Rekordmange menn vil bli helsefagarbeidere i oljehovedstaden
HELSEREKRUTT: Dag Sivertsen har jobbet i hotell- og restaurantbransjen og på treningssenter. Etter ett år som arbeidsledig er han klar for å bli helsefagarbeider.
Tri Nguyen Dinh
Dag Sivertsen (42) er en av 30 heldige som får muligheten til å bli helsefagarbeider i ekspressfart - samtidig som han får penger fra Nav.
SIMEN AKER GRIMSRUD
simen.grimsrud@fagbladet.no
”We are the champions” dundrer ut av høytalerne. Én etter én blir de 30 ferske helserekruttene klappet opp til podiet for å motta navneskilt og t-skjorte. Det er høytidelig kick off for prosjektet «Menn i helse» på Folkets Hus i Stavanger. Ingen andre steder i landet har det vært større pågang fra menn som kan tenke seg en framtid i helsesektoren.
– På informasjonsmøtet møtte det opp 160 stykker, og 110 søkte om å komme på intervju. Vi har hatt mange gode kandidater å velge mellom, sier Svein Vik, nasjonal koordinator for prosjektet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Svein Vik, nasjonal rådgiver i Menn i helse, mener helsesektoren trenger flere rollemodeller. Han tror en av de største utfordringen for mennene som nå skal ut i praksis på sykehjem, er at det er få å snakke bil og fotball med.
Tri Nguyen Dinh
– Liker å jobbe med mennesker
En som er klar for en karriere i helsevesenet er Dag Sivertsen (42), som har vært arbeidsledig i et år.
– Det har gått opp og ned. Det har vært mye jobbsøking og noen kjipe dager. Nå er jeg veldig motivert for å bli helsefagarbeider, sier Sivertsen.
Han har jobbet i hotellbransjen og har vært daglig leder på en Dolly Dimples-restaurant. Sist var han treningsleder på et treningssenter.
– Jeg er her fordi jeg har vært arbeidsledig lenge og trenger en jobb. Det å jobbe med mennesker har jeg alltid likt godt. Jeg syns dette virker som en fantastisk mulighet, sier 42-åringen.
• Slik får du fagbrev i voksen alder
Flere arbeidsledige enn landsgjennomsnittet
«Menn i helse» er et nasjonalt prosjekt som gir menn mellom 20 og 55 år muligheten til å utdanne seg til helsefagarbeidere i løpet av to og et halvt år. Samtidig som de veksler mellom å motta ytelser fra Nav og lønn fra kommunen. Prosjektet startet i Trondheim i 2012. Så langt har elleve fylker gitt menn denne muligheten.
Nå sist i Rogaland. De siste tre årene har 40.000 jobber forsvunnet i oljebransjen. Ifølge tall fra Nav er 4,9 prosent arbeidsledige i fylket, mot 4,1 prosent på landsbasis.
– Jeg tror framtidsutsiktene i regionen har hatt mye å si for interessen. Mange som har hatt oljerelaterte jobber har meldt sin interesse. Å gå over til helsesektoren blir et veivalg i livet, sier Vidar Kringlemoen, fylkeskoordinator for «Menn i helse» i Rogaland.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
DE UTVALGTE: Rekordmange søkte om å få bli helsefagarbeider i Stavanger. 30 ble plukket ut. Etter 12 ukers praksis blir de 20.
Tri Nguyen Dinh
Kun 20 får bli med videre
De 30 helserekrutter som ble ønsket velkommen på kick off torsdag, skal allerede førstkommende mandag begynne i praksis på sykehjem i Stavanger, Sola og Sandnes. De får hver sin veileder som skal følge dem tett i 12 uker. Deretter blir de 20 beste plukket ut til å være med på resten av ferden mot fagbrev.
– Grunnen til at 20 kommer videre, er fordi Nav har kjøpt 20 plasser til teorikurset. Erfaringen fra andre steder er at flere vil falle fra. Noen finner ut at de ikke trives i helsesektoren, mens andre kanskje ikke egner seg, sier Kringlemoen.
Det viktigste han ser etter hos helserekruttene er motivasjon for å jobbe i yrket og egnethet. At kun 20 får bli med på hele reisen, kan føre til at noen står skuffet tilbake etter praksisen.
– Men vi ser fra andre steder at de som blir til overs ofte får sommerjobb på sykehjemmet de har hatt praksis på. Det vil imidlertid ikke gi fagbrev, sier Kringlemoen.
Håper menn vil bidra til heltidskultur
Også Fagforbundet i oljebyen er fornøyd med at det skal rekrutteres flere menn til sykehjemmene. Fra før jobber det mange kvinner der.
– Vi håper at flere menn i helsesektoren vil bidra til å skape en heltidskultur. Menn som er vant til hele stillinger, godtar ikke en 14 prosent stilling, mener Torill Herigstad, leder av seksjon for helse- og sosial i Fagforbundet Rogaland.
FAKTA: Menn i helse
• Et samarbeid mellom kommune, Nav fylkeskommune, Fylkesmannen, KS og Helsedirektoratet.
• I år blir det tatt inn helserekrutter i åtte fylker. (11 fylker er med i prosjektet)
• Får fagbrev som helsefagarbeider etter et komprimert studieløp.
• Fra oppstart til fullført læretid veksler helserekrutten å motta ytelser fra Nav og lønn fra kommunen.
• Teoretisk skal rekruttene gjennom programfagene i VG1 i helse- og oppvekstfag og VG2 i helsefagarbeider.