LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er fornøyd med at regjeringen legger bort planene om å senke dagpengesatsene allerede nå i høst. (Arkivfoto)
Tri Nguyen Dinh
helge@lomedia.no
Etter det FriFagbevegelse erfarer møtte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere denne uka.
Øverst på dagsorden sto dagpengesatsene, som regjeringen tidligere har sagt skal tilbake til normalt nivå fra 1. november.
• Kutt i dagpenger: Fra 31. oktober er det slutt på særordningene for koronapermitterte
Torsdag - bare to dager etter at Røe Isaksen varslet i et skriftlig svar at disse planene ikke er endret kom meldingen. Dagpengesatsene blir nå låst ut året.
– Det er bra at regjeringen har lyttet til LO og legger bort planene om å senke dagpengesatsene allerede nå i høst, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
• 67.000 permitterte venter fortsatt på dagpenger
– Økte dagpengesatser er med på å sikre tryggheten og inntekten til de som rammes hardt av myndighetenes smittetiltak. Denne krisen er langt fra over for mange av de permitterte og arbeidsledige. Fellesskapet må stille opp for dem, sier LO-lederen.
Må hele tiden vurdere
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen poengterer at det fra første stund har vært klart at fornøyet dagpengesats er et midlertidig tiltak.
– Stortinget har vedtatt at ordningen skal gjelde til 31. oktober, men vi har også sagt at vi hele tiden må vurdere tiltakene basert på hvor hvordan situasjonen utvikler seg, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.
– Vi forlenger den midlertidige dagpengeordningen ut året. Det gir større forutsigbarhet for de som mottar dagpenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.
Den midlertidige ordningen innebærer at dagpengesatsen opp til 3G er forhøyet til 80 prosent. Utover dette er nivået på 62,4 prosent, som vanlig.
– Regjeringens viktigste jobb ved siden av å håndtere smittesituasjonen, er arbeidsplassene våre. Vi må skape mer og inkludere flere. Derfor har vi både gitt støtte til næringslivet gjennom koronakrisen, men også gjort det enklere for mottakere av dagpenger å få påfyll av kompetanse. Regjeringen kommer fortsatt til å følge situasjonen i arbeidsmarkedet nøye, sier arbeids- og sosialministeren.
Fortsatt håp
Bare for to dager siden fikk altså SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, svar på et skriftlig spørsmål fra arbeidsministeren hvor han sa at det var en midlertidig ordning som gjelder fram til 31. oktober.
SV-leder Audun Lysbakken synes egentlig svaret var litt uklart, og leste det som at han åpnet for at regjeringen kunne gjøre en vurdering.
– Så det er fortsatt håp, sa Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
Og håpet ble altså gjort til virkelighet.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener dette kom på overtid.
– Regjeringens bevisste uklarhet på om de økte dagpengene ville avvikles eller gjelde ut året har skapt unødvendige bekymringer for mange, sier han til FriFagbevegelse.
Han påpeker at det fortsatt gjenstår en stor urettferdighet i dagepengesystemet.
– De som har vært permitterte i år vil ikke få feriepenger neste år, og de som ble arbeidsledige før midten av mars får ikke ta del i de økte dagpengene selv om det er mer krevende å komme i jobb nå, legger han til.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum har følgende kommentar til FriFagbevegelse:
– Det er positivt at regjeringen tar til fornuft og realitetsorienterer seg i forhold til de utfordringer vanlige arbeidsfolk står oppe i, men vi er langt i fra i mål. Nå må de få på plass feriepenger på dagpengene i det kommende budsjettet for 2021.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen