JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er den norske brannbilen i innsats ved fronten i Ukraina

Privat

Siste helg i oktober legger frivillige ut på den sjette reisen med brannbiler og ambulanser til Ukraina. Snart kan mer enn 50 brann- og redningsbiler fra Norge være i tjeneste i landet.

2022100411590820221004132854

ola.tommeras@fagbladet.no

Klokka 08.01, lokal tid, tirsdag 6. september angripes oljeraffineriet i byen Kryvyi Rih i Dnipro distrikt. Et missil treffer en av oljetankene. Sekunder senere er skumbilen donert fra brannvesenet i Bamble kommune på utrykning. Kryvyhi Rih ligger midt mellom Nikolajev og Zaporizjzja like ved fronten.

INTENS BRANN: Det utviklet seg en intens brann etter at et missil slo ned i oljeraffineriet i Kryvyi Rih. Resten av raffineriet ble reddet med utstyr kjørt ned av frivillige fra Norge.

INTENS BRANN: Det utviklet seg en intens brann etter at et missil slo ned i oljeraffineriet i Kryvyi Rih. Resten av raffineriet ble reddet med utstyr kjørt ned av frivillige fra Norge.

Dnipro brannvesen

Aksjon med norske biler

I videoene fra det ukrainske brannmannskapet kan vi se flere norskdonerte biler i aksjon i Kryvyi Rih denne tirsdag morgenen: En dykkerbil fra Oslo brann- og redningsetat, en Peugeot donert fra Høylandet auto, en brannbil fra Frøya brann og redning og en tankbil fra Sortland brann- og redningsvesen.

(Artikkelen fortsetter etter videoene)

Pensjonert brannkonstabel fra Steinkjer Odd Steinar Rønne er en av stifterne av den nye foreningen Norsk-ukrainsk brann- og ambulansestøtte. Han kjenner bilene og bekrefter hvor de kommer fra.

Brannvesenet i Dnipro takker skumbilen for at brannen ble begrenset til en av oljetankene.

Har levert 36 biler

– Responsen fra norske brann- og redningsvesen har vært enorm, både med biler og utstyr, forteller Odd Steinar Rønne.

Allerede i mars måned kjørte den første kolonnen med hjelp fra norske brannvesen til Ukraina. Da ble tre mannskapsbiler, en tankbil og en semitrailer fylt med brann- og redningsutstyr overlevert representanter fra brannvesen i Dnipro på torvet i grensebyen Rava-rus’ka.

Siden har det gått slag i slag for Norsk-ukrainsk brann- og ambulansestøtte. I forrige måned kunne de notere fem reiser og 36 biler overlevert.

– Nå har vi avtaler på ytterligere 16–18 biler og reiser 29. oktober ned med to ambulanser, flere mannskapsbiler og tankbiler, sier Rønne.

Søsknene Micha (12) og Vika (10) glemmer aldri lyden av jagerflyene: Barnehjemmet havnet midt i skuddlinjen

Utstyr og biler er donert fra hele landet. På denne reisen følger det blant annet med en flyplassbrannbil fra Svalbard.

Trenger finansiering

– Vi har avtaler på gang for opptil 18 biler. Hvor mange biler som er klare til avreise, er ikke helt avklart, men 20 personer er klare for å kjøre i tillegg til oss fem i styret i foreningen, forteller Rønne.

Nå er foreningen i innspurten med å samle finansiering til å kjøre ned bilene på den sjette turen. For ei uke siden overrakk Norsk brann- og redningsforum 50.000 kroner.

– Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte mottar ingen form for statlig støtte. Vi er helt avhengig av donasjoner for å finansiere transporten av biler og livreddende utstyr til Ukraina. Akkurat nå har vi ikke økonomisk ryggrad til å kjøre alle 18 bilene til overlevering, men vi er positive til at transporten blir fullfinansiert, forklarer han.

VEL BLÅST: Forrige tur. Fra venstre: Halvor Kongsmo, Dag Kåre Ditløv, Pål Berge, Erlend Nikolai Berg, Odd Steinar Rønne, Morten Johan Brøndmo og Thomas Velle.

VEL BLÅST: Forrige tur. Fra venstre: Halvor Kongsmo, Dag Kåre Ditløv, Pål Berge, Erlend Nikolai Berg, Odd Steinar Rønne, Morten Johan Brøndmo og Thomas Velle.

Privat

Overleverer i grenseby

Overlevering vil skje som ved de tidligere turene, til representanter fra brannvesen i Dnipro distrikt på torget i den lille grensebyen Rava-rus’ka i Vest-Ukraina. De tar biler og utstyr videre med til Dnipro i øst, mens en ventende minibuss på polsk side av grensa frakter de frivillige tilbake.

FYR OG FLAMME: Brannbilen fra Bamble i aksjon.

FYR OG FLAMME: Brannbilen fra Bamble i aksjon.

Privat

Journalisten er gift med en ukrainer og har selv deltatt i solidaritetsaksjoner for og i Ukraina. Han er ikke involvert i arbeidet til Norsk-ukrainsk brann- og ambulansestøtte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy