GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
ola.tommeras@fagbladet.no
Skulle det brenne på den splitter nye og topp moderne brann- og redningsskolen i Tjeldsund, så rykker brannmannskapene ut fra denne enkle garasjen ved den lokale barneskolen i Grovfjord.
TRANGT: Det er trangt med 16 sett med utrykningsbekledning i et kombinert lager for utstyr og garderobe.
Werner Juvik
Kreftfarlige brannstasjoner
• I 2016 innledet Arbeidstilsynet en landsomfattende aksjon mot alle norske brannstasjoner. Aksjonen kom etter dokumentasjon av kreftfare i yrket.
• Det ble påpekt HMS-brudd på hele 147 av 189 kontrollerte stasjoner fra 2016 til 2023.
• 127 stasjoner fikk pålegg om endringer.
• Ved 27 stasjoner ble det gjort vedtak om tvangsmulkt.
• To stasjoner ble ilagt overtredelsesgebyr.
• En stasjon ble stengt på grunn av overhengende fare.
• Enkelte stasjoner som hadde tilsyn allerede tilbake i 2016, har fortsatt ikke tilfredsstillende arbeidsforhold.
Storaksjon mot brannstasjoner
I 2016 innledet Arbeidstilsynet storaksjon mot alle landets brannstasjoner etter urovekkende rapporter om kreftfare blant brann- og redningspersonell og feiere. Resultatet var nedslående. (Se faktaboks over)
Åtte år senere har fortsatt enkelte kommuner stasjoner som ikke tilfredsstiller minstekravene til garderober og rene og urene soner. To av dem er Grovfjord brannstasjon i Tjeldsund kommune og Førde brannstasjon i Sunnfjord kommune, der Fagbladet har besøkt ansatte. Deres tålmodighet er strukket til bristepunktet.
Arbeidstilsynet har ikke oversikt over hvor mange som fortsatt er uten forsvarlige brannstasjoner.
Kravene til brannstasjoner
Fra rundt 2010 kom stadig flere urovekkende rapporter om kreftfaren blant brann- og redningsmannskaper og feiere.
Det medførte nye krav til rene og urene soner, garderober, dusj og vaskefasiliteter til forurenset bekledning og utstyr.
Siden har de fleste gjort noe med sine stasjoner, bygd om, sørget for skikkelige vaskemaskiner og garderober eller bygd nye stasjoner.
Noen har likevel ikke begynt. Begrunnelsen er ofte dårlig kommuneøkonomi eller mangel på tomt, men også nye politiske flertall, nye meninger og nye vedtak.
Truet med dagsbøter
I Grovfjord satt Arbeidstilsynet foten ned og truet Tjeldsund kommune med dagsbøter. Da skjedde ting fort. I høst var reisverket til en ny stasjon under oppføring – sju år etter tilsyn. Stasjonen skal stå klar neste år.
I Sunnfjord kommune står planene i stampe. I september gjorde formannskapet et vedtak som gjør at Førde brannstasjon må brukes minst et år til. Kommunen har hatt en rekke utsettelser etter tilsynet som ble gjort tilbake i 2016. Midlertidige tillatelse til å bruke den gamle stasjonen etter forbedringer, går ut i 2024. Kommunen vil søke forlenget frist nok en gang, men vil få motbør.
– Det er ikke aktuelt for oss å samtykke i ny utsettelse, sier verneombud Jan Svoen ved Førde brannstasjon i Sunnfjord kommune.
Ordfører Jenny Følling mener de tar brannmannskapets arbeidshverdag på alvor, forsinkelsene til tross. Se svar lenger ned.
Opprørt over helsefarlig brannstasjon i en av landets rikeste kommuner,
Der vasken er toalett
Det lukter røyk i garderoben på brannstasjonen i Grovfjord i Tjeldsund kommune, eller rettere sagt, lageret. Der henger 16 sett med utrykningsbekledning.
Garderoben er i samme garasje som en ny brannbil og moderne utstyr for brann og redning. Mannskapet er beredt, trent og utstyrt til å levere beredskap på topp nivå. Distriktet har mangfoldig industri i vekst, den nye Brann- og redningsskolen med flere hundre elever og ansatte og et toppmoderne Nato-senter på Evenes med mer enn tusen ansatte.
Men de avspises selv med en enkel garasje som bryter så godt som det meste av HMS-regler.
Verneombud, Bjørn-Atle Johnsen, tar Fagbladet med på omvisning. Han nikker oppgitt mot vasken i hjørnet der kaffetrakteren balanserer på hylla over lageret med pulverapparater. Fagbladet har nettopp spurt om toalettfasiliteter.
– Enten der eller ute bak veggen.
VASKEN: Vasken i hjørnet er det eneste på stedet som kan brukes til rengjøring etter branninnsats.
Werner Juvik
Lang kamp for ny stasjon
Det finnes ikke snev av ren og uren sone der mannskapet kunne tatt av forurenset klær og utstyr, dusjet av seg giftstoffer og gått over til ren sone. Det eksisterer verken toalett eller dusj, ei heller pauserom eller noe personlig sted å skifte.
Stasjonen har 16 deltidsansatte, 13 menn og tre kvinner, som gjennomsnittlig står for nesten en utrykning i uka.
Johnsen begynte som verneombud ved stasjonen i 2017. Å få arbeidsforhold som tilfredsstiler HMS-regler har vært hans første og eneste sak i sju år.
LANG VEI: Reisverket til ny stasjon er på plass sju år etter tilsyn. Brannmester Trond Griff Pettersen og verneombud Bjørn-Atle Johnsen, ser fram til skikkelige forhold.
Werner Juvik
Vil ikke ta gifta med hjem
– I dag dusjer vi hjemme etter utrykning. Vi fikk tilbud om å dusje i garderoben på barneskolen, men takket nei. Vi vil ikke trekke giftstoffer fra brann inn i barneskolen, men heller ikke hjemmet. Etter innsats i brann lukter det av huden i flere dager. Det er mye skadelig vi trekker med oss, sier han.
– Det er ikke akseptabelt at mannskap dusjer hjemme. De skal ha tilgang på garderober med ren og uren sone, slik at de får dusjet og tatt på seg ren bekledning og minst mulig blir eksponert for helsefarlige stoffer etter innsats, sier seniorrådgiver Selena Øverjord ved Arbeidstilsynet.
TRANGT: Arbeidsforholdene er vanskelige, men oppgavene løses.
Werner Juvik
Derfor er det farlig
Når en bolig brenner frigjøres utallige giftstoffer.
Brannvernbekledning og utstyr eksponeres for røyk og kjemikalier som er kreftfremkallende og arvestoffskadelige.
Det er derfor viktig at eksponert utstyr rengjøres etter oppdrag på en slik måte at det ikke tas inn i arbeidslokaler, lager eller garasje.
Mannskaper skal ha tilgang til garderober med ren og uren sone slik at de etter oppdrag får dusjet og skiftet til ren bekledning og ikke eksponeres for helsefarlige kjemikalier ved endt oppdrag.
Kilde: Arbeidstilsynet
Vedtak ble ikke fulgt opp
Ved storaksjonen i 2016 fikk hele 147 av 189 brannstasjoner pålegg om forbedringer. De måtte renovere, bygge om eller etablere ny stasjon. Deretter ble pålegg lukket på bakgrunn av vedtak i kommunene. Så gikk årene.
– Enkelte kommuner har omgjort vedtak i ettertid eller ikke fulgt dem opp. Da må vi åpne tilsynene igjen, sier seniorrådgiver Selena Øverjord ved Arbeidstilsynet.
TRANGT: Det er trangt med 16 sett med utrykningsbekledning i et kombinert lager for utstyr og garderobe.
Werner Juvik
Henry ofret helsa i brann- og redningsinnsats.
Gjør jobben
I Grovfjord er reisverket til ny stasjon nylig reist. 1. april neste år er det planlagt åpning. Da blir det skikkelig vognhall, garderober med forskriftsmessige rene og urene soner, dusj, toaletter, vaskemaskiner for forurenset utrykningsklær og røykdykkerutstyr. Endelig skal minstekravene oppfylles.
– Våre mannskaper er godt trent, har regelmessig øvelser, nødvendige kurs og gode rutiner. Kommunen har sørget for nytt materiell og utrykningsbiler. De er lydhøre til våre ønsker om både kurs og materiell. Vi kan levere en fullverdig beredskap, men helse og sikkerhet for mannskapet er ikke ivaretatt per i dag, fastslår brannmester Tony Griff Pettersen.
At det nå endelig er igangsatt arbeid med ny brannstasjon, takker han et iherdig arbeid fra verneombud og ansatte for. Det har vært en lang vei.
Vil ha kreft som godkjent yrkessykdom.
Mange bakker å forsere
De ansatte prosjekterte selv en ny brannstasjon i 2017 på dugnad.
– Alt lå klappet og klart til å legge ut på Doffin(*1) allerede den gang, forteller verneombud Johnsen. Men så ble planer lagt til side, nye ideer kom til, nye politikere og nye vedtak og nye forsinkelser.
– Jeg hadde ikke trodd det skulle ta så lang tid, ikke etter alle forskningsrapportene om kreftfaren, sier verneombud Bjørn Atle Johnsen.
Fikk kreft - kjemper for erstatning.
Får brannstasjon av Frosvaret
Kommunen har tre brannstasjoner med 16 deltidsansatte på hver: Grovfjord, Evenskjer og Ramsund stasjoner.
– Evenskjer brannstasjon er en garasje som bare er hakket bedre enn Grovfjord. På Ramsund har vi inngått et samarbeid med Forsvaret, som bygger en ny brannstasjon til oss. Det er bra at det satses i kommuner som denne, men det medfølger kostnader.
– Det må stilles spørsmål ved om små kommuner skal stå alene om å sikre beredskapen når Staten etablerer store institusjoner i distriktene, mener brannmester Pettersen.
SISTE FRIST: Førde brannstasjon fikk frist til å drive ut inneværende år. Den fristen ryker.
Privat
Tålmodighet på bristepunktet
På Førde brannstasjon er tålmodigheten til verneombud Jan Svoen på bristepunktet. I september forkastet formannskapet kommunedirektørens innstilling om å legge ny stasjon ut på anbud. Det har nå gått åtte år siden tilsyn og pålegg.
– Akkurat nå synes ny stasjon å være i det blå, sier verneombud Svoen.
Flertallet av politikerne vedtok å starte forfra og i stedet gå for et OPS-prosjekt (Offentlig Privat Samarbeid). Private aktører blir invitert til å bygge stasjonen for så å leie den ut til kommunen.
I 2022 gikk verneombudet med på å bruke den gamle stasjonen mot noen forbedringer, men bare fram til 1. januar 2025. Det vil si at det er knapt tre måneder til fristen går ut.
– Det kommer ikke på tale med flere samtykker fra vår side. Det ser ut til at dagsbøter er eneste politikerne forstår, sier Svoen.
Satser på at det går
– Vi ser for oss at ny brannstasjon kan stå klar innen utgangen av 2025 eller i starten av 2026, sier ordfører Jenny Følling (V) i Sunnfjord kommune til Fagbladet.
Hun ledet selv flertallet som gikk inn for å stokke kortene på nytt og forkaste foreliggende forslag. I fjor var Arbeidstilsynet tydelige på at de ikke godtar bruk av gamlestasjonen etter 2024.
Ordføreren satser likevel på at det vil være mulig.
– Vi har god dialog med Arbeidstilsynet. Vi kan dokumentere at arbeidet har prioritet og vil be om nødvendig utsatt frist, sier hun.
Reagerte etter press
– Hva mener ordføreren om farene brann- og redningsarbeidere utsettes for?
– Vi tar arbeidshverdagen deres på alvor. Kommunen har bygd ny stasjon på Skei og inngått leieavtale på Vassenden. I Førde har vi gjort midlertidige tiltak, sier ordfører Jenny Følling.
Slik opplever ikke verneombudet det.
– Dette har vært kjent siden 2016. Det er først de siste åra at brannfolkas helse har blitt prioritert i kommunen, men det er etter press fra Arbeidstilsynet, sier Svoen. Han tror ikke det ville vært bygd noe nytt uten risiko for dagsbøter.
– Kommunene har ansvar
– Kommunen er arbeidsgiver til brannmannskapene og feierne og de har et ansvar for å se til at ansatte ikke eksponeres for helsefarlige kjemikalier i sin arbeidshverdag. Brannfolk og feiere har et arbeidsmiljø der de blir eksponert for helseskadelig støv, gass og brannrøyk, både etter feiing, øvelser og brannoppdrag, opplyser seniorrådgiver Selena Øverjord.
*1 Doffin er den norske databasen for kunngjøringer av offentlige anskaffelser og anskaffelser i forsyningssektoren. Kilde: Anskaffelser.no
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB