SIMPLY THE BEST: Godordene om Årets byggdrifter er mange. Her er Hildegunn Blikeng Sørstrand med leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen.
Anders Tøsse
ola.tommeras@fagbladet.no
De kom fra Fagforbundet Kristiansund, fra Fagforbundet sentralt, fra ledelse og selvsagt fra hele avdeling Eiendomsdrift i Kristiansund kommune.
– Jeg skjønte det var et eller annet på gang da jeg ankom, utover hva vi hadde planlagt for Byggdrifternes dag, sier Hildegunn Sørstrand til Fagbladet etterpå. Like etter ankomst skulle hun bli målløs, da leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen, fortalte grunnen til det store oppmøtet:
– Du er kåret nasjonalt til Årets byggdrifter 2023.
• Tror ikke folk vet hvor variert dette yrket er.
Tar ansvar for utvikling
– Hildegunn Sørstrand er genuint opptatt av faget og fagets utvikling. Hun tar ansvar for lærlinger og sosialt miljø. Hun tar initiativ til bruk av ny teknologi og utvikling. Hun representerer også den nye generasjonen byggdriftere, de som har fått fagbrev etter læretid, sier Ingunn Reistad Jacobsen. (Byggdrifter erstattet vaktmester da fagbrevet var på plass i 2015. De første årene var det hovedsakelig erfarne vaktmestere som tok fagbrevet. Journ. anm.)
– Det er ekstra spesielt at hun er kvinne i et veldig mannsdominert yrke. Jeg håper at søkelys på en så solid byggdrifter kan inspirere flere kvinner til å velge denne yrkesretningen, sier Reistad Jacobsen.
• Her blir en vaktmester til byggdrifter.
Ga nesten opp arbeidslivet
Byggdrifter var ikke Hildegunn Blikengs første yrke. Hennes første valg var å bli maskinmann på båt, men det ble stopp etter læretiden og fagbrev.
– Jeg var på tre båter og opplevde ikke spesielt god behandling som jente, forteller hun. Det var så tøffe år at Hildegunn utviklet sosial angst og var nær ved å gi opp arbeidslivet, da hun tilfeldig søkte på et sommervikariat i Eiendomsdrift i Kristiansund. Siden har hun ikke sett seg tilbake.
Her i Eiendomsdrift er hun også eneste jente, men sier:
– Miljøet er topp, både sosialt og for faglig utvikling. Her fikk jeg en kjangs, jeg fikk muligheten til å vise hva jeg er god for. Det viser at det er ikke mannsdominans som er problemet, men kultur som utvikler seg innenfor visse mannsdominerte yrker.
Stadig mer avansert
Etter sommervikariatet var yrkeskarrieren staket ut. Et par år senere hadde Hildegunn et nytt fagbrev i handa, denne gangen som byggdrifter. Siden har hun vært veileder for lærlinger. Har fått en fram til fagprøve og en som jobber med henne nå. Hun er verneombud og engasjert i fagforeningsarbeid, deltar i Fagforbundets faggruppe for byggdriftere og utvikler ny sentral teorieksamen for byggdriftere på vegne av Udir.
– Faget er i utvikling med stormskritt. Det er flere og mer avanserte tekniske anlegg som skal virke sammen. Det blir et stadig mer komplekst yrke og fagbrev, sier hun.
– Hvorfor engasjerer du deg så sterkt?
– Jeg er veldig glad i faget – det er spennende og variert. Jeg ønsker å få det fram og bidra med å fortelle om det, sier hun.
Sagt om Årets byggdrifter Blikeng Sørstrand:
• Hun er bare best i det hun gjør.
• En veldig god veileder.
• Opptatt av faglig kvalitet og utvikling.
• Bidrar til et godt arbeidsmiljø.
• Kul og smart kollega. Flink og handy.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye