JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen stanser streiken i private omsorgsbedrifter og barnehager

Fra i dag tidlig er de ansatte ved Regnbuen barnehage i Oslo tilbake på jobb etter at regjeringen stanset streiken ved private omsorgsbedrifter og barnehager med tvungen lønnsnemnd.

Fra i dag tidlig er de ansatte ved Regnbuen barnehage i Oslo tilbake på jobb etter at regjeringen stanset streiken ved private omsorgsbedrifter og barnehager med tvungen lønnsnemnd.

Ida Søraunet Wangberg

Regjeringen stanset i går kveld streiken i private omsorgsbedrifter og barnehager med NHO-avtale. – Et angrep på streikeretten, sier Mette Nord.

2021012708351620210127112113

per.flakstad@fagbladet.no

Regjeringen foreslår å løse konflikten mellom NHO og LO-forbundene Fagforbundet og FO og YS-forbundene Parat og Delta med tvungen lønnsnemnd.

Tar en for laget: Her streiker barnehageansatte for kollegaene sine

Helsetilsynet vurderte fare for liv og helse

Streiken har pågått siden 9. januar, og skulle etter planen utvides med 24 nye medlemmer fra Fagforbundet og FO fra mandag.

Ifølge Arbeids- og sosialdepartementet har Helsetilsynet i en rapport 26. januar vurdert situasjonen slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved en konkret institusjon i forbindelse med opptrapping av streiken.

– Et angrep på den frie streikeretten

Mette Nord reagerer kraftig på dette:

Mette Nord mener tvungen lønnsnemnd i streiken ved private omsorgsbedrifter og barnehager er et angrep på den frie streikeretten.

Mette Nord mener tvungen lønnsnemnd i streiken ved private omsorgsbedrifter og barnehager er et angrep på den frie streikeretten.

Jan-Erik Østlie

– Vi er opprørt over at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i en streik der Fagforbundet og FO har foretatt et svært ansvarlig streikeuttak. Vi har nettopp vært opptatt av å hindre fare for liv og helse. Dette er et angrep på den frie streikeretten, sier hun til Fagforbundets nettside.

Hun mener at Helsetilsynet har varslet fare for liv og helse på grunn av at YS ikke har hatt et streikeuttak som var aktsomt nok.

– Våre medlemmer er utsatt for en dyp urettferdighet ved at de får dårligere vilkår enn folk i tilsvarende yrker i andre tariffområder, og der det er urimelige lønnsforskjeller innen tariffområdet.

Streik i private sykehjem: To NHO-streiker i gang fra midnatt

Provosert av NHO

Hun er også kraftig provosert over NHOs opptreden i denne konflikten:

– NHO kunne enkelt ha løst disse problemene dersom de hadde søkt om dispensasjoner. Det har de valgt å ikke gjøre. Dermed setter de hele streikeinstituttet i fare. Vi reagerer også kraftig på at NHO har nektet å møte til forhandlinger om et konkret forslag fra oss til løsning på konflikten. Det er tydelig at NHOs strategi har vært å provosere fram en tvungen lønnsnemnd, mener hun.

– Vi er stolt over den innsatsen og det samholdet våre medlemmer har vist under streiken. Dette var en streik vi ikke ønsket, men som NHO tvang oss til å sette i gang, sier Mette Nord.

Streik i private omsorgsbedrifter

NHO ønsker godt samarbeid

– Vi registrer at regjeringen har funnet grunn til å bruke tvungen lønnsnemnd. Arbeidstakerorganisasjonene har bekreftet at de streikene vil ta opp arbeidet onsdag morgen. Med det er en krevende konflikt nå avsluttet. NHO vil legge til rette for godt samarbeid fremover, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Statsråden lite glad for å måtte gripe inn

I en pressemelding fra departementet sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen at han er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten ble skjøvet over på regjeringen.

– Det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning. Men når Helsetilsynet vurderer at konflikten vil medføre fare for liv og helse har jeg ikke annet valg enn å gripe inn i konflikten, sier statsråden.

Oppgjøret gjelder ansatte i asylmottak, rehabiliteringssentre, kommersielle bedrifter innenfor omsorg, barnehager, barne- og ungdomsinstitusjoner, kinoer, samt ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Blindeforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy