Før hjalp helsefagarbeidere brukeren med oppgaver som hun eller han ikke lenger klarte å utføre selv. Nå skal de prøve å holde hendene på ryggen og motivere brukeren til å klare mest mulig selv.
Tri Nguyen Dinh
karin.svendsen@fagbladet.no
Mange helsefagarbeidere arbeider med hverdagsrehabilitering.
De skal trene brukere for at de skal bli mest mulig selvstendige og kan bo hjemme så lenge som mulig.
• Gjør som helsefagarbeider Annette: Nå kan du søke plass på denne fagskolen
Hendene på ryggen
Før hjalp de brukeren med oppgaver som hun eller han ikke lenger klarte å utføre selv. Nå skal de prøve å holde hendene på ryggen og motivere brukeren til å klare mest mulig selv.
– Hverdagsrehabilitering gir helsefagarbeiderne en ny rolle og nye utfordringer, sier Ekaterina Persson.
– Hverdagsrehabilitering gir helsefagarbeiderne en ny rolle og nye utfordringer, sier Ekaterina Persson.
Privat
{s1}
Persson er spesialfysioterapeut i et rehabiliteringsteam. Hun har nylig skrevet en masteroppgave om helsefagarbeidere som arbeider med hverdagsrehabilitering. Spesialfysioterapeuten har intervjuet åtte helsefagarbeidere om overgangen fra hjelper til trener.
• Alenemor Lene (42) fikk ikke full jobb som helsefagarbeider: – Jeg hadde panikk
Vanskelig samarbeid
Ett overraskende funn var at samarbeidet med andre yrkesgrupper kan være vanskelig. Helsefagarbeiderne opplever ofte at de og deres kompetanse blir oversett selv om det er de som arbeider tettest på brukerne.
– Det var også uventa at det ikke er noen sammenheng mellom utdanninga av helsefagarbeidere og det politiske målet om at brukerne skal trenes opp og bo lenger hjemme, sier Persson.
• Hjelpepleieren tok bachelor: Rekordmange vil ha lederkurs
Lokale variasjoner
Hun mener det er lokale variasjoner i utdanningene, og at mange helsefagarbeidere fremdeles blir utdanna for å hjelpe heller enn å gjøre brukerne mer selvstendige.
Intervjuobjektene i undersøkelsen var ferdig utdanna helt opp til 2017.
Det er ingen sammenheng mellom utdanningsår som helsefagarbeider og jobben som trener
Ekaterina Persson, spesialfysioterapeut
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL
BORTE: Der Knut Granheims hus en gang sto, er det nå anlagt en flomsikret strandpromenade.
Werner Juvik
TAR KAMPEN: Liv Dagrun Fosse, Kristin De Paoli, Kristin Helene Adams og Linda Rosendahl streiker for at ansatte i privat omsorg skal ha lik lønn som sine kollegaer i offentlig sektor.
Ida Søraunet Wangberg
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad