Mette Nord hos streikevaktene: - Fantastisk stemning og kampvilje
FIRER IKKE: - Stemningen er på topp, melder Fagforbunds-leder Mette Nord, fra streikestanden utenfor sykehuste i Kristiansand.
Kravet er ufravikelig. I Bergen, Oslo, Kristiansand og Trondheim kjemper til sammen 282 Fagforbunds-medlemmer for pensjon for alle. Neste uke kan det bli flere.
ola.tommeras@fagbladet.no
Nær 500 sykehusansatte fra YS og LO er i streik, 303 er LO-medlemmer hvorav 282 er medlemmer av Fagforbundet. De krever rett til pensjon, også for deltidsansatte med mindre enn 20 prosent stilling.
Så langt Fagbladet erfarer har det ikke vært kontakt mellom partene, Spekter og LO Stat og YS, etter at meklingsfristen gikk ut natt til onsdag. Onsdag morgen var streik et faktum. Neste uke kan streiken bli utvidet til flere sykehus, men foreløpig er det ikke mulig å få bekreftet når eller om et uttak nummer to kommer.
Ledelsen ute på stand
– Stemningen er fantastisk. Kampviljen er sterk, sier Fagforbundets leder Mette Nord som fredag besøkte streikevaktene utenfor sykehuset i Kristiansand.
Det samme meldte AU-medlem Iren Luther som besøkte streikende ved Ullevål sykehus i Oslo, mens AU-medlem Anne Green Nilsen besøkte streikende i Bergen.
• Motivasjon på topp i Trondheim
Lang avstand
Ikke bare forbundene som er i streik, men en samlet fagbevegelse har fastslått at pensjonskravet er ufravikelig.
– Dette er spørsmål om grunnleggende rettigheter som hele LO-fellesskapet stiller seg bak, sier Fellesforbundets Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter mener det vil være urettferdig overfor andre grupper på sykehusene, som leger og sykepleiere, dersom de gir etter for pensjonskravet fra LO og YS.
Blodig urettferdig
– Dette er et likestillingskrav. Det er et pensjonssvik mot kvinner, sier Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug i forhandlingsdelegasjonen. Hun viser til at 75 prosent av de som rammes av kravet til minimum stillingsstørrelse er kvinner.
Mister også forsikringer
Ansatte som ikke får ta del i pensjonsordningen går glipp av om lag 300.000 kroner i sin beholdning for alderspensjon. I tillegg mister de tryggheten med forsikring ved uføre eller om de skulle falle fra i ung alder.
– Dette dreier seg om mer enn tap av alderspensjon. Ved eventuell uførhet vil disse ansatte tape 70.000 kroner i året på at de ikke er innmeldt i tjenestepensjonsordningen. Skulle de falle fra vil etterlatte tape 20.000 kroner årlig, forklarer Skoghaug.