STYRMENN: Forhandlingsutvalg og forbundsledelse står for strategiene. Her sørger de for at streiken fungerer.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
– Streikeuttaket vurderes helt ned på hver eneste enkeltperson, forklarer leder av konfliktberedskap i Fagforbundet, Grete Sørensen. Målet er at arbeidsgiver skal rammes mens pasientene på sykehusene minst mulig skal merke streiken, og aldri skal liv eller helse settes i fare.
• Derfor streiker de i sykehusene
Åpen hver dag
Onsdag morgen gikk nøyaktig 493 sykehusansatte fra LO og YS ut i streik for pensjon til alle fra første krone. 303 av disse er LO-medlemmer, hvorav 282 er i Fagforbundet.
Fagforbundets konfliktberedskap er åpen hver eneste dag medlemmer er i streik. Her svares det fortløpende på spørsmål om streiken og hvordan å forholde seg til den, fra streikende selv, fra kolleger til streikende og fra arbeidsgivere.
• Det dreier seg om pensjon, ikke heltid
Streiken fortsetter
Etter hva Fagbladet erfarer, har det ikke vært kontakt mellom partene siden meklingsfristen gikk ut ved midnatt, natt til onsdag. Den kommende uka vil det sannsynligvis bli vurdert utvidelse av streiken, men ingen kan bekrefte når eller hvor omfattende et eventuelt uttak nummer to blir.
Fagforbundet, øvrige LO-forbund og YS-forbund i streik, balanserer kontinuerlig mellom hvor hardt arbeidsgiver skal rammes og fare for tvungen lønnsnemnd. Det skal lite til før en streik kan anklages for å sette liv og helse i fare, når det er på sykehus.
Da forhandlingene ble brutt 20. mai, gjorde Fagforbundets forhandler og nestleder Sissel Skoghaug, det klart at kravet om pensjon for alle er ufravikelig. To dager med mekling viste at avstanden til arbeidsgiverorganisasjonen Spekter Helse er stor.
Spekter viser til at andre grupper med lovfestet pensjon, har samme krav til minimum stillingsstørrelse for å opptjene pensjon.
• Sterk motivasjon i Trondheim
Rammer direktøren – ikke pasienten
Blant de streikende er administrativt ansatte, kantinepersonell, renholdere og driftspersonell. Også hvem som tas ut i disse gruppene er viktig.
– Sykehusdirektøren vil merke at sekretæren er i streik, men vi skal ikke ramme viktige pasientinnkallinger. Besøkende og ansatte kan oppleve at kantina ikke er i drift, men de som lager mat til pasienter, skal være på jobb, forteller Sørensen.
Får sterk støtte
De streikende får full støtte fra hele fagbevegelsen, kolleger og folk flest. Det meldes om høy stemning og mye støtte fra streikevaktene.
AU-medlemmer fra Fagforbundet besøkte alle sykehus i streik på fredag. LO-leder Hans Christian Gabrielsen besøkte Ullevål sykehus. Støtteerklæringene fra andre forbund er mange.
Fra streikevaktene fortelles om varm støtte fra folk og kolleger. Kravet om at alle skal opptjene pensjon, også deltidsansatte i små stillinger, blir forstått av folk.
Her er bilder fra streikende på fredag.
Derfor streiker de
• Ansatte i sykehusene med mindre stillinger enn 20 prosent stilling, meldes ikke inn i pensjonssystemet.
• Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte på sykehusene. Det er ofte helgevakter og lavt lønnede grupper. 75 prosent av disse er kvinner.
• Når disse ikke meldes inn i pensjonsordningen, så går glipp av en beholdning for alderspensjon på 300.000 kroner. I tillegg får de ikke dekning ved eventuell uføre eller død.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
KREV HANDLING: Janne Håkonsen jobbar som sosialkonsulent i Nav Sagene og er tillitsvalgt i Fagforbundet. Ho er uroa over fleire månaders ventetid på AAP-søknadar og den store prisauka.
Øystein Windstad