JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her brenner hotellrommet virtuelt

Ny treningsteknologi lansert i dag

REALISTISK: Brannfolk som har testet VR-systemet til Securitas, finner det realistisk. Etter testing og innspill fra mer enn 400 mennesker er opplæringen nå lansert.

REALISTISK: Brannfolk som har testet VR-systemet til Securitas, finner det realistisk. Etter testing og innspill fra mer enn 400 mennesker er opplæringen nå lansert.

.

Ta på deg VR-brillene, opplev branntilløpet rett foran deg og slukk det med pulverapparatet.

2017030613474720230821171436

Securitas lanserer i dag VR-trening i brannslukking for menigmann, hovedsaklig myntet på bedrifter med behov for brannopplæring av ansatte. Med videre utvikling av teknologien håper selskapet også å tilby trening for profesjonelle i framtiden.

• Slik unngår du brannskader

Hotellrommet brenner

Ifølge Securitas er konseptet enestående og en verdensnyhet. Både konsept og teknologi er utviklet i Norge.

Brannkonstabler Fagbladet har snakket med er avventende, men også begeistret.

– Mer enn 400 har testet teknologien, alt fra vektere til vanlige folk og fagfolk innen brann og redning. Flere brannkonstabler har testet og er nysgjerrige på teknologien, forteller Dorothy Billett som er ansvarlig for satsing på brann og redning i Securitas.

Per i dag har utviklerne laget virtuelle branner i hotellrom, i storkjøkken og i tekniske rom. Deltakerne har et pulverapparatet koblet til systemet, som gir virtuelt pulver. Det må brukes riktig for å slukke brannen.

Se video

Testet systemet

– Det var veldig realistisk, bekrefter pensjonert brigadeleder i Oslo brann og redningsvesen, Trond Flaarud. Han var blant de første som har testet og gitt tilbakemelding til utviklerne som jobber for Securitas.

– Det kan være praktisk å slippe å fyre opp et bål hver gang folk skal lære å bruke et pulverapparat. Dessuten så får de slukke i et rom som framstår realistisk, framfor å slukke et bål på en åpen plass, sier han.

Han og andre fagfolk har gitt innspill som hvor konsentrert strålen må være samt realistiske lyder til brannen.

– Den prototypen vi testa er nok ikke egnet til trening for profesjonelle ennå, men kan helt klart være et tillegg i framtiden med mer utvikling av systemet, mener han.

Leder av Norsk Brannmannsforum, Bjørn Rønning, tror det kan være et godt tillegg til teori, men er i tvil om det kan erstatte praktisk trening.

– Til det trengs både varme og røyk, påpeker han.

• Visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg da Joakim ble forbrent

KLAR: I dag var systemet klart for lansering. - Vi gir tilbud til bedrifter, forklarer Dorothy Billett i Securitas.

KLAR: I dag var systemet klart for lansering. - Vi gir tilbud til bedrifter, forklarer Dorothy Billett i Securitas.

Kommer mer

– Vi utvikler systemet videre. Det skjer nye ting hver eneste uke nå, forteller Billett i Securitas, som kan fortelle at de jobber med å videreutvikle opplevelse av varme, lyder og lukt.

Hun understreker at selskapet er ydmyke for kompleksisteten ved å slukke en brann.

– Brann er alvorlig. Derfor ønsker vi å lage det så nær virkeligheten som mulig, og følger tilpasninger som er foreslått av fagfolk. Systemet som er utviklet nå, er for vanlige mennesker som trenger grunnleggende trening i å bruke et pulverapparat, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy