JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitterte og arbeidsløse:

Høyere dagpengesats forlenges ut året: – Glad regjeringen lyttet til LO

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er fornøyd med at regjeringen legger bort planene om å senke dagpengesatsene allerede nå i høst. (Arkivfoto)

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er fornøyd med at regjeringen legger bort planene om å senke dagpengesatsene allerede nå i høst. (Arkivfoto)

Tri Nguyen Dinh

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er glad for at regjeringen har lyttet og legger bort planen om å senke dagpengesatsene allerede i høst.

2020082810143520200828101533

helge@lomedia.no

Etter det FriFagbevegelse erfarer møtte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere denne uka.

Øverst på dagsorden sto dagpengesatsene, som regjeringen tidligere har sagt skal tilbake til normalt nivå fra 1. november.

Kutt i dagpenger: Fra 31. oktober er det slutt på særordningene for koronapermitterte

Torsdag - bare to dager etter at Røe Isaksen varslet i et skriftlig svar at disse planene ikke er endret kom meldingen. Dagpengesatsene blir nå låst ut året.

– Det er bra at regjeringen har lyttet til LO og legger bort planene om å senke dagpengesatsene allerede nå i høst, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

67.000 permitterte venter fortsatt på dagpenger

– Økte dagpengesatser er med på å sikre tryggheten og inntekten til de som rammes hardt av myndighetenes smittetiltak. Denne krisen er langt fra over for mange av de permitterte og arbeidsledige. Fellesskapet må stille opp for dem, sier LO-lederen.

Må hele tiden vurdere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen poengterer at det fra første stund har vært klart at fornøyet dagpengesats er et midlertidig tiltak.

– Stortinget har vedtatt at ordningen skal gjelde til 31. oktober, men vi har også sagt at vi hele tiden må vurdere tiltakene basert på hvor hvordan situasjonen utvikler seg, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Vi forlenger den midlertidige dagpengeordningen ut året. Det gir større forutsigbarhet for de som mottar dagpenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Den midlertidige ordningen innebærer at dagpengesatsen opp til 3G er forhøyet til 80 prosent. Utover dette er nivået på 62,4 prosent, som vanlig.

– Regjeringens viktigste jobb ved siden av å håndtere smittesituasjonen, er arbeidsplassene våre. Vi må skape mer og inkludere flere. Derfor har vi både gitt støtte til næringslivet gjennom koronakrisen, men også gjort det enklere for mottakere av dagpenger å få påfyll av kompetanse. Regjeringen kommer fortsatt til å følge situasjonen i arbeidsmarkedet nøye, sier arbeids- og sosialministeren.

Fortsatt håp

Bare for to dager siden fikk altså SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, svar på et skriftlig spørsmål fra arbeidsministeren hvor han sa at det var en midlertidig ordning som gjelder fram til 31. oktober.

SV-leder Audun Lysbakken synes egentlig svaret var litt uklart, og leste det som at han åpnet for at regjeringen kunne gjøre en vurdering.

– Så det er fortsatt håp, sa Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Regjeringen sa nei til å gi permitterte dagpenger i 52 uker. Nå krever Støre at Stortinget kalles tilbake

Og håpet ble altså gjort til virkelighet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener dette kom på overtid.

– Regjeringens bevisste uklarhet på om de økte dagpengene ville avvikles eller gjelde ut året har skapt unødvendige bekymringer for mange, sier han til FriFagbevegelse.

Han påpeker at det fortsatt gjenstår en stor urettferdighet i dagepengesystemet.

– De som har vært permitterte i år vil ikke få feriepenger neste år, og de som ble arbeidsledige før midten av mars får ikke ta del i de økte dagpengene selv om det er mer krevende å komme i jobb nå, legger han til.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum har følgende kommentar til FriFagbevegelse:

– Det er positivt at regjeringen tar til fornuft og realitetsorienterer seg i forhold til de utfordringer vanlige arbeidsfolk står oppe i, men vi er langt i fra i mål. Nå må de få på plass feriepenger på dagpengene i det kommende budsjettet for 2021.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy