Livet på deltid og som ringevikar
Til sammen har Gisella og Pher-Micael fem jobber. Dette gjør deltidsfella med økonomien
ADVARER: Pher-Micael Lima-Strandh og Gisella Castillo advarer begge mot at arbeidsgivere har fått for frie tøyler med å bruke deltid.
Øystein Windstad
Han ble nektet boliglån da banken oppdaget hvordan han jobber. Aleneforsørger Gisella måtte si nei til sin 10 år gamle datter da hun spurte om hun kunne få starte på ridetrening.
oystein.windstad@fagbladet.no
– Det preger familielivet. Barn forstår ikke hvorfor de får nei. Det forstår heller ikke hvorfor mamma er så mye vekke, sier Gisella Castillo. Hun jobber 40 prosent som pleieassistent på et sykehjem i Oslo. I tillegg tar hun også ekstravakter på et sykehus. Selv om hun har to jobber, har hun måtte si nei til sine to barn flere ganger:
– Det økonomiske har vært trangt. Du føler deg maktesløs når det er barn inne i bildet som trenger ting. Som ønsker å gå på forskjellige aktiviteter, og du må si nei. Fordi det går ikke opp med økonomien, forteller Castillo som er hovedtillitsvalgt på arbeidsplassen sin og Fagforbundet-medlem.
• Rapport til Koronakommisjonen: Mange deltidsansatte øker korona-fare
DELTID: Gisella Castillo delte fra sitt liv som deltidsansatt på et møte i regi av Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskommité. Til venstre er Tobias Baudin, leder av den svenske fagforeningen Kommunal.
Øystein Windstad
Har tre jobber – banken nektet lån
Pher-Micael Lima-Strandh har tre jobber. Han jobber 40 prosent i en Coop-Prix butikk, i tillegg er han ringevikar og jobber også ved et bibliotek. Da han ønsket å kjøpe leilighet, fikk han tommelen ned når banken så på arbeidsforholdene hans:
– Svaret var nei og med tilbakemelding om at jeg måtte ha noe mer fast enn 40 prosent stilling.
– Hva tenkte du da?
– Det er kjipt at en ikke kan komme inn på boligmarkedet og tilhører det alle andre tilhører, sier Lima-Strandh, som er fagorganisert i Handel og Kontor. Men det skjedde noe med boligdrømmen da han kontaktet LOfavør og spurte om deres Førstehjemslån.
• Helsefagarbeideren brukte 22 år på å få full jobb. Nå skal hun på Stortinget
– Blir sittende fast i deltid
Både Pher-Micael og Gisella delte mandag historiene sine fra scenen på Kulturhuset i Oslo om hvordan det er å jobbe deltid. Og hva de tenker må skje. Gisella forteller at hun som tillitsvalgt ser flere blir sittende fast i deltid:
– Jeg har mange kollegaer som går i eksempelvis 30 prosent stilling. Arbeidsgiver nekter dem da å ta permisjon uten lønn, slik at de kan ta utdanning. Eller gå på en annen jobb. De må jobbe i en 30 prosent stilling og har en familie å ta vare på. De blir helt låst, sier hun til Fagbladet. Pher-Micael vil ha slutt på ufrivillig deltid:
– Jeg håper at arbeidsgiver alltid skal tilby hundre prosent jobb og at det er normen. At deltid kun skal bli et spørsmål når arbeidstakeren selv ønsker det. Jeg håper virkelig at det blir en forandring, sier han og får støtte fra tillitsvalgte Castillo. Ifølge tall fra Fafo jobber tre av fire kvinner i helse og omsorg deltid.
• Nye tall: En av fem ikke råd til tannlege
Vil ha slutt på smutthull i loven
Begge de to deltidsarbeidende deltok på et frokostseminar i regi av Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité, SAMAK. Fagforbundet-leder Mette Nord holdt også innledning om deltid:
– Det gjør et dypt inntrykk på meg når jeg hører det Gisella forteller. Både når det kommer til å være en mor som ikke kan følge opp unge sine så mye som hun ønsker, og at en hele tiden må være på vakt nær telefonen. For å hele tiden fylle opp med timer og penger.
– Hva må skje?
– Ledere må ta større ansvar og gå i bresjen for å organisere arbeidet i fulle stillinger. Alle hull i lovverket må tettes. Hull som gjør at det går an å organisere seg vekk fra faste fulle stillinger, sier Nord.
• Støres 100-dagersplan: Vil fjerne ufrivillig deltid
PÅ HUGGET: Fagforbundet Mette Nord jobber aktivt i høstens valkamp for at det skal bli slutt på ufrivillig deltid.
Øystein Windstad
Flere vikarer har ført til mer koronasmitte
Lederen av Fagforbundets svenske søsterorganisasjon Kommunal, Tobias Baudin, sier mye deltid og vikariater fikk konsekvenser under pandemien:
– I den svenske koronakommisjonen kommer det fram at det er en sammenheng mellom kvaliteten i eldreomsorgen og bemanningsnivå. Hadde vi hatt færre vikarer som måtte reise mellom mange ulike sykehjem, hadde vi også hatt færre som ble smittet. Det med beredskap og viktigheten av faste heltidsjobber er noe vi har tatt opp lenge. Hadde Kommunal blitt hørt, hadde vi hatt færre døde, sier fagforeningslederen. Han ønsker også at folk som skal stemme i høst er klar over forskjellene mellom Norge og Sverige:
– I Sverige er en større andel av helse- og omsorgssektoren privatisert. Det er en debatt i Norge nå. Da er det viktig å være klar over hva resultatet av privatiseringen i Sverige har blitt: De som jobber i privat helse, har over 2000 kroner mindre i lønn i måneden. Vi har flere deltidsstillinger og flere som jobber i utrygge vikariatet. Bemanningen er lavere hos de private.
• Møt de som jobber deltid frivillig
– En ting har jeg lovet min datter
Gisella Castillo forteller at det har vært krevende for henne å si nei til barna, på grunn av hennes økonomien:
– Men jeg har lovet datteren min en ting. At når hun blir tolv år, skal hun få starte på ridning. Slik det er nå, går det ikke, men jeg skal få det til, sier den tillitsvalgte pleieassistenten. Pher-Micael Lima-Strandh forteller at skuffelsen over bank-nei til bolig ble snudd til feiring:
– I dag har jeg egen bolig. Det er takket være LOs førstehjemslån.
Ap, Sp og SV vil ha en lovforandring som gjør at arbeidsgivere må bevise at de trenger å bruke deltidsstillinger.