JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehustalen

Helsefaglærling Emma (18) er framtidas arbeidskraft på sykehuset

MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.

MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.

John Olav Berdahl

Emma Straub (18) er lærling i helsefagarbeiderfaget på St. Olavs hospital i Trondheim. Nå retter Fagforbundet et tydelig krav til helseminister Ingvild Kjerkol: I 2023 må sykehusene ta inn flere lærlinger som Emma.

2023011712401120230117124347

marte.bjerke@fagbladet.no

Emma Straub er ikke i tvil om hva hun mener om kravet:

– Dette er absolutt på sin plass og veldig viktig for å framsnakke og vise fram rollen til en helsefagarbeider i et sykehus, og få spesifisert arbeidsoppgaver, sier hun til Fagbladet.

Da hun fortalte omverdenen at hun skulle starte som lærling på sykehus for et halvt år siden, ble hun møtt av kommentaren: «Hæ, jobber helsefagarbeidere på sykehus?». 

Straub var selv usikker på hvilken rolle hun kom til å ha da hun kom inn på geriatrisk avdeling for første gang, men nå, et halvt år seinere er hun langt mer bevisst sin kompetanse og hva hun kan bidra med. En helsefagarbeider kan gi et mer helhetlig og effektivt pasientforløp, mener hun.

– Samarbeidet mellom helsefagarbeideren og sykepleieren er ekstremt verdifullt. Å ha noen som er veldig god på observasjon av og kommunikasjon med pasienten, som kan rapportere videre til sykepleier og lege – dét gir et mer helhetlig pasientforløp, og pasienten får den vurderingen og oppfølgingen hen fortjener og trenger, mener Straub.

Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne

Har store forventninger til helseministeren

Nestleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen har spisset ørene foran sykehustalen til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i dag. Han har store forventninger til sterke signaler om at sykehusene må prioritere lærlinger som Emma Straub.

– Dette er så viktig for tjenestene framover. Det handler om framtidas arbeidskraft, sier han til Fagbladet.

LÆRLINGKRAV: Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, krever at sykehusene tar inn flere lærlinger i helsefagarbeiderfaget i 2023.

LÆRLINGKRAV: Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, krever at sykehusene tar inn flere lærlinger i helsefagarbeiderfaget i 2023.

Leif Martin Kirknes

Flere helsefagarbeiderlærlinger i sykehusene er ett av virkemidlene for å løse bemanningskrisa helsevesenet står i, hevder Larsen. Han trekker fram Helse Vest som et eksempel til etterfølgelse i dette arbeidet. Det ligger ingen regulatoriske hindringer i veien for at andre helseforetak kan følge etter:

– Men det krever en ledelse på sykehuset som forstår at dette er viktig, ikke bare festtaler. De må være helt tydelige på at denne kompetansen trenger vi. Og så trenger vi de beste hodene fra videregående skole inn som lærlinger, sier nestlederen.

Fra skepsis til stolthet

Et av de aller beste hodene finner vi på St. Olavs hospital. Emma Straub vant i høst yrkes-NM i helsefagarbeiderfaget. I år skal hun delta i europamesterskapet i Polen. Når lærlingtida er gjennomført om ett år, er hun klar for en yrkeskarriere innen sykehussektoren.

– Jeg har stortrivdes her, sier hun.

Skepsis i starten til hva en helsefagarbeider egentlig gjør på et sykehus har gått over i stolthet over den brede kompetansen hun sitter på. Straub mener arbeidsdeling er helt sentralt for å løse bemanningsutfordringene.

– Vi har mange felles oppgaver, selv om det selvsagt også skal være en viss forskjell mellom de ulike yrkesgruppene. Det er mange som kan trå til. Det å ansette flere helsefagarbeidere kan bidra til å fordele belastningen, så man får et mer effektivt sykehus, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy