JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltidskultur på plass

Her gikk åtte helsefagarbeidere fra deltids- til heltidsstilling

FIKK FULL STILLING: Byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl i samtale med helsefagarbeider Meaze Berhe som fikk utvidet sin stilling fra 21 prosent til 100.

FIKK FULL STILLING: Byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl i samtale med helsefagarbeider Meaze Berhe som fikk utvidet sin stilling fra 21 prosent til 100.

Fredrik Olstad

Åtte helsefagarbeidere med ufrivillig deltid har fått heltidsstilling. Nå er det 20 nye deltidsstillinger som skal vurderes. Sven Michael Råberg, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i bydel Vestre Aker sier det har vært en lang prosess.

2019010713282220230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Driften av hjemmetjenesten var basert på å hente ekstra arbeidskraft fra en vikarpool. Ansatte hadde ikke eierskap til jobben sin. Det var mange sykemeldinger og mer og mer bruk av ekstravakter, sier Råberg.

Når de ansatte nå er mer involvert i arbeidsmiljøet, er sykefraværet på vei ned, og det er mindre behov for vikarbyrå.

Å være på vent hele tiden, passe telefonen og aldri kunne takke nei til en vakt av redsel for å ikke få mer, tærer på. Det er tilbakemeldinger Fagforbundet har fått.

– For de ansatte som får økt stillingene betyr dette veldig mye. Det gir økt økonomisk trygghet og en lettere hverdag, hvor de slipper å jage etter vakter, sier Råberg.

Nå har Oslo snart fått 500 nye jobber i hjemmetjenesten

Tanken har modnet seg

Som hovedtillitsvalgt har Råberg satt seg inn i problemstillinger rundt ufrivillig deltid og brakt det videre til bydelsledelsen.

Noe av det siste de har jobbet med er å sende ut forespørsel til miljøarbeidere og -terapeuter som jobber i bolig, om noen der jobbet i uønsket deltid. 20 ville ha større stillinger, sju var fornøyde med stillingsprosenten sin.

Nå skal listen gås gjennom.

– Tanken om heltid har fått modnet seg, og vi har satt ned en gruppe hvor vi ser på hele organisasjonsstrukturen, sier Råberg.

– Nå har vi en heltidskultur og brukerne våre får sine faste i hjemmetjenesten og slipper å få nye fremmede inn i huset hele tiden.

KAN UTVIKLE SEG FAGLIG: Meaze Berhe var en av dem i bydelen som fikk økt stillingen sin. Nå kan hun planlegge hverdagen bedre. Her står hun sammen med byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl og hovedtillisvalgt i Fagforbundet Sven Michael Råberg.

KAN UTVIKLE SEG FAGLIG: Meaze Berhe var en av dem i bydelen som fikk økt stillingen sin. Nå kan hun planlegge hverdagen bedre. Her står hun sammen med byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl og hovedtillisvalgt i Fagforbundet Sven Michael Råberg.

Fredrik Olstad

Politisk støtte

Fagforbundet har fått støtte i arbeidet sitt fra politisk hold. For en tid tilbake var byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl på besøk i bydel Vestre Aker.

Byrådet har satt som mål å øke antall årsverk i hjemmetjenesten med 500 innen utgangen av 2019.

I 2018 hadde Bydel Vestre Aker hatt en økning på totalt 20,4 årsverk (både kommunale og private). Siden desember 2015 har bydelen hatt en samlet økning på 25,9 årsverk.

Assistentene fikk vakter de ikke var kvalifisert for. Da de krevde større stilling, fikk de nei

Dette er heltid og deltid

Deltid er når den ansatte jobber kortere arbeidstid enn hva full stilling er definert i enten lov- eller avtaleverk.

Ufrivillig deltid er hvis man ønsker å jobbe fulltid, men ikke får dette.

Frivillig deltid er når den ansatte selv ønsker å jobbe deltid.

Norge er blant de landene i Norden som har høyest deltidsandel.

Deltidsstillinger finnes i hovedsak på arbeidsplasser hvor produksjonstiden avviker fra normalarbeidsdagen og på såkalte kvinnearbeidsplasser. Butikker, sykehjem, restauranter og overnattingssteder er typiske eksempler.

Kommunesektoren er den sektoren som sysselsetter flest personer i deltidsstillinger, spesielt i pleie og omsorg og skolefritidsordninger.

Deltidsomfanget er størst blant de med lavest utdanning.

Kilde: fafo.no og wikipedia

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy