Hevder soldatene slo, tok springskalle og stjal klokke

FIKK BANK: Skipper på Kårstein, Herman Reksten, hevder han ble slått flere ganger i hodet av marinesoldatene. Andre skal ha fått elektrosjokk og blitt frastjålet eiendeler. På bildet holder han fram det palestinske flagget på Gardermoen, med leder for Ship to Gaza Norway, Torstein Dahle til venstre.

FIKK BANK: Skipper på Kårstein, Herman Reksten, hevder han ble slått flere ganger i hodet av marinesoldatene. Andre skal ha fått elektrosjokk og blitt frastjålet eiendeler. På bildet holder han fram det palestinske flagget på Gardermoen, med leder for Ship to Gaza Norway, Torstein Dahle til venstre.

Helge Rønning Birkelund

Ettersom de norske aktivistene har ankommet norsk jord, har beskrivelser av aggresive og voldelige israelske soldater begynt å komme fram. Israels ambassade i Norge mener anklagene er ren fiksjon.

2018080313550620180803135502

bjorn.grimstad@fagbladet.no

edv@lomedia.no

Det er straks en uke siden den israelske marinen bordet aktivistbåten Kårstein 40 sjømil utenfor kysten av Palestinas enklave på grensen til Egypt, Gaza. Det skjedde i internasjonalt farvann.

Ville utfordre blokaden

I rundt ti år har Israel opprettholdt en blokade mot makthaverne Hamas, som beskyldes for å være en terrorist-organisasjon. Situasjonen beskrives av FN som kritisk for de rundt to millioner menneskene som bor på landstripen.

Det er denne blokaden aktivist-gruppen ville sette fokus på, ved å prøve å bryte den sjøveien. Da krigsskipene nærmet seg den norskregistrerte «Kårstein», skrudde skipperen Herman Reksten av motoren på grunn av det han hevder er sikkerhetshensyn.

Den israelske ambassade i Oslo hevder mange av beskrivelsene aktivistene forteller Fagbladet, er ren «science-fiction». Hele tilsvaret fra ambassaden kommer lenger ned i saken.

Israel vil ikke beklage at de brukte vold mot aksjonistene på den norske fiskebåten

Skal ha truet med henrettelse

Det skal ha vært da en av marinesoldatene ville få ham til å skru motoren på igjen at volden startet.

– Marinesoldaten dro meg inn i styrhuset. Han slo 10-15 slag med knyttet neve mot hodet mitt, og ga meg flere springskaller, sier Herman Reksten til Fagbladet.

Videre skal soldaten ha truet med å ta livet av ham.

– Han sa «Jeg skal ta deg til et stille sted uten vitner og henrette deg». Da ble jeg veldig redd, forteller Reksten.

Han forteller at marinesoldatene brukte elektrosjokkvåpen mot fire andre aktivister. Dette er et håndholdt våpen som ikke dreper, men skaper sterk smerte og lammer muskelfunksjoner. Ship to Gaza Norway hevder at en av aktivistene har fått brannsår i ansiktet som følge av dette.

– Vi blir behandlet godt sammenlignet med palestinere

– Det ble brukt mye mer vold enn det som var nødvendig. Ingenting hadde vært passende, sier Reksten.

I havnen i Ashdod skal alle aktivistene ha blitt dratt av båten selv om de ga utrykk for å ville gå av frivillig. En skal ha blitt skadet som følge av dette og sendt på sykehus.

– Men det er viktig å påpeke at vi ble behandlet godt i sammenlignet med det palestinere opplever hver dag. Og det fordi de er født på feil sted, i Palestina, sier han.

Anklager soldatene for tyveri

Reksten håper på en reaksjon fra norske myndigheter. Men han er generelt skuffet over likegyldigheten norske myndigheter og politikere har til Israels blokade av to millioner innbyggere i Gaza.

– Hadde politikerne i Norge gjort jobben sin, hadde vi sluppet å gjøre dette. Jeg skulle gjerne også nytt en fantastisk sommer i Norge. Men når de sitter på gjerdet, er vi nødt til å gjøre noe.

Her kommer Mikkel hjem til samboeren Sara og barna etter flere dager i israelsk fengsel

Maskinist skal ha blitt truet med pistol

Arne Birger Heli, som var maskinist om bord da båten ble bordet, bekrefter i stor grad Rekstens historie. Han forteller i tillegg at en av sjefene for marinesoldatene satte en pistolmunning til magen hans. Han forlangte Helis armbåndsur, en seks år gammel Certina DS kjøpt for 5000 kroner. Heli løsnet remmen og ga fra seg klokken.

Inne i styrhuset fikk han en knyttneve på tygga, samtidig som han ble vitne til at soldatene banket opp skipper Reksten. Sjefen var frustrert over at han ikke fikk startet båten:

– Om du ikke starter den jævla båten, så vil skipperen din lide mye, skal han ha informert Heli.

Heli oppfattet det som en avtale: få start på motoren, så slipper skipperen mer juling. Han gikk ned i maskinrommet og fikk koblet på motoren. Marinesoldatene kunne nå selv manøvrere båten mot israelsk farvann.

– Heldigvis hadde jeg ikke ødelagt motoren. I så fall tror jeg helvete ville vært løs.

Geværer rettet mot seg

Aktivistene var samlet ute på dekk med geværmunninger rettet mot seg mens båten nærmet seg israelsk farvann. Seilasen tok flere timer.

– Da jeg kom på dekket med de andre, fikk jeg vite at soldatene hadde rundjult skipperen, deretter truet med henrettelse og å gjøre med ham som de behandler palestinske martyrer. Til tross for at jeg fikk start på maskinen, sier Heli.

Ambassaden betviler aksjonistenes beskrivelser

Ambassaderåd ved Israels norske ambassade, Dan Poraz, beskriver beskrivelsene av bordingen som science-fiction.

– Utøvde soldatene rimelig maktbruk?

– Ja, de iverksatte fullstendig lovlige maktmidler i tråd med internasjonal lov, sier Poraz.

– Aktivistene var i ferd med å bryte internasjonal lov. De regnet aldri med å nå fram til Gaza. Da de gjorde motstand, hadde ikke soldatene noe annet valg, sier han.

– Er det rimelig maktbruk å stikke pistoler i magen på folk og true med henrettelse?

– Jeg tror disse beskrivelsene ikke stemmer med virkeligheten. Det høres for meg ut som en science fiction-fortelling.

– Armbåndsur verdt flere tusen kroner ble overtatt av soldatene, er det i tråd med den israelske soldatmanualen?

– Det er en svært alvorlig anklage. Jeg tviler sterkt på at det stemmer. Men stemmer det, strider det mot enhver norm militæret opererer med. I så fall vil disse eiendelene bli returnert til eierne.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy