JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva skjer hvis alle renovatørene får korona-virus? Slik prøver Emil å unngå smitte

– Jeg har aldri blitt syk på grunn av jobben, sier renovatør Emil Gasparovic.

– Jeg har aldri blitt syk på grunn av jobben, sier renovatør Emil Gasparovic.

Frøydis Falch Urbye

Nye, strenge rutiner skal sikre at søppeltømming går som normalt, til tross for korona-pandemien. – Om mange renovatører skulle bli smittet, ville det blitt et kjempestort problem, sier renovatør Emil Gasparovic (33).

2020032312075220200323120748

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Det er ikke bare helsearbeidere som kommer høyt opp på amerikanske myndigheters smitterisiko-vurdering.

En annen av gruppene som risikerer smitte oftere enn andre, er renovasjonsarbeidere.

På skalaen over smitterisiko havner de på 63, godt over middels. Det betyr at de utsettes for smitterisiko minst en gang i måneden. Det er mer enn politi, frisører, lærere og bussjåfører.

Virusekspert krever større respekt for renholdere: – Uten dem vil samfunnet bryte sammen ganske fort

Se hele lista her

Renovatør Emil Gasparovic (33), som jobber på Oslos vestkant, er overrasket over å høre dette.

– Jeg har aldri blitt syk på grunn av jobben. Det er ikke ofte vi møter kunder i løpet av arbeidsdagen. Så det er litt overraskende at vi ligger så høyt på skalaen, sier Gasparovic.

{s1}

Skiller kolleger av sikkerhetshensyn

Fagbladet møter ham på jobb, mens han tømmer søppel fra husstander i område A, som er Frogner og Majorstua i Oslo.

Korona-epidemien har ført til sikkerhetstiltak også for renovatørene i Oslo. De møter opp på tre ulike stasjoner og på ulike tider, hvor de tidligere møtte opp på ett sted samtidig.

Gasparovic møter dermed færre kolleger i løpet av en arbeidsdag enn før. Det gjør at han føler seg trygg på jobb.

– Om mange renovatører skulle bli smittet, ville det blitt et kjempestort problem. Hvis søpla blir liggende, kan det føre til mer smitte når rottene kommer. Det er ikke alle som tenker på at vi gjør en av Oslos viktigste jobber, sier han.

 Korona-epidemien har ført til sikkerhetstiltak også for renovatørene i Oslo.

Korona-epidemien har ført til sikkerhetstiltak også for renovatørene i Oslo.

Frøydis Falch Urbye

– Mer smittefare før

Det kan som nevnt være forskjeller i hvordan jobben blir utført i USA og Norge. Gasparovic har jobbet som renovatør i 15 år og har opplevd at yrket har blitt sikrere.

– Det var mer smittefare før i tida, da tok vi med oss alt. Vi tømte avfall fra sykehusene. Nå er det egne biler som tar seg av det, sier han.

Det som gjør Gasparovic sitt yrke tryggere enn andre yrker som like ofte er utsatt som smitte, som for eksempel politi, er at han sjeldnere er i tett kontakt med folk på jobben.

Ifølge listen fra O*NET er det bare 13 andre yrker hvor de ansatte har mindre kontakt med andre mennesker.

Her tester Monica folk for korona

Nye rutiner

Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo opplyser at de tar epidemien på største alvor. Men avdelingdirektør for innsamling, Knut Eirik Ballestad, tror ikke søppelet er synderen denne gangen.

– Den største smittefaren er den samme som i andre yrker, omgang med andre mennesker. Alt av faglige råd tilsier at smittefaren fra avfallet ikke er større enn vanlig.

Tidligere møtte de rundt 150 renovatørene opp samtidig på samme sted på Alna i Groruddalen. Nå har de opprettet ytterligere to provisoriske stasjoner på Haraldrud, med egne garderober, kontorer og parkering for renovasjonsbilene. Søppelet tømmes på samme stasjoner som før.

– I tillegg har vi flytta oppmøtetidspunktene, slik at ikke alle henter nøkler og skifter samtidig. På den måten håper jeg vi greier å redusere smittefaren, slik at vi ikke får noe mannefall. Om mange blir syke eller er i karantene samtidig, kan det bli vanskelig å komme gjennom alle rutene hver dag. Så langt ser det ut til å gå bra, sier Ballestad.

I tillegg har de økt fokus på håndvask og på å desinfisere ratt og andre ting man kommer i kontakt med i løpet av dagen.

– Ett av de viktigste tiltakene er likevel at vi skal holde god avstand til hverandre, forteller han.

Hvis søpla blir liggende, kan det føre til mer smitte når rottene kommer. Det er ikke alle som tenker på at vi gjør en av Oslos viktigste jobber

Renovatør Emil Gasparovic (33)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy