JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her styrer de sykehusstreiken, og planlegger uttakene til minste detalj

STYRMENN: Forhandlingsutvalg og forbundsledelse står for strategiene. Her sørger de for at streiken fungerer.

STYRMENN: Forhandlingsutvalg og forbundsledelse står for strategiene. Her sørger de for at streiken fungerer.

Ola Tømmerås

Hver eneste streikende tas ut med omhu. Verken liv eller helse skal settes i fare når nesten 500 sykehusansatte er tatt ut. Flere kan det snart bli.

2019060209210020190602092503

ola.tommeras@fagbladet.no

– Streikeuttaket vurderes helt ned på hver eneste enkeltperson, forklarer leder av konfliktberedskap i Fagforbundet, Grete Sørensen. Målet er at arbeidsgiver skal rammes mens pasientene på sykehusene minst mulig skal merke streiken, og aldri skal liv eller helse settes i fare.

• Derfor streiker de i sykehusene

Åpen hver dag

Onsdag morgen gikk nøyaktig 493 sykehusansatte fra LO og YS ut i streik for pensjon til alle fra første krone. 303 av disse er LO-medlemmer, hvorav 282 er i Fagforbundet.

Fagforbundets konfliktberedskap er åpen hver eneste dag medlemmer er i streik. Her svares det fortløpende på spørsmål om streiken og hvordan å forholde seg til den, fra streikende selv, fra kolleger til streikende og fra arbeidsgivere.

• Det dreier seg om pensjon, ikke heltid

Streiken fortsetter

Etter hva Fagbladet erfarer, har det ikke vært kontakt mellom partene siden meklingsfristen gikk ut ved midnatt, natt til onsdag. Den kommende uka vil det sannsynligvis bli vurdert utvidelse av streiken, men ingen kan bekrefte når eller hvor omfattende et eventuelt uttak nummer to blir.

Fagforbundet, øvrige LO-forbund og YS-forbund i streik, balanserer kontinuerlig mellom hvor hardt arbeidsgiver skal rammes og fare for tvungen lønnsnemnd. Det skal lite til før en streik kan anklages for å sette liv og helse i fare, når det er på sykehus.

Da forhandlingene ble brutt 20. mai, gjorde Fagforbundets forhandler og nestleder Sissel Skoghaug, det klart at kravet om pensjon for alle er ufravikelig. To dager med mekling viste at avstanden til arbeidsgiverorganisasjonen Spekter Helse er stor.

Spekter viser til at andre grupper med lovfestet pensjon, har samme krav til minimum stillingsstørrelse for å opptjene pensjon.

• Sterk motivasjon i Trondheim

Rammer direktøren – ikke pasienten

Blant de streikende er administrativt ansatte, kantinepersonell, renholdere og driftspersonell. Også hvem som tas ut i disse gruppene er viktig.

– Sykehusdirektøren vil merke at sekretæren er i streik, men vi skal ikke ramme viktige pasientinnkallinger. Besøkende og ansatte kan oppleve at kantina ikke er i drift, men de som lager mat til pasienter, skal være på jobb, forteller Sørensen.

Får sterk støtte

De streikende får full støtte fra hele fagbevegelsen, kolleger og folk flest. Det meldes om høy stemning og mye støtte fra streikevaktene.

AU-medlemmer fra Fagforbundet besøkte alle sykehus i streik på fredag. LO-leder Hans Christian Gabrielsen besøkte Ullevål sykehus. Støtteerklæringene fra andre forbund er mange.

Fra streikevaktene fortelles om varm støtte fra folk og kolleger. Kravet om at alle skal opptjene pensjon, også deltidsansatte i små stillinger, blir forstått av folk.

Her er bilder fra streikende på fredag.

Derfor streiker de

• Ansatte i sykehusene med mindre stillinger enn 20 prosent stilling, meldes ikke inn i pensjonssystemet.

• Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte på sykehusene. Det er ofte helgevakter og lavt lønnede grupper. 75 prosent av disse er kvinner.

• Når disse ikke meldes inn i pensjonsordningen, så går glipp av en beholdning for alderspensjon på 300.000 kroner. I tillegg får de ikke dekning ved eventuell uføre eller død.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy