JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyeste prisvekst på 34 år

Colourbox

Konsumprisindeksen (KPI) har steget med 5,7 prosent fra mai i fjor til mai i år. Det er den høyeste tolvmånedersveksten SSB har målt siden desember 1988.

2022061010323120220610103231

vaktsjef@ntb.no

– I et historisk perspektiv er dette den sterkeste prisveksten målt siden desember 1988. Det er først og fremst økte priser på strøm og drivstoff som gjør at tolvmånedersendringen i KPI er så høy, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Høy prisvekst på møbler og matvarer bidrar også til økningen.

Strøm og andre varer

– ­ Den høyere tolvmånedersraten kommer til tross for at strømprisene gikk noe ned fra april til mai, mens de gikk opp på samme tid i fjor. Isolert sett trekker strømprisen økningen i KPI ned, men prisene stiger på mange nok andre varer og tjenester til at veksttakten likevel øker fra april til mai, sier Espen Kristiansen.

Matvareprisene var 3,1 prosent høyere i mai enn ett år tidligere, opp fra en tolvmånedersvekst på 2,1 prosent i april.

Kommuneoppgjøret: Så mye får du i lønnstillegg

SSB viser til at den brede prisveksten kan forklares med internasjonale forhold. Prisene på drivstoff henger sammen med økt råoljepris. Gasspriser og energisituasjonen i resten av Europa har bidratt til høye strømpriser også i Norge.

Møbler og overnatting kraftig opp

Råvarepriser og transportkostnader har økt, og det har vært utfordringer i internasjonale forsyningskjeder. Alt dette bidrar til at importerte varer stiger i pris.

For eksempel har møbler og interiørartikler økt med hele 16,9 prosent fra mai i fjor til mai i år. Prisene på overnatting har steget kraftig etter pandemien og var 22,9 prosent høyere i mai i år enn i fjor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy