Helsefagarbeider Silje (19) konkurrerer om å bli Europas beste helsefagarbeider

YRKES-EM I BUDAPEST: Helsefagarbeider Silje Kjærnli kjemper for en plass på pallen.

YRKES-EM I BUDAPEST: Helsefagarbeider Silje Kjærnli kjemper for en plass på pallen.

Worldskills Norge

Foran dommerpanel og publikum skal helsefagarbeider Silje Kjærnli (19) løse 12 oppgaver i løpet av tre dager. Lørdag kåres vinnerne EM i yrkesfag.

2018092809563420180928095531

titti.brun@fagbladet.no

I snart ti år har Norge deltatt med unge fagarbeidere i EM og VM i yrkesfag. I år deltar over 500 deltakere fra 28 land deltar i 35 ulike fag. Fra Norge konkurrerer 14 unge om pallplass i Budapest. Silje er eneste norske helsefagarbeider.

Hun må løse 12 praktiske oppgaver tatt fra hjemmetjenesten, sykehjem, poliklinikk og sykehus. Det er lange dager med mye stress, forteller Kurt Rønning i Fagforbundets ledelse.

I 2015 vant helsefagarbeider Jenny Marlen S. Fossan VM i yrkesfag i Brasil, noe som ble behørig markert da hun kom hjem igjen til gamlelandet.

Helse- og oppvekstfag øker mest

Pugget engelske gloser

– Dommerne vurderer kunnskap og kontakt med pasienten. Silje virker rolig og fokusert på pasienten og oppgavene. Og så er hun god i engelsk, sier Rænning, som sitter i den norske heiagjengen blant publikum.

«It’s a beutiful day to save lives», et sitat fra tv-serien Grey’s Anatomy er Siljes motto på Instagram. Det passer bra, for når Silje ikke konkurrerer, er hun lærling på Lovisenberg sykehus i Oslo. Der har hun i måneder forberedt seg til EM. Både med å jobbe med prosedyrer til forskjellige sykdommer og ikke minst; pugging av engelske gloser. Hele konkurransen foregår på engelsk.

– Helsearbeiderfaget er et spennende fag med mye variasjon, masse spennende arbeidsoppgaver og et godt sosialt miljø. Ingen dag er lik, og det er mange muligheter videre i yrket, sa hun til WorldSkills før hun dro.

Yrkes-VM uten norsk helsefagarbeider

Forbereder NM, EM og VM

WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning. Bak organisasjonen står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy