Helse- og oppvekstfag øker mest

VELGER YRKESFAG: Stadig flere ungdommer vil studere ta- og oppvekstfag når de begynner på videregående.

VELGER YRKESFAG: Stadig flere ungdommer vil studere ta- og oppvekstfag når de begynner på videregående.

Colourbox.com

For første gang på mange år fordeler elevene på videregående skoler seg likt på yrkesfaglige- og studieforberedende utdanningsretninger. Helse- og oppvekstfaget har størst økning.

2018072617020020180727095335

titti.brun@fagbladet.no

For første gang på mange år fordeler elevene på videregående skoler seg likt på yrkesfaglige- og på studieforberedende utdanningsretninger. Helse- og oppvekstfaget har størst økning, ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Halvparten kom inn på yrkesfag

Drøyt 69.000 unge starter på første året på videregående skoler til høsten. Halvparten disse har fått plass på et yrkesfag. Det er helse- og oppvekstfag som øker mest, i år som i fjor. Bygg- og anleggsteknikk er en god nummer to.

I år var det 1600 færre søkere enn i fjor, noe som kan ha bidratt til reduksjonen på 2400 i antallet søkere til studieforberedende programfag.

Elevene lar seg ikke skremme

Andelen gutter øker

Gutter og jenter velger fortsatt tradisjonelt. Jentene dominerer på design og håndverk og helse- og oppvekstfag. Likevel er det flere gutter som søker de siste ti årene. Fra 2009 til 2018 økte andelen gutter som søkte helse- og oppvekstfag fra 13 til 22 prosent.

Disse mennene velger helsefag

Fortsatt håp om førstevalget

Ni av ti har nå fått tilbud om studieplass. Men 15 prosent har fått den skuffende meldingen om at de ikke er kommet inn på førstevalget. Tallene er basert på førsteinntaket.

Det er kommet over 190.000 søknader fordi elevene kan sette opp flere valg, og i flere fylker. Når elevene har takket ja, kan noen rykke opp til førstevalget.

Norge ligger på topp i bruk av deltid

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy