GRUNDIGE FORBEREDELSER: Emma Straub fikk betalt for all øving sammen med teamleder Yvonne Soggemoen. Straub ble også trent av tidligere VM-vinner Jenny-Marlen Skogeng Fossan.
Anita Arntzen
marte.bjerke@fagbladet.no
Emma Straub er til daglig lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs hospital i Trondheim. De siste månedene har fritida vært viet trening mot Yrkes-EM. Fra pallen i den polske byen Gdansk fikk Straub betalt for alle de nedlagte arbeidstimene.
– Det var stort, veldig veldig gøy, utfordrende og stressende, sier hun om konkurransen.
OVERRASKA: Emma Straub, lærling i helsefag og fagforbundsmedlem, er overraska og stolt over å ha tatt bronse i Yrkes-EM 5. - 9. september i Gdansk i Polen.
Anita Arntzen
– Jeg kjente på følelser og nerver jeg ikke har kjent på før, men jeg har heller aldri kjent på en større yrkesstolthet: Så mange ulike fagarbeidere der alle ønsker å yte sitt beste og vise fram den kompetansen og kunnskapen de har. Det er jo helt nydelig egentlig, sier Straub til Fagbladet like før avreise til flyplassen i Gdansk.
– Norges viktigste landslag
Straub og de andre konkurrentene i helsefag ble vurdert på det sykepleiefaglige, på hygiene, etikk, ergonomi og kommunikasjon under europamesterskapet som går over tre dager. På forhånd får deltakerne tilsendt 15 oppgaver og av disse trekkes ni som skal gjennomføres. Arrangementet foregår i en stor, bråkete messehall med rundt 100.000 besøkende.
Bjørnar Valstad er daglig leder i Worldskills Norway som står bak yrkeslandslagene. Han mener disse landslagene er Norges viktigste:
– Å dyrke fram talenter og lykkes i slike konkurranser er langt viktigere for konkurranseevnen til norsk næringsliv, enn det vi oppnår ved å lykkes på idrettsarenaen. Derfor mener vi at yrkeslandslaget er Norges viktigste landslag, sier han på Worldskills Norway sine nettsider.
I EUROPATOPPEN: Straub delte tredjeplassen med Ungarn.
Worldskills Norway
I tillegg til Straub, fikk to andre utøvere pallplass i EM. Per Magne Egebø Svardal tok gull i bilskadefaget og Fredrik Vehus Skjerve bronse i elektrikerfaget. Norge stilte med utøvere i 14 fag. Det ble konkurrert i 43 ulike yrkesfag totalt i konkurransen.
Tar med verdifulle erfaringer hjem
Straub tar med seg verdifull erfaring hjem etter intense dager i Polen.
– Jeg har fått en breddekompetanse både i øvinga og når jeg har gjort de «casene» vi har gjort nå i konkurransen. Det har også vært veldig artig å snakke med utøverne fra andre land og høre hvordan de gjør ting, hvilken utdanning og kompetanse de har, forteller hun, som også har lært en hel del om seg selv:
– Jeg har lært at jeg tåler mer enn jeg tror, at jeg må ha litt mer tro på meg selv, og at hvis jeg vil, så får jeg det til, sier Straub.
UNIK OPPLEVELSE: – Én ting er å forberede seg på det med poeng og jobbe med oppgaver som skal gjøres, en annen ting er å faktisk stå der og gjøre det. Det tror jeg ikke man klarer å bli 100 prosent forberedt på før man er der, sier Straub om EM. Her med Jenny-Marlen Skogeng Fossan (t.h.) og Yvonne Soggemoen.
Anita Arntzen
Da Fagbladet fulgte Straub under forberedelsene til EM fra et hotellrom på Kløfta, sa hun dette om målet for konkurransen:
– Å gjøre det best mulig, at jeg kommer dit og føler meg forberedt, at jeg har det gøy og sitter på flyet hjem og vil tilbake.
– Nådde du målet ditt?
– Absolutt! Jeg har ikke lyst til å sette meg på flyet hjem, sier Straub.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye