JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre av fire utlyste jobber for helsefagarbeidere er deltid. Sjekk din egen kommune

73 prosent av jobbene er deltid og bare 19 prosent er heltid av helsefagarbeiderstillingene som er lyst ut de siste årene.

73 prosent av jobbene er deltid og bare 19 prosent er heltid av helsefagarbeiderstillingene som er lyst ut de siste årene.

Frøydis Falch Urbye

Se for deg alle som bor i Tromsø. Så mange av Fagforbundets medlemmer er det som jobber ufrivillig deltid.

2021082010055720210820100556

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagforbundet har laget databasen Deltidslista. En oversikt over 30.000 utlyste helsefagarbeider-jobber. Der kan du gå inn og søke og finne ut om det er lyst ut flest heltids eller deltidsjobber fra mars 2019 og fram til nå. Hint: Det er overveldende stort flertall av den ene typen stillinger.

{f1}

• Fikk sparken, gikk tilrettsak og banka kommunen

– Heltid er et lederansvar

I tillegg til databasen har Fagforbundet spurt sine 400.000 medlemmer om heltid og deltid. I Deltidsrapporten 2021 kommer det fram at av de yrkesaktive medlemmene, jobber 36 prosent deltid. Undersøkelsen viser at rundt 40.000 av Fagforbundets medlemmer jobber ufrivillig deltid og kunne tenke seg en større stilling eller full jobb. Det tilsvarer hele Tromsøs befolkning. Fagforbundets leder Mette Nord peker på sjefene i kommunene:

– Nå må ledere ta et større ansvar for å lyse ut hele faste stillinger. De må gå i bresjen for å sette i gang utviklingsarbeid for organisert arbeid på en annen måte, sier Nord til Fagbladet. Retten til hele fulle stillinger har blitt en stor del av årets valgkamp.

• Ap vil lovfeste rett til deltid i løpet av 100 dager

KREVER HANDLING: Mette Nord har deltatt i en rekke debatter om retten til heltid under valgkampen. Flere partier på rødgrønn side lover nå at de skal sørge for lovfestet rett til faste fulle jobber.

KREVER HANDLING: Mette Nord har deltatt i en rekke debatter om retten til heltid under valgkampen. Flere partier på rødgrønn side lover nå at de skal sørge for lovfestet rett til faste fulle jobber.

Øystein Windstad

Tror bedre bemanning lønner seg

Nord og Fagforbundet mener en annen nøkkel å forandre lovene:

– Alle hullene i lovverket som gjør at en kan organisere seg vekk fra hele fulle stillinger, må tettes. Det må mer penger til kommunene. Jeg er overbevist om at det vil være god økonomi å øke bemanningen og ha folk i fulle stillinger.

• Finn om ut om det er mest heltid eller deltid i din kommune her

Sju av ti

Og hvor mange av helsefagarbeider-jobbene er det som er heltid? Svaret fra de 30.000 stillingene som er lagt ut på nav.no de siste årene: 73 prosent av jobbene er deltid og bare 19 prosent er heltid. Dette lover blant andre SV å gjøre noe med, om de kommer i regjering med flertall. Kirsti Bergstø er SV-nestleder, utdannet barnevernspedagog og har selv jobbet ufrivillig deltid over flere år. Blant annet ved en omsorgsbolig:

– Deltid er både et klassespørsmål og et spørsmål om kjønn. Fordi det er arbeidsfolk som blir skalta og valta med, og som får små stillinger. Det er også i veldig sto grad kvinnfolk og kvinnedominerte yrker. Det gjelder både i privat og offentlig sektor, sier Bergstø til Fagbladet.

• De to har tilsammen fem jobber, men ble avvist av banken

Hvem har mest og minst ufrivillig deltid?

Deltidsrapporten 2021 viser at det er størst ufrivillig deltid blant assistenter innen helse og omsorg: 47 prosent svarer at de har deltidsstilling og ønsker større eller full stilling om mulig. De som har minst ufrivillig deltid blant Fagforbundets medlemmer, er ledere i kontor og administrasjon. Der svarer en prosent at de jobber deltid og vil ha større eller full stilling om mulig.

– Mangler trygghet og forutsigbarhet

SV-nestleder Bergstø sier hun ser altfor mange som har livene sine på vent, fordi de må sitte med mobilen i hånda og jakte vakter:

– Alle de menneskene trenger et nytt politisk flertall som jobber med dem, og ikke mot dem. Fordi det å ha små stillingsbrøker betyr at du ikke får boliglån. Du vet at du må jakte vakter for å dekke utgiftene. Det er gir en veldig liten forutsigbarhet i livet, sier hun til Fagbladet.

JOBBET DELTID: Kristi Bergstø ligger i følge en ny meningsmåling an til å komme på stortinget. Hun har selv jobbet ufrivillig deltid, blant annet på en omsorgsbolig.

JOBBET DELTID: Kristi Bergstø ligger i følge en ny meningsmåling an til å komme på stortinget. Hun har selv jobbet ufrivillig deltid, blant annet på en omsorgsbolig.

Werner Juvik

Vil starte kompetansesenter

Ett av forslagene til SV er å starte et kompetansesenter:

– Kommunen trenger støtte til å få til mer heltid. Derfor vil vi starte et kompetansesenter. Som skal bistå arbeidslivet i spørsmål om heltid, arbeidsreduksjoner og tillitsreform. Vi vil også at det skal komme statlige tilskudd for å sikre heltidsarbeid. Vi vet også at en styrket kommuneøkonomi gir økt bemanning, sier Bergstø som stiller til valg som stortingsrepresentant for Akershus.

Fakta om Deltidslista

• Fagforbundet har fått analysert 29.505 helsefagarbeider-stillinger.

• Stillingene er lagt ut på nav.no fra mars 2019 til og med i dag.

• Medieovervåknings-tjenesten Retriever har analysert tallene.

• 73 prosent av stillingene er deltid, 19 prosent er heltid og 9 prosent er ikke oppgitt.

• 74 prosent er faste stillinger, 17 prosent er vikariat og 9 prosent er engasjement.

(Kilde: Deltidslista)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy