JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENING: Emma Straub er til daglig lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs hospital. Nå trener hun til Yrkes-EM.

TRENING: Emma Straub er til daglig lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs hospital. Nå trener hun til Yrkes-EM.

Anita Arntzen

Kan bli Europas beste helsefagarbeider:

Helsefagarbeiderlærling Emma (19) skal forsvare Norges ære i EM

Lærling Emma Straub (19) mangler konkurranseinstinkt, men har likevel avlyst sommerferien for å trene til å bli Europas beste helsefagarbeider.

marte.bjerke@fagbladet.no

Tre bank mot en dørkarm etterfulgt av en vennlig stemme som sier «Hi, I´m from home care». I senga på soverommet ligger en nedstemt kvinne. Den 62-årige Mrs. Krol viser ingen tegn til å samarbeide når Emma Straub setter seg på sengekanten. Helsefagarbeideren forklarer hvordan de kan sikre leiligheten så den MS-rammede Krol slipper å snuble i teppekanten slik hun gjorde i går. Langsomt snur både Krol og humøret seg i senga, og etter mild overtalelse setter hun seg opp ved siden av Straub.

{f2}

Scenen kunne vært henta fra en hvilken som helst hjemmetjeneste i et hvilket som helst land, men den sta og sure dama i senga er en oppfunnet karakter gestaltet av teamleder for yrkeslandslaget, Yvonne Soggemoen. Og soverommet er del av en suite på Lily Country Club på Kløfta. Her trener teamet til Straub til Yrkes-EM i september.

LES OGSÅ: Helsefaglærling Emma (18) er framtidas arbeidskraft på sykehuset

Virkelighetsnære scenarioer

– Å nei, ikke ta teppet mitt, protesterer Mrs. Krol når Straub forteller om fallsikring av den lille leiligheten. Så viser hun hvordan Krol kan komme seg opp hvis hun først faller. Krol begynner å se lysere på livet nå: 

– Du skulle ha vært her for mange år siden, Emma. You`re so good, skryter den MS-rammede kvinnen når Straub er i gang med sårstell.

{o}

Anita Arntzen

– To minutter, avbryter Jenny-Marlen Skogeng Fossan (29) fra sidelinja.

Hun er Straubs trener, i tillegg til å være dommer under årets EM i Gdansk.

Anita Arntzen

Straub fortsetter uanfektet med full konsentrasjon om kvinnen hun har foran seg, men det tar ikke lang tid før Fossan bryter inn igjen:

– Time is out!

{/o}

MS-oppgaven er en gjenganger i de internasjonale konkurransene i helsefag, forteller Yvonne Soggemoen som har jobba med yrkesfagkonkurranser i rundt 15 år. Denne gangen kom ikke Straub i mål med alt hun skulle gjøre på de 20 minuttene hun hadde til rådighet. 

– Jeg rakk ikke å ta med søpla, re senga, si ha det og skrive rapport, sier Straub.

– Der mista du masse poeng, kommenterer Soggemoen, som skryter av kommunikasjonsevnen til Straub. Ironisk nok er det denne egenskapen som trekker henne i poeng, fordi hun bruker for mye tid.

– Ja, du synes jo så synd på pasienten. Akkurat i denne sammenhengen skal vi faktisk lære deg å bli litt mer egoistisk, sier Soggemoen.

{f1}

Omsorgsinstinktet er nok mer utviklet enn konkurranseinstinktet hos Norges EM-håp i helsefag.

– Vi hadde en personlighetskartlegging på en av samlingene, og den viste at jeg overhodet ikke lar meg motivere av konkurranse, sier Straub og flirer:

– Det var litt gøy da!

{o}

Anita Arntzen

Jenny-Marlen Skogeng Fossan noterer flittig i skjemaet sitt mens Straub er på «hjemmebesøk».

{/o}

– Kanskje du kan snakke mer mens du gjør andre ting, foreslår hun i evalueringen.

Og det er verdt å lytte til Fossan. I 2015 tok hun hjem VM-tittelen i helsefag.

Teamet konfererer om hvilke oppgaver det er best å prioritere vekk hvis tida blir knapp.

EVALUERING: Etter at oppgaven er gjennomført, evalueres innsatsen av Yvonne Soggemoen (t.v.) og Jenny-Marlen Skogeng Fossan (t.h.). Emma Straub er ikke helt fornøyd med egen innsats denne gang.

EVALUERING: Etter at oppgaven er gjennomført, evalueres innsatsen av Yvonne Soggemoen (t.v.) og Jenny-Marlen Skogeng Fossan (t.h.). Emma Straub er ikke helt fornøyd med egen innsats denne gang.

Anita Arntzen

– Det er jo kort tid i tjenestene også. Jeg husker at jeg hadde 18 pasienter før lunsj da jeg starta som helsefagarbeider i hjemmetjenesten, sier Fossan.

Nå jobber hun som fagutviklingssykepleier på kirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Harstad. Selv for en verdensmester er det nemlig vanskelig å få full, fast jobb som helsefagarbeider. Dette var en medvirkende årsak til at Fossan tok sykepleierutdanning. Hun tror innsatsen i yrkeskonkurransene har vært positivt for karrieren.

– Jeg tror ikke jeg hadde fått stillingen jeg har nå uten den erfaringen, sier hun.

{f3}

Bekymra for rekrutteringen

Av de helsefagarbeiderne som har vært med i yrkeskonkurransene, anslår Soggemoen at rundt 50 prosent har gått videre på sykepleierutdanning. Hun mener konkurransene er viktige for å vise fram faget og for å bidra til rekruttering.

Anita Arntzen

– Helsefagarbeider er et kjempefint yrke hvis man har mulighet til å gjøre jobben sin, mener Fossan som påpeker at den treårige sykepleierutdanninga ikke er for alle.

– Hvis vi får til god arbeidsdeling, flere helsefagarbeidere på sykehus og større stillinger tror jeg flere blir i yrket, sier hun.

GI MEG EN BEVEGELSE: Yvonne Soggemoen mener vi trenger en bevegelse for å øke rekrutteringen til helsefagarbeideryrket.

GI MEG EN BEVEGELSE: Yvonne Soggemoen mener vi trenger en bevegelse for å øke rekrutteringen til helsefagarbeideryrket.

Anita Arntzen

Soggemoen er bekymra for rekrutteringen, selv om det nå er tegn til en holdningsendring og større interesse for yrkesgruppa i helsesektoren.

– Jeg synes det er rart at bransjen ikke slår seg sammen, arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Det må bli en bevegelse! mener hun.

Må trene på å bli mentalt sterk

Emma Straub, som til daglig er lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs hospital i Trondheim, vant NM i helsefagarbeiderfaget i fjor og ble dermed Norges kandidat i EM. I konkurransen vurderes deltakerne på det sykepleiefaglige, på hygiene, etikk, ergonomi og kommunikasjon. På forhånd får deltakerne tilsendt 15 oppgaver og av disse trekkes ni som skal gjennomføres under de tre dagene konkurransen varer. Arrangementet foregår i en stor, bråkete messehall og det er forventa rundt 100.000 besøkende. Å prestere i et slikt miljø krever mental forberedelse.

– Alle kan lære seg faget, men man må trene på å være mentalt sterkt, sier Soggemoen, som i tillegg til å være utdanna sykepleier og pedagog, også er coach og yogalærer.

Kunsten er å ikke la seg distrahere av det som skjer rundt, men ha full konsentrasjon om oppgaven. Teamet har blant annet jobba med pusteteknikker og visualisering, en mental teknikk der du ser for deg hva du skal gjøre i forkant av at du skal prestere.

– Man må ha noen strategier hvis man detter ut, understreker Fossan.

Emma Straub har drevet med teater og er drilla i å yte på scenen, men dette er likevel noe litt annet:

– Jeg er vant til å ha et manus som vi har øvd på sammen, men dette er mer som en stor improvisasjon der den du møter ikke har samme manus som deg. Som å øve på en forestilling i ett år og så kommer du på scenen og skal spille mot en du aldri har møtt før, sier hun.

IKKE BARE ALVOR: Å trene og å være med i mesterskap innebærer ikke bare fag. Det er også sosialt og gøy.

IKKE BARE ALVOR: Å trene og å være med i mesterskap innebærer ikke bare fag. Det er også sosialt og gøy.

Anita Arntzen

Om ikke konkurranseaspektet i seg selv er motiverende, mener Straub at yrkeskonkurransene gir henne et unikt innblikk i ulike diagnoser og sider ved yrket hun ellers ikke ville ha blitt kjent med. 

– Det har bare vært positivt, sier hun.

Men EM-gull vil hun ikke forskuttere.

– Målet er å gjøre det best mulig, at jeg kommer dit og føler meg forberedt, at jeg har det gøy og sitter på flyet hjem og vil tilbake, sier Straub.

 

Yrkes-EM i Gdansk

• Yrkes-EM arrangeres hvert andre år. I år er det i Gdansk i Polen 5. - 8. september. Vinneren av Yrkes-NM kvalifiseres automatisk til EM.

• Sist Norge tok medalje i helsefag i en internasjonal yrkeskonkurranse var i VM i 2015. Da vant Jenny-Marlen Skogeng Fossan gull.

• I 2014 tok også helsefagarbeiderne Stine Birgitte Harsem Kipperberg og Marita Puntervoll hjem gull fra EM.

Kilde: Worldskills Norway

Oppgaven som Emma Straub skal løse:

You visit Mrs. Krol once a week at home. She is 62 years old and single. She suffered from multiple sclerosis since six years and her left leg is disabled; so she uses crutches for walking. She needs some help for daily activities. She lives alone and haven´t a lot of friends, so she is in low spirits. She fell to the ground yesterday and hurt her right knee. It´s 8 o´clock when you visit Mrs. Krol.

Tasks:

• Teach how to get up safely after falling.

• Walk training.

• Give advice to avoide falls and accidents at home.

• Change her wound dressing.

• Bed making.

Worldskills Norway

• er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning.

• Worldskills arrangerer Yrkes-NM og Skole-NM og står bak yrkeslandslaget som stiller til EM og VM.

• Bak organisasjonen står NHO, LO, YS, Utdanningsdirektoratet, KS og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner.

Kilde: Worldskills Norway

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Anita Arntzen

TRENING: Emma Straub er til daglig lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs hospital. Nå trener hun til Yrkes-EM.

TRENING: Emma Straub er til daglig lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs hospital. Nå trener hun til Yrkes-EM.

Anita Arntzen

marte.bjerke@fagbladet.no

Tre bank mot en dørkarm etterfulgt av en vennlig stemme som sier «Hi, I´m from home care». I senga på soverommet ligger en nedstemt kvinne. Den 62-årige Mrs. Krol viser ingen tegn til å samarbeide når Emma Straub setter seg på sengekanten. Helsefagarbeideren forklarer hvordan de kan sikre leiligheten så den MS-rammede Krol slipper å snuble i teppekanten slik hun gjorde i går. Langsomt snur både Krol og humøret seg i senga, og etter mild overtalelse setter hun seg opp ved siden av Straub.

{f2}

Scenen kunne vært henta fra en hvilken som helst hjemmetjeneste i et hvilket som helst land, men den sta og sure dama i senga er en oppfunnet karakter gestaltet av teamleder for yrkeslandslaget, Yvonne Soggemoen. Og soverommet er del av en suite på Lily Country Club på Kløfta. Her trener teamet til Straub til Yrkes-EM i september.

LES OGSÅ: Helsefaglærling Emma (18) er framtidas arbeidskraft på sykehuset

Virkelighetsnære scenarioer

– Å nei, ikke ta teppet mitt, protesterer Mrs. Krol når Straub forteller om fallsikring av den lille leiligheten. Så viser hun hvordan Krol kan komme seg opp hvis hun først faller. Krol begynner å se lysere på livet nå: 

– Du skulle ha vært her for mange år siden, Emma. You`re so good, skryter den MS-rammede kvinnen når Straub er i gang med sårstell.

{o}

Anita Arntzen

– To minutter, avbryter Jenny-Marlen Skogeng Fossan (29) fra sidelinja.

Hun er Straubs trener, i tillegg til å være dommer under årets EM i Gdansk.

Anita Arntzen

Straub fortsetter uanfektet med full konsentrasjon om kvinnen hun har foran seg, men det tar ikke lang tid før Fossan bryter inn igjen:

– Time is out!

{/o}

MS-oppgaven er en gjenganger i de internasjonale konkurransene i helsefag, forteller Yvonne Soggemoen som har jobba med yrkesfagkonkurranser i rundt 15 år. Denne gangen kom ikke Straub i mål med alt hun skulle gjøre på de 20 minuttene hun hadde til rådighet. 

– Jeg rakk ikke å ta med søpla, re senga, si ha det og skrive rapport, sier Straub.

– Der mista du masse poeng, kommenterer Soggemoen, som skryter av kommunikasjonsevnen til Straub. Ironisk nok er det denne egenskapen som trekker henne i poeng, fordi hun bruker for mye tid.

– Ja, du synes jo så synd på pasienten. Akkurat i denne sammenhengen skal vi faktisk lære deg å bli litt mer egoistisk, sier Soggemoen.

{f1}

Omsorgsinstinktet er nok mer utviklet enn konkurranseinstinktet hos Norges EM-håp i helsefag.

– Vi hadde en personlighetskartlegging på en av samlingene, og den viste at jeg overhodet ikke lar meg motivere av konkurranse, sier Straub og flirer:

– Det var litt gøy da!

{o}

Anita Arntzen

Jenny-Marlen Skogeng Fossan noterer flittig i skjemaet sitt mens Straub er på «hjemmebesøk».

{/o}

– Kanskje du kan snakke mer mens du gjør andre ting, foreslår hun i evalueringen.

Og det er verdt å lytte til Fossan. I 2015 tok hun hjem VM-tittelen i helsefag.

Teamet konfererer om hvilke oppgaver det er best å prioritere vekk hvis tida blir knapp.

EVALUERING: Etter at oppgaven er gjennomført, evalueres innsatsen av Yvonne Soggemoen (t.v.) og Jenny-Marlen Skogeng Fossan (t.h.). Emma Straub er ikke helt fornøyd med egen innsats denne gang.

EVALUERING: Etter at oppgaven er gjennomført, evalueres innsatsen av Yvonne Soggemoen (t.v.) og Jenny-Marlen Skogeng Fossan (t.h.). Emma Straub er ikke helt fornøyd med egen innsats denne gang.

Anita Arntzen

– Det er jo kort tid i tjenestene også. Jeg husker at jeg hadde 18 pasienter før lunsj da jeg starta som helsefagarbeider i hjemmetjenesten, sier Fossan.

Nå jobber hun som fagutviklingssykepleier på kirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Harstad. Selv for en verdensmester er det nemlig vanskelig å få full, fast jobb som helsefagarbeider. Dette var en medvirkende årsak til at Fossan tok sykepleierutdanning. Hun tror innsatsen i yrkeskonkurransene har vært positivt for karrieren.

– Jeg tror ikke jeg hadde fått stillingen jeg har nå uten den erfaringen, sier hun.

{f3}

Bekymra for rekrutteringen

Av de helsefagarbeiderne som har vært med i yrkeskonkurransene, anslår Soggemoen at rundt 50 prosent har gått videre på sykepleierutdanning. Hun mener konkurransene er viktige for å vise fram faget og for å bidra til rekruttering.

Anita Arntzen

– Helsefagarbeider er et kjempefint yrke hvis man har mulighet til å gjøre jobben sin, mener Fossan som påpeker at den treårige sykepleierutdanninga ikke er for alle.

– Hvis vi får til god arbeidsdeling, flere helsefagarbeidere på sykehus og større stillinger tror jeg flere blir i yrket, sier hun.

GI MEG EN BEVEGELSE: Yvonne Soggemoen mener vi trenger en bevegelse for å øke rekrutteringen til helsefagarbeideryrket.

GI MEG EN BEVEGELSE: Yvonne Soggemoen mener vi trenger en bevegelse for å øke rekrutteringen til helsefagarbeideryrket.

Anita Arntzen

Soggemoen er bekymra for rekrutteringen, selv om det nå er tegn til en holdningsendring og større interesse for yrkesgruppa i helsesektoren.

– Jeg synes det er rart at bransjen ikke slår seg sammen, arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Det må bli en bevegelse! mener hun.

Må trene på å bli mentalt sterk

Emma Straub, som til daglig er lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs hospital i Trondheim, vant NM i helsefagarbeiderfaget i fjor og ble dermed Norges kandidat i EM. I konkurransen vurderes deltakerne på det sykepleiefaglige, på hygiene, etikk, ergonomi og kommunikasjon. På forhånd får deltakerne tilsendt 15 oppgaver og av disse trekkes ni som skal gjennomføres under de tre dagene konkurransen varer. Arrangementet foregår i en stor, bråkete messehall og det er forventa rundt 100.000 besøkende. Å prestere i et slikt miljø krever mental forberedelse.

– Alle kan lære seg faget, men man må trene på å være mentalt sterkt, sier Soggemoen, som i tillegg til å være utdanna sykepleier og pedagog, også er coach og yogalærer.

Kunsten er å ikke la seg distrahere av det som skjer rundt, men ha full konsentrasjon om oppgaven. Teamet har blant annet jobba med pusteteknikker og visualisering, en mental teknikk der du ser for deg hva du skal gjøre i forkant av at du skal prestere.

– Man må ha noen strategier hvis man detter ut, understreker Fossan.

Emma Straub har drevet med teater og er drilla i å yte på scenen, men dette er likevel noe litt annet:

– Jeg er vant til å ha et manus som vi har øvd på sammen, men dette er mer som en stor improvisasjon der den du møter ikke har samme manus som deg. Som å øve på en forestilling i ett år og så kommer du på scenen og skal spille mot en du aldri har møtt før, sier hun.

IKKE BARE ALVOR: Å trene og å være med i mesterskap innebærer ikke bare fag. Det er også sosialt og gøy.

IKKE BARE ALVOR: Å trene og å være med i mesterskap innebærer ikke bare fag. Det er også sosialt og gøy.

Anita Arntzen

Om ikke konkurranseaspektet i seg selv er motiverende, mener Straub at yrkeskonkurransene gir henne et unikt innblikk i ulike diagnoser og sider ved yrket hun ellers ikke ville ha blitt kjent med. 

– Det har bare vært positivt, sier hun.

Men EM-gull vil hun ikke forskuttere.

– Målet er å gjøre det best mulig, at jeg kommer dit og føler meg forberedt, at jeg har det gøy og sitter på flyet hjem og vil tilbake, sier Straub.