Haukeland universitetssjukehus snur bekymringsfull utvikling:
Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne
– Vi trenger helsefagarbeideren fordi ikke alle kan bli sykepleiere
– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.
Haukeland universitetssjukehus
Karoline Sol Danielsen og Susanne Fjeld er to av få helsefagarbeidere på Barne- og ungdomsklinikken ved Haukeland universitetssjukehus. Nå vil sykehuset ha flere som dem. Målet er en dobling av andelen helsefagarbeidere innen 2025.
marte.bjerke@fagbladet.no
– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan – dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier helsefagarbeider Karoline Sol Danielsen på telefon fra Bergen.
Hun har vært med på et prosjekt viet nettopp helsefagarbeiderne på Barne- og ungdomsklinikken ved Haukeland universitetssjukehus – Norges nest største barnesykehus. Målet har vært økt status, faglig utvikling og bedre oppgavedeling mellom de ulike yrkesgruppene på avdelingen.
FÅTT MED DEG DENNE? Pleiepersonalet på norske sykehus får best skussmål av pasientene
Håper dette bare er begynnelsen
Prosjektet er finansiert med støtte fra Fagforbundet og ble avslutta rett før sommeren. Håpet til både Karoline og resten av prosjektgruppa er at dette ikke er slutten, men heller begynnelsen på en langvarig endring.
– Jeg håper at man kan se på mulighetene som ligger i helsefagarbeiderne. Noen ganger kan man gi opplæring, slik at helsefagarbeideren kan gjøre oppgaver som sykepleieren gjør. Og det er ikke for at vi skal ta over sykepleiernes jobb, men for at det skal bli bedre flyt i hverdagen, både for oss, sykepleierne og ikke minst pasientene, sier Karoline.
LES OGSÅ: Tre av fire utlyste jobber for helsefagarbeidere er deltid. Sjekk din egen kommune
– Bekymringsfull utvikling med færre helsefagarbeidere
Haukeland universitetssjukehus har over flere tiår sett en langvarig og bekymringsfull utvikling med færre årsverk for helsefagarbeidere. Dette slår sykehuset selv fast i søknaden til Fagforbundet om prosjektmidler. Prosjektleder og enhetsleder på nyfødtavdelingen, Helle L. Milde, mener utviklingen er bekymringsfull av flere grunner:
– Vi trenger helsefagarbeideren fordi ikke alle kan bli sykepleiere. Vi vet at det blir mangel på sykepleiere i framtida, men det er skrevet veldig lite om mangelen på helsefagarbeidere, påpeker hun i et Zoom-intervju sammen med Eva Lill Coyle.
Hun er barsel- og barnepleier og Fagforbundets hovedtillitsvalgt ved barne- og ungdomsklinikken.
HAR DU SETT DENNE? Følg helsefagarbeideren Silje gjennom 16 år: Slik har politikken endra hverdagen
– Vi har måttet snakke opp denne gruppa
Noe av det første prosjektgruppa gjorde var å legge en kommunikasjonsplan for å øke respekten for helsefagarbeideren. Helle og Eva Lill legger ikke skjul på at yrkesgruppa havner et stykke ned i sykehusets hierarki.
Eva Lill Coyle (t.v.) og Helle L. Milde håper på enda flere helsefagarbeidere ved sykehuset i framtida.
Privat
– Ja, det er et hierarki i et sykehus, med ulik myndighet og styrke. Og jo mindre gruppe man blir, jo mer utsatt blir man også, sier Helle.
– Vi har i alle år måttet snakke opp denne gruppa, fortsetter Eva Lill og peker på én av grunnene til at det er blitt slik:
– Å ansette en sykepleier er enkelt. De kan gjøre alt.
Kan avlaste sykepleieren
Barsel- og barnepleieren har over 30 års yrkeserfaring, 21 av dem ved nyfødtintensivavdelingen. Hun har selv erfart hvordan stadig flere oppgaver over tid er blitt overført fra helsefagarbeiderne til sykepleierne.
– Egentlig er det veldig lite som skiller arbeidsoppgavene til en helsefagarbeider og en sykepleier. Når du enten har lang erfaring eller får god opplæring, kan helsefagarbeideren gjøre mye av det sykepleieren ikke rekker, sier hun.
Å gjøre i stand medikamenter tar mye tid for sykepleieren.
– Dette er oppgaver helsefagarbeideren ikke har, minner Eva Lill om.
{f1}
Oppgaveløsning viktigere enn yrkestittel
Oppgavene som skal løses, har vært ledende for prosjektgruppas arbeid. Det har vært viktigere enn yrkestittel.
– Må det en sykepleier til, eller kan en helsefagarbeider gjøre det med eventuell opplæring, illustrerer Helle.
Barne- og ungdomsklinikken står også på trappene til å flytte. I nytt hjem ligger muligheter for en annen oppgavedeling.
– Og så har vi sett på HMS-perspektivet: Hva skal til for at en helsefagarbeider trives og blir hos oss, sier Helle.
LES OGSÅ: Så bra fungerer samarbeidet: Fagforeningene får milliongave fra sykehuset
Faglig utvikling for å beholde ansatte
Det spørsmålet kan Karoline besvare:
– Noen ganger virker det som det ikke ligger noen forventning fra arbeidsplassen om at man skal utvikle seg, og da blir det vanskelig å holde på ansatte, sier hun.
Faglig utvikling er helt sentralt for å bli på en arbeidsplass over flere år, mener Karoline.
– Det må ikke bli en begrensning å være helsefagarbeider. Jeg håper vi får muligheten til å ta flere videreutdanninger og at vi får uttelling for det lønnsmessig.
LES OGSÅ: Stadig flere portører blir faglærte: – Vi kan gjøre mer av sykepleiernes jobb
Er blitt ansatt flere helsefagarbeidere i prosjektperioden
I prosjektperioden er det ansatt flere helsefagarbeidere. En av avdelingene som var mest skeptisk, er også den avdelingen som prosentvis har ansatt flest. Hemmeligheten er en bevisstgjøring om hva helsefagarbeideren faktisk kan gjøre.
– Vi har fått veldig masse ros og gode ord, forteller Eva Lill.
Helle har ambisiøse vyer på vegne av framtidas helsefagarbeidere, og nå skal det også lyses ut en fagstilling som skal følge opp arbeidet videre.
I prosjektperioden er det blitt laget kompetanseplaner for ansatte og nyansatte, holdt fagdager for helsefagarbeidere og medisinkurs med eksamen i medikamentregning.
– Dette må følges opp, hvis ikke dør det på rot. Det er ekstremt viktig å holde i dette, understreker Helle som har sett litt for mange prosjekter bli henvist til en skuff.
Dette er Helsefagarbeiderprosjektet ved BUK, Helse Bergen
• Barne- og ungdomsklinikken (BUK) ved Haukeland universitetssjukehus ble tildelt midler fra Fagforbundet i april 2020. Prosjektet ble avslutta i mai 2021.
• Overordnet mål: rett person på rett plass til rett tid med rett kompetanse.
• Dagens årsverk for helsefagarbeidere ved BUK er ni prosent. Det er ansatt flere nye helsefagarbeidere i 2021 og planlagt ytterligere ansettelser. Framtidas nivå er definert til 16 prosent.
• I prosjektperioden er det utarbeidet kompetanseplaner for nyansatte, viderekomne opplæring og et eksempel på kompetanseplan for en poliklinisk seksjon. Det er gjennomført tre kurs for helsefagarbeidere ved BUK, blant annet i legemiddelhåndtering.
• Det skal nå lyses ut en stilling som faghelsefagarbeider/fagbarnepleier på BUK.
• Prosjektgruppa har bestått av Eva Lill Coyle, Karoline Sol Danielsen, Susanne Fjeld, Judith Østrem, Ida Blytt/Christine Høyven og Helle L. Milde. Prosjektleder har vært klinikkdirektør Ansgar Berg og ledergruppa ved BUK.