-FLERE I ARBEID: Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde tror 96.000 flere nordmenn vil komme i jobb om vi følger deres forslag til strengere krav for uføretrygd. Høyre estimerer at 33.000 færre i året vil bli sykemeldt om de følger partiets tanker om kutt i sykelønna.
Jan-Erik Østlie
oystein.windstad@fagbladet.no
Fagforbundet mener forslaget vil ramme kvinner som eksempelvis jobber som helsefagarbeidere. Høyre mener kutt i sykelønn og strengere krav til uføretrygd er nødvendig:
– Først må vi anerkjenne problemet ved at langt flere nordmenn står utenfor arbeidslivet enn i et land som Sverige. Utenforskapet er en stor belastning for de det rammer, og en reform i retning av Sverige vil bedre livskvaliteten for svært mange, sier stortingspolitiker for Høyre, Heidi Nordby Lunde til Dagens Næringsliv. Hun vil gi skattelette til folk som jobber og kutte i sykelønna. I tillegg vil hun ha større aktivitetsplikt for de som går på trygd. Målet er at færre skal havne utenfor arbeidslivet og at folk skal bli mindre sykemeldt.
Meningsmåling: Tre av fire vil beholde sykelønna
Stor forskjell på Norge og Sverige?
Utspillet står på forsiden av Dagens Næringsliv og har fått reaksjoner, blant annet fra Arbeiderpartiet som sier nei til kutt. Avisen skriver at sykefraværet og andelen uføre er langt høyere i Norge enn i Sverige. Tallene viser at det er 3,5 prosent som er sykemeldt i Norge, mot 2,5 i Sverige, altså en prosents forskjell. Det er 9,5 prosent som er uføre i Norge, mot 6 prosent i Sverige.
Forskning viser: Kvinner harde i helse- og omsorg bruker sykelønnsordningen mest
Tror flere vil jobbe
Høyre anslår at 129.000 flere nordmenn vil komme i arbeid, om vi gjør det samme som den konservative svenske regjeringen gjorde for ti år siden. Svenskene innførte blant annet en såkalt karensdag. Det betyr at den første dagen du er syk, får du ikke sykepenger. I Sverige får de sykmeldte etter denne dagen 80 prosent av lønna i inntil et år. I Norge får sykmeldte full lønn og det er ikke karensdag. Uføre i Norge får 66 prosent av lønna, mot 64,7 prosent i Sverige.
Ansatte i barnehage fikk tariffavtale etter streik
(Saken fortsetter under bildet)
-NULL KUTT: Mette Nord leder Fagforbundet, som er Norges største fagforening med over 360.000 medlemmer. Hun mener det er uaktuelt med kutt i sykelønna og viser til at dette vil ramme spesielt kvinner i tunge yrker.
Fagforbundet (pressefoto)
– Rammer kvinner i tøffe omsorgsyrker
Heidi Nordby Lunde som er leder av Høyres gruppe i arbeids- og sosialkomiteen, sier de ikke planlegger kutt i sykelønna de neste tre årene. Men hun ønsker det skal bli en debatt og at forandringene skal kunne komme i neste stortingsperiode mellom 2021 og 2025. Mette Nord er svært kritisk til utspillet til Nordby Lunde:
– Dette er en krigserklæring fra Høyre mot vanlige arbeidsfolk og fagbevegelsen. Folk med vanlige jobber i sykehjem, barnehager, butikker og industribedrifter vil kunne få vesentlig kutt i inntektene sine. Ikke minst kvinner i harde omsorgsyrker med små lønninger. I motsetning til ledere og andre har de ikke mulighet å jobbe hjemmefra når de er syke, sier Mette Nord.
Her kan alle leie et jaktslott i Oslofjorden til en folkelig pris
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen