Lønnsoppgjør og politikk
Høyre støtter Unio og Akademikerne: Lover to tariffavtaler i staten
Anna Molberg er klar på at en ny borgerlig regjering vil ha tilbake to tariffavtaler i staten.
Pressefoto Høyre
Uansett utfall av årets lønnsoppgjør, vil Høyre og Venstre ha tilbake to avtaler for ansatte i staten. – En jakt på velgere vi ikke har sett maken til, kommenterer LO.
helge@lomedia.no
Stortingsrepresentant Anna Molberg var klar og tydelig på direkten i «Politisk kvarter» på NRK mandag morgen, og gjentar det samme overfor FriFagbevegelse:
– Regjeringen går tilbake til en tariffavtale i staten kun for å tilfredsstille LO. Ingenting annet. Hvis vi kommer i regjering igjen, vil vi gjøre om på det og sørge for to tariffavtaler i staten, sier Anna Molberg til FriFagbevegelse.
– Når regjeringen vil tvinge Akademikerne og Unio på kun én tariffavtale administrert av LO, er det helt klart politisk begrunnet. Akademikerne og Unio blir fratatt en avtale de er fornøyd med, som Solberg-regjeringen åpnet for i 2016. Det regjeringen gjør nå, og på mange andre områder, er å sentrere mer makt rundt Youngstorget, mener Anna Molberg.
Favoriserer LO
Første nestleder i Høyre, Henrik Asheim, og Anna Molberg, mener altså at Ap/Sp-regjeringen favoriserer LO og mener det truer trepartssamarbeidet, som ifølge de to i realiteten blir et topartssamarbeid.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) er helt uenig i det.
– Vi er opptatt av lik lønn for likt arbeid, uavhengig av hvor du er organisert, sier hun til NRK.
I tillegg har avtalen som ifølge Høyre og Venstre favoriserer LO, ikke falt i god jord i hele LO-familien. NTL – den største fagforeningen i LO Stat – stemte nemlig nei til avtalen under meklingen.
Det kan være en fare for at avtalen som LO Stat sa ja til, blir nedstemt i uravstemningen.
Skylder på regjeringen
Selv om det er intern strid i LO-familien om statsoppgjøret, står Anna Molberg på at det er regjeringen som politiserer lønnsoppgjøret.
At det er enighet internt i LO, har ingenting med dette å gjøre, mener hun.
– Det er en helt annen del av det. Unio og Akademikerne er lønnstapere hvis det kun skal forhandles sentralt, og de er frustrert over at LO aldri har vært opptatt av deres interesser. Derfor vil Akademikerne og Unio ha egen avtale, sier Molberg.
– Det heter seg at politikere ikke skal blande seg inn i tariffoppgjørene?
– Det er heller ikke noe vi vanligvis gjør. Det er regjeringen som har valgt å gjøre dette politisk, ved å gjøre akkurat som LO ønsket da de gjorde likelydende hovedtariffavtaler til en sak i Stortinget. Derfor er det velbegrunnet å gjøre det nettopp nå. Dette er spørsmål om en maktfordeling mellom foreningene. Vi reagerer på at LO skal ha så mye makt. Det mener vi er legitime hensyn, sier Anna Molberg.
LO reagerer sterkt
Nestleder i LO, Steinar Krogstad, reagerer sterkt på Høyres inngripen i tariffoppgjøret.
– Her er tydeligvis definisjonen på politikk at det dagens regjering gjør, er politikk, mens det den borgerlige regjeringen gjorde, ikke var politikk. Men innblanding for å endre tariffavtalen i staten skjedde faktisk under Solberg, påpeker han.
PROVOSERT: Steinar Krogstad, nestleder i LO.
Brian Cliff Olguin
Og presiserer:
– Her snakker vi altså ikke om å gå tilbake til den gamle, men til en avtale mye mer lik den avtalen som Unio og Akademikerne faktisk hadde.
– Lønnstabellen er borte. 75 prosent skal skje lokalt. Det er langt unna at alt skal forhandles sentralt. En avtale som den største på LO-siden, NTL, sa nei til. Så blir det streik i Unio og Akademikerne. Det kan dermed bli en helt spesiell situasjon med to streiker samtidig, men med helt ulike mål hvis LO Stat også sier nei i uravstemningen, legger han til.
Ikke opplevd før
Krogstad har i et langt liv som fagforeningsmann aldri opplevd at to politiske partier, Høyre og Venstre, så tydelig har blandet seg inn i forhandlinger om tariff.
– Jeg har vært med noen år, uten at jeg kan absolutt all historikk. Men jeg tror ingen politikere så aktivt har støttet en streik før, sier Steinar Krogstad.
– Ikke bare støtter de streiken, men de sier også at de skal reversere dette hvis de kommer i regjering igjen. Her mener jeg vi ser en jakt på velgere i et tariffoppgjør vi aldri før har sett maken til, legger han til.
– Litt skremmende, mener YS
Høyres innblanding i konflikten mellom staten, Unio og Akademikerne er skremmende, mener YS-leder Hans Erik Skjæggerud. Både LO og YS har godtatt statens tilbud.
– Jeg er ekstremt overrasket over at Høyre og Venstre har meldt seg på i en pågående arbeidskamp, sier Skjæggerud til NTB.
– At Høyre kunne finne på å gjøre det, er litt skremmende, rett og slett. For det bidrar til å politisere tariffdannelsene i Norge, og det er noe politikerne har holdt seg langt unna, og med god grunn, sier han.
YS-leder Skjæggerud kaller avtalen som ble framforhandlet, og som LO og YS har godtatt, god og et bra kompromiss. Han viser til man i kommunal sektor bare har én avtale med inndelinger som favner ulike grupper, men uavhengig av fagforeningsmedlemskap. I det private næringsliv er det aldri mer enn en tariffavtale for arbeidstakere som har samme oppgaver, funksjoner eller ansvar. YS-lederen sier at det ikke er noen gode grunner for at man i staten skal ha to avtaleverk.