JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse mennene blir de nye helsefagarbeiderne

NY KARRIERE: Over halvparten av de som har valgt helsearbeiderfaget som karriere nummer to, går ut med beste karakter etter fagprøven.

NY KARRIERE: Over halvparten av de som har valgt helsearbeiderfaget som karriere nummer to, går ut med beste karakter etter fagprøven.

Trondheim kommune / Menn i helse

Flere og flere menn som må velge nytt yrke i voksen alder, får mulighet til å bli helsefagarbeider. Og de liker det.

2018073012464220230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Hittil har 145 menn tatt fagbrev i helsearbeiderfaget i regi av Menn i Helse. Over 90 prosent av dem har fått en relevant jobb de kan leve av. Det viser en rapport fra Østlandsforskning.

– Det som startet som et likestillingstiltak for å få flere menn til helsesektoren, har endret mål til også å være et kvalifiseringstiltak for å få flere i arbeid, sier prosjektleder Tonje Lauritzen til forskning.no.

Se denne rørende musikkvideoen med menn som viser omsorg

Bare 13 prosent er menn

Hele 87 prosent av de ansatte i kommunale pleie- og omsorgstjenester er kvinner.

– Snart vil 250 av våre helserekrutter ta fagbrev hvert år, opplyser nasjonal koordinator Frode Rønsberg. Han ser at det prosjektet han var med å starte for åtte år siden bryter barrierer og åpner nye karrierdører for menn.

– Menn står i kø for å få prøve seg som helserekrutter på sykehjem, og vi ser en stadig økt interesse, sier han.

– Rekrutteringen betyr også mye for de kommuner som deltar. Den typiske helserekrutten finner seg godt til rette i sykehjem, hjemmetjenesten eller i bolig for personer med bistandsbehov, forteller Rønsberg.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Frode Rønsberg håper og tror at et økende antall mannlige helsefagarbeidere vil påvirke guttene allerede når de skal ta sitt første karrierevalg.

Frode Rønsberg håper og tror at et økende antall mannlige helsefagarbeidere vil påvirke guttene allerede når de skal ta sitt første karrierevalg.

KS

Mange nye rollemodeller

– Dessuten har vi sørget for at de guttene som vokser opp framover, får tusenvis av nye gode rollemodeller, lover Frode Rønsberg.

Han håper og tror at et økende antall mannlige helsefagarbeidere vil påvirke guttene allerede når de skal ta sitt første karrierevalg.

– De som vokser opp nå, vil etter hvert bli vant til å se at voksne menn jobber som helsefagarbeider ute i kommunehelsetjenesten. De mannfolka som begynte som våre helserekrutter, vil være guttenes rollemodeller. Menn i helse kan dermed få en avgjørende rolle for unge gutters yrkesvalg.

Frode Ulltang reiste på storbyferier og spiste på luksusrestauranter uten å tenke seg om to ganger. Nå drømmer han om en jobb med halvert lønn.

Tiltaket vokser

Frode Rønsberg har vært engasjert i tiltaket siden det startet som et prosjekt i Trondheim i 2010. Siden er prosjektet blitt nasjonalt og omfatter nå 65 kommuner over store deler av landet.

Det første kullet med 20 mannlige helserekrutter mellom 25 og 55 år begynte på utdanninga i 2011. To og et halvt år seinere tok de fagbrevet.

Dette er et prosjekt i vekst. Rønsberg forteller at åtte kull over hele landet startet i 2017. I år starter 12 kull. Av et kull på 20 menn er det vanligvis 17–18 som fullfører.

– Nå øker vi kullene slik at vi kan regne med å ha 20 ferdige helsefagarbeidere i hvert kull, forteller han.

Rekordmange menn vil bli helsefagarbeidere i oljehovedstaden

Flere fylker

Menn i Helse håper på oppstart av kurs både i Hordaland og Nordland fra neste år.

– Vi er i dialog med Nav som skaffer oss elever, kommuner som sørger for praksisplasser samt fylkesmann og fylkeskommunen i disse fylkene, sier Rønsberg.

Fra før er Menn i Helse etablert i Aust-Agder, Akershus, Buskerud, Rogaland, Trøndelag, Vest-Agder, Vestfold og Østfold.

Stolt av å ta helsefag

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy