JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Misfornøyd med svar

Hun mener helseministeren mangler en plan: – Still krav til kommunene

Fotomontasje

Fotomontasje

Per Flakstad (montasje)

– Det er oppsiktsvekkende hvordan øverste ansvarlige for helse- og omsorgstjenestene våre skyver ansvaret fra seg, sier Mette Nord.

2020082410193020211013132739

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

– Om Høie hadde tatt deltidskrisa på alvor, ville han stilt krav til kommunene slik han gjør til sykehusene, sier Fagforbundets leder.

Da helseminister Bent Høie ikke nevnte noen av Fagforbundets medlemmer som potensielt testpersonell i forbindelse med økt testing av covid-19 under en pressekonferanse 12. august, reagerte forbundsleder Mette Nord.

– Fagforbundet har mange medlemmer som med opplæring kan gjøre den jobben som nå må gjøres. Mange av dem har dessuten ikke fått hele og faste stillinger, og vil gjerne gjøre en enda større innsats enn de allerede gjør, sa hun da.

Les hva helseministeren svarer her

Ikke imponert

Høie svarte på dette ved å si at poenget var å nevne grupper som ikke nødvendigvis er helsefaglig utdannet, og at de som er det, selvfølgelig er kvalifisert.

Mette Nord ble ikke imponert over svaret.

– Det virker som om helseministeren ikke har tatt innover seg det store problemet med at helsearbeidere kun får deltidsstillinger, selv om de ønsker å jobbe heltid. Da er det jo heller ikke så rart at regjeringa ikke får gjort noe med deltidskrisa. Nå kunne Høie sørget for at flere får brukt sin helsefaglige kompetanse i en større stilling, og samtidig dekket behovet for flere testpersonell, sier hun.

Nord og Fagforbundet håper at etter den våren vi har hatt, at også helseministeren ville forstå at det kan være god beredskap å gi folk heltidsstillinger.

– Koronakrisa har virkelig vist oss hvor problematisk det er at våre medlemmer ikke får hele, faste stillinger. De har måttet jakte vakter, også ved ulike helseinstitusjoner, som har vært alt annet enn gunstig for smittevernet, sier hun.

Nå er Fagforbundets medlemmer klare til testdugnad

Høie svarer igjen

– Regjeringen er opptatt av å utvikle en heltidskultur i helse- og omsorgstjenestene og redusere bruken av deltid. Dette er viktig for alle yrkesgrupper i helsetjenestene. Samtidig er dette et tema for partene i arbeidslivet. Faste hele stillinger er viktig for å beholde og rekruttere kompetente medarbeidere og samtidig bidra til å ivareta arbeidsmiljøet og redusere sykefravær, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen via en mail fra sin kommunikasjonsavdeling til Fagbladet.

Helse- og omsorgsdepartementet er også opptatt av å utvikle en heltidskultur og svarer med at Regjeringen har lagt til rette for at partene lokalt skal kunne legge avtaler som legger til rette for større stillinger.

Regjeringen endret i 2015 arbeidsmiljøloven ved å åpne for at det skulle bli enklere for partene lokalt å avtale vakter opp til 12,5 timer.

– På den måten kan man for eksempel avtale lange vakter i helgene og dermed dekke behovet for søndagsarbeid uten å arbeide flere helger. Regjeringen endret i 2018 arbeidsmiljøloven ved å åpne for at deltidsansatte kan ha fortrinnsrett til en del av stilling, samtidig som tvisteløsningsnemdas avgjørelser fikk rettskraft.

Hensikten med denne fortrinnsretten for deltidsansatte er å bidra til å redusere ufrivillig deltid.

Speialside om korona

– Oppsiktsvekkende

Nå handler ikke lenger diskusjonen om hvem som ble nevnt og hvem som ble glemt under pressekonferansen.

Mette Nord reagerer enda sterkere på svaret hun nå har fått.

– Det er oppsiktsvekkende hvordan øverste ansvarlige for helse- og omsorgstjenestene våre skyver ansvaret fra seg, sier Mette Nord.

Hun mener at et så alvorlig problem som deltidskrisa ikke kan overlates til partene alene, og at heltidskultur må være et politisk mål for enhver helseminister.

– Det er ikke forsvarlig slik det organiseres i dag, og det har vi sett under koronakrisa. Om Høie hadde tatt deltidskrisa på alvor, ville han stilt krav til kommunene slik han gjør til sykehusene, sier hun.

Nå vil hun kreve en plan for hvordan de har tenkt å oppnå heltidskultur som gir ansatte stillingsprosenter å leve av og den kvaliteten på tjenestene som brukerne fortjener.

– Vi må få løst deltidskrisa både av hensyn til brukerne og de ansatte, og nå ser vi at vi må gjøre det av smittevernhensyn også, sier Mette Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy