JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå har Oslo snart fått 500 nye jobber i hjemmetjenesten

JOBBER FOR DE ELDRE: (f.v) Cathrine Engene Gøransen, Madelene Andersen, Gunn Elisabeth Hval, Marte Lilløy Aabø, Isabelle Berger, Fredrik Bendiksen, Britt Foland, Tone Tellevik Dahl og Jatinder Sharma.

JOBBER FOR DE ELDRE: (f.v) Cathrine Engene Gøransen, Madelene Andersen, Gunn Elisabeth Hval, Marte Lilløy Aabø, Isabelle Berger, Fredrik Bendiksen, Britt Foland, Tone Tellevik Dahl og Jatinder Sharma.

Guro Gulstuen Nordhagen

Med 500 nye årsverk skal sykepleierne i hjemmetjenesten i Oslo la de eldre bo hjemme lenger.

2018102214270020230821171436

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) besøkte bydel Østensjø fredag for å snakke om innsettingen av de 500 nye årsverkene i hjemmetjenesten i Oslo.

Fire sykepleiere, seksjonssjef i hjemmetjenesten, tillitsvalgt i Fagforbundet, avdelingsleder i hjemmetjenesten og avdelingsdirektør for mestring og omsorg møtte byråden.

– Brukerne er glade for å se de samme fjesene, og føler seg tryggere, sier Marte Lilløy Aabø, sykepleier i innstatsteam i bydel Østensjø.

Nå får hjelpepleier Rita enda flere kollegaer i hjemmebasert omsorg

Ny struktur

Oslo Arbeiderparti satset i 2015 på å vinne valget ved å love 500 nye årsverk i hjemmetjenesten. De vant, og i budsjettet for neste år settes det av 62 millioner kroner til de 75 resterende årsverkene.

Østensjø er den bydelen med størst befolkning av eldre over 67 år og har fått over 10 prosent av de nye årsverkene. Bydelen har i dag økt med 35,2 årsverk, og får ytterligere 12 i løpet av det neste året. Det forteller avdelingsdirektør for mestring og omsorg, Jatinder Sharma.

– Vi har endret strukturen helt. En ny form for ledelse med ny økonomistyring. Vi har også delt sykepleiere og spesialister opp i mindre, tverrfaglige team på 10-12 stykker. Det gjør at det blir et mindre antall sykepleiere per bruker, sier han.

Sykepleier Marte Lilløy Aabø opplever bedre tid med brukerne og nyter godt av et tettere samarbeid med flere faggrupper.

– Vi kan hente inn fagpersoner med en gang vi ser det trengs, noe som betrygger både oss og brukerne. Det er bedre kommunikasjon og gjør ventetiden mye kortere, sier hun.

Fysioterapeut Fredrik Bendiksen har jobbet i bydelen siden 2015 og er fornøyd med et større handlingsrom og bedre tilgang til kollegaer.

– Jeg tror at uten de nye stillingene ville hele systemet krasjet, sier han.

Hjemmetjenesten: Her slåss de ansatte om å få bruke el-sykkelen i jobben

Sårbart system

Hjemmetjenesten i bydel Østensjø er delt inn i flere, mindre team enn tidligere, noe som gjør at brukerne får færre pleiere å forholde seg til.

– Det blir veldig mye jobb på oss som er igjen hvis noen blir syke. Vi må også gjøre en del av det administrative selv, og det gjør at det blir mer jobb ved siden av pleie. Mine brukere sier de aldri har sett meg så lite som nå. Det kunne godt blitt satt inn enda flere, sier sykepleier Isabelle Berger.

Tidligere var det administrative arbeidet satt til en egen stilling, som nå er fjernet. Dette er fordi man som sykepleier har best kontroll over hva en bruker trenger av pleie, og skal kunne organisere arbeidslisten selv.

Byråd: – Dere er kjempeflinke!

Byrådet er opptatt av at de eldre skal få være sjef i eget liv og kunne få bo hjemme så lenge de ønsker det. Tanken med det hele er at de eldre skal ha færre pleiere å forholde seg til, møte kjente fjes og få tettere oppfølging.

Mot tre timer per bruker i snitt i uka har hver bruker nå fått 3,95 timer, og trykket på sykehjemsplassene er gått ned, forteller avdelingsdirektør Jatinder Sharma. Dette er både positivt og negativt, ifølge pleierne.

– Det er fint at de eldre og syke får bo hjemme så lenge de ønsker det. Men når folk blir sendt hjem fra sykehuset tidligere enn før, og bor hjemme lenger, krever de også mer omsorg. Det gjør at vi bruker lengre tid på de mest pleietrengende, og vi har ikke merket noe særlig til den knappe timen ekstra per bruker, sier Aabø og Berger.

Byråd Tellevik Dahl vil påpeke at hun mener pleierne er kjempeflinke, og at en omveltning som denne er en prosess som tar tid.

Halverte sykefraværet i hjemmetjenesten

Heltidskultur

Tellevik Dahl forteller at prosjektet skal fremme en heltidskultur med faste og hele stillinger, derfor telles det i årsverk og ikke stillinger. Det er foreslått å sette av 2 millioner kroner i 2019, og tilsvarende i 2020 til nettopp dette.

– Det er mange brøkstillinger i helsesektoren, men vi ønsker at heltid skal være det vanlige. Vi vil tilby heltidsstillinger til dem som ønsker det. Vi har i forbindelse med tariffrevisjonen for 2018 etablert et eget sentralt prosjekt mellom partene med målsetting om å oppnå en heltidskultur i kommunen, sier byråden.

Konkret har byrådet bevilget midler til å kunne opprette inntil 425 nye årsverk til og med 2018. I dette tallet ligger 300 årsverk gjennom bydelenes fordelingssystem, og 125 nye årsverk til såkalt aktivitetstid og årsverk til rehabilitering av hjemmeboende eldre og dagaktivitetsplasser for personer med demens. Sistnevnte fordeles etter en egen søknadsordning for bydelene.

Populær bydel

– Det er flere av brukerne som forteller at sykepleierne på sykehuset har sagt de er heldige som bor i Østensjø bydel, sier Fredrik Bendiksen.

Nyutdannet sykepleier Madelene Andersen forteller at hun søkte seg til bydelen fordi hun hadde hørt om dens gode rykte. Hun er fornøyd så langt, etter noen måneder.

– Jeg trives veldig godt, og søkte fordi jeg synes det tverrfaglige prosjektet så spennende ut, i tillegg til å ha hørt mye bra om bydelen, sier Andersen.

Endringen i årsverk for Bydel Østensjøs del er 35,2 årsverk i perioden desember 2015 til 31.08.2018. Dette er totalt for kommunale og private årsverk.

Neste løfte

Byråden kan ikke røpe hva som blir neste års valgløfte, men utelukker ikke at det også vil handle om eldreomsorgen.

– Vi blir flere eldre, så å satse på de eldre er fortsatt viktig for oss, sier Tone Tellevik Dahl.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy