JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

STATSBUDSJETTET

Heltidspott er inne i statsbudsjettet: – Tar sikte på at heltidsloven trer i kraft 1. januar

HASTER: Aps Trine Lise Sundnes mener kommunene og partene i arbeidslivet må skynde seg å søke midler til heltidsprosjekter.

HASTER: Aps Trine Lise Sundnes mener kommunene og partene i arbeidslivet må skynde seg å søke midler til heltidsprosjekter.

Jan-Erik Østlie

Regjeringen setter av 15 millioner søkbare kroner til heltidsprosjekter i 2023. – Dette er veldig bra for våre medlemmer, sier Mette Nord.

2022100612023420221006120234

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

I forslaget til statsbudsjett har regjeringen satt av det de kaller en heltidspott med søkbare midler til gjennomføring av forsøksprosjekter for økt bruk av heltid og redusert bruk av deltid.

For 2023 foreslås det å bruke 15 millioner kroner. Både offentlige og private bedrifter kan søke om å få en del av disse prosjektmidlene, som også skal dekke forskning på feltet. Prosjektet skal vare i tre år.

Persen: Vi trenger kunnskap

Regjeringen har tidligere i år lagt fram et forslag som skal lovfeste retten til heltid. Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen skriver i en pressemelding at de derfor også ønsker mer kunnskap om hva som faktisk fungerer i arbeidet med å redusere antall ansatte i deltidsstillinger. Hun tror forsøksprosjektene kan bidra til dette:

– Dette vil gi økt kunnskap, blant annet basert på konkrete forsøk som virksomhetene selv ønsker, og som partene har tro på at vil virke, skriver Persen.

Nord: Bra for medlemmene

Dette er musikk i ørene til Fagforbundets leder Mette Nord.

– At lovforslaget om retten til heltid følges opp med prosjektmidler og følgeforskning, er veldig bra. Nå kan både offentlige og private bedrifter teste ut ulike ordninger for å skape heltidskultur, sier Nord til Fagbladet.

LES OGSÅ: Slik skjuler deltidsarbeid sykefravær: – Mange velger redusert stilling for å ta vare på helsa si

Midlene skal ikke gå til å finansiere heltidsstillinger, men til at partene kan teste måter å organisere arbeidet på slik at flere får full stilling.

– Dette er veldig bra for våre medlemmer. I tillegg til at heltidskulturen får et juridisk grunnlag gjennom loven, kan nå lokale parter jobbe godt og konkret med å redusere deltidsandelen, sier forbundslederen.

BRA: Fagforbundets leder Mette Nord er veldig glad for prosjektkronene som foreslås til heltidsarbeid.

BRA: Fagforbundets leder Mette Nord er veldig glad for prosjektkronene som foreslås til heltidsarbeid.

Jan-Erik Østlie

Sundnes: Kom i gang

Trine Lise Sundnes (Ap) er saksordfører for lovforslaget om heltid i Stortinget. Hun er også svært glad for de 15 millionene som regjeringen nå vil legge på bordet til forsøksprosjekter.

– Vi tar sikte på at heltidsloven trer i kraft 1. januar. Derfor er det viktig å komme i gang med prosjekter fort, så vi får god erfaring med metoder som virker, sier hun til Fagbladet.

Sundnes har en klar oppfordring:

– Nå bør kommunene og partene på arbeidsplassene kjenne sin besøkelsestid, og søke om å få penger til prosjekter.

Bedre forankring

For en del år siden ble det også iverksatt prosjekter for å øke heltidsandelen, både i offentlig og privat sektor. Trine Lise Sundnes mener det nå er mye større sjanse for at de lykkes og blir varige.

– Erfaringene den gangen viste at forsøkene ga gode resultater, men at man i etterkant falt tilbake i gamle spor. Denne gangen er det annerledes, nettopp fordi en lovfestet heltidsnorm ligger i bunnen, sier Sundnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy