OVER: Fagforbundets medlemmer ved Kastvollen rehabiliteringssenter og de andre som streiket kan glede seg over økt lønn og likelønn.
Privat
ola.tommeras@fagbladet.no
Tirsdag denne uka led NHO et knusende nederlag i Arbeidsretten, da arbeidsgiverorganisasjonen forsøkte å stoppe streiken blant ansatte i kommersielle helseinstitusjoner. To dager senere hadde streiken vart i 30 dager. Dermed inntrer tvungen mekling mellom partene.
Ved 21-tiden fredag kveld var meklingen over. Partene var kommet fram til enighet.
• Her jubler de etter den knusende dommen
Godt fornøyd
– Vi har fått likebehandling av ansatte i private helsevirksomheter, slik sykepleiere oppnådde i fjor, sier AU-medlem i Fagforbundet, Anne Green Nilsen, til Fagbladet.
Hun er godt fornøyd med resultatet. Forbundet har vunnet gjennom på mange punkter.
– Det dreier seg om å få samme lønn for samme kompetanse. Etter 30 dager i streik har arbeidsgiversiden kommet oss i møte, sier Green Nilsen til Fagbladet.
Hun legger mest av alt æren på de streikende som har holdt ut gjennom denne tiden.
13 ansatte ved helseinstitusjoner i Lier, Asker og Trøndelag har vært i streik siden 19. januar. Torsdag fikk de følge av 16 ansatte ved Kastvollen bo- og rehabiliteringssenter i Inderøy i Trøndelag.
• Regjeringen stanser streiken i private omsorgsbedrifter og barnehager
– En stor seier
Fagforbundet har fått gjennomslag for kravet om å utvide overenskomsten til å også gjelde psykiatriske behandlingsinstitusjoner og somatisk rehabilitering. I tillegg er alle høgskolegruppene sikret samme lønnsnivå.
– At NHO kom oss i møte på dette kravet var en stor seier og helt avgjørende for at vi kom i mål, sier forhandlingsleder Tone Faugli i Fagforbundet.
På jobb lørdag
NHO Service og Handel opplyser på sin nettside at det er gjort justeringer i avtalens omfang, minstelønnssatser og tillegg for ubekvem arbeidstid.
«Streiken avsluttes med dette og de streikende vender tilbake i arbeid fra arbeidstidens begynnelse i morgen, lørdag 20. februar, skriver NHO.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
INN I DET UKJENTE: I tillegg til at det hastet å drive redningsarbeid, hastet det å sikre stedet så redningsarbeiderne ikke risikerte å bli ofre for raset selv.
Ola Tangen/Oslo brann og redningsvesen
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com