsendelser av medisiner kommer inn fra hele verden. Bare de siste dagene har Markiyan Fetsych fått telefoner fra givere i Tyskland, Polen og USA. Nye trailere og lastebiler med medisinsk hjelp er på vei.

– Vi får enorm støtte. Det gjør at vi ikke føler oss alene. Det vi trenger aller mest nå er personlige førstehjelpspakker for soldater. Dette er livreddende utstyr som vi har veldig lite av, og turnikéer til å stoppe blødninger.

Kommentar: «Det som no må skje, er det Putin fryktar mest»

Ingen illusjoner

Per i dag er det kun strategiske flyplasser i Lviv distrikt som er bombet. Men for innbyggerne og hundretusenvis av flyktninger finnes ingen garanti for at byen blir skånet. Flyalarmen går flere ganger daglig. Mange frykter at Putin skal gjøre kort prosess med byen, som er ukrainernes kulturelle sentrum.

Markiyan Fetsych er stødig i stemmen når han understreker:

– Vi har ingen illusjoner om at dette er et trygt sted, men det er likevel uaktuelt å forlate landet, å legge ned jobben vi gjør. Det er herfra vi kan redde liv nå.

Journalisten hentet bestemor i familien

Journalisten som har laget denne saken, har familiære forbindelser til intervjuobjektet og forbindelser til det medisinske senteret som nå distribuerer livsviktige medisiner til hele Ukraina.

Intervjuobjektet er nevø av journalistens kone. Journalisten hadde selv med et lager med medisiner til senteret, samtidig som han og hans kone brakte bestemoren til deres barn, som også er intervjuobjektets bestemor, ut av Ukraina og tilbake til Norge.

Vi trenger aller mest personlige førstehjelpspakker for soldater - livreddende utstyr som vi har veldig lite av. Og turnikéer til å stoppe blødninger.

Markiyan Fetsych, lege i Lviv

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy