JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva skjer med lønna di når kommuner slår seg sammen? Her er svar på seks ting du bør vite før sammenslåingen

Vidar Eriksen

Fra nyttår skal kommunereformen være gjennomført, og antall kommuner i Norge skal da være 356. Men hva skjer med jobben og lønna hvis du jobber i en kommune som blir slått sammen med andre?

2019092410360520230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Fra 2014 og fram til nyttår er antallet kommuner i Norge redusert fra 428 til 356. En av tre ansatte i kommuner og fylkeskommuner omfattes av sammenslåinger og får ny arbeidgiver fra nyttår.

Men hva skjer med de ansatte i en slik prosess? Her får du svarene.

1. Kan du miste jobben når kommunen din slår seg sammen med en annen?

Nei. Etableringen av ny kommune er en virksomhetsoverdragelse til ny arbeidsgiver som har akkurat de samme plikter som gammel arbeidsgiver hadde. Arbeidsavtalen gjelder fortsatt og ansatte har stillingsvern. Selv om sammenslåing ikke er saklig grunn til oppsigelse, kan du likevel bli omplassert i den nye organisasjonen. For eksempel har kommuner bare behov for én rådmann.

2. Kan du som ansatt pålegges nye arbeidsoppgaver?

Ja, arbeidsgiver kan alltid pålegge arbeidstaker nye arbeidsoppgaver. Men du kan ikke pålegges oppgaver helt utenfor ditt arbeidsområde eller fag. Er du ansatt som helsefagarbeider, kan du ikke pålegges å steppe inn for en renholder. Det er utenfor din avtale.

3. Hvis du som ansatt får andre oppgaver, har du krav på å beholde lønnsvilkår knyttet til stillingen?

Hovedregelen er at arbeidstakere har krav på å ha med seg de lønns- og arbeidsbetingelser som er nedfelt i den individuelle ansettelsesavtalen.

4. Dersom en stilling lønnes ulikt i kommuner som slås sammen, har alle som gjør samme jobb krav på like høy lønn i den nye kommunen?

Nei, det er et forhandlingsspørsmål. I første omgang bytter man bare arbeidsgiver. Arbeidsavtalen er som før. Alle har den lønna de hadde før overdragelsen. Men det er naturlig å harmonisere lønnsnivåene. Det kan skje gjennom lønnsforhandlinger. En annen vei er å forhandle om harmonisering i forbindelse med sammenslåingen.

{u1}

5. Har du krav på å beholde arbeidstid eller turnusordning?

Ja, arbeidstid som er regulert i arbeidsavtalen ligger fast. Men det kan bli nødvendig å forhandle om tilpasninger. I noen kommuner har for eksempel kontoradministrasjonen betalt spisepause, i andre kommuner ikke. Fagforbundet mener de ansatte i utgangspunktet beholder den ordinære arbeidstida de har fra før i en ny kommune.

6. Kan du bli pålagt å bytte arbeidssted?

Hvis det står i arbeidsavtalen at du jobber på rådhuset i Andebu kan ikke arbeidsgiver si at heretter plikter du å møte opp i Sandefjord. Men hvis rådhuset i Andebu ikke finnes mer, alle oppgaver er i Sandefjord, og du får tilbud om å jobbe der, da blir det en vurdering om det er saklig grunn for det. Eller om den jobben fint kan gjøres i Andebu. Ofte kan kommunen sørge for at reisen til jobb ikke blir dyrere for arbeidstaker, men at veien blir lengre må man nok leve med.

Kilde: Hans Christian Monsen i Fagforbundets juridiske avdeling

Her er oversikt over de nye kommunene:

Vidar Eriksen

Dette sier lederne om lønna i de nye kommunene

1. Hvis to kommuner med ulikt lønnsnivå slår seg sammen, skal alle med lik stilling tjene det samme?

2. Kan det bety at noen skal gå ned i lønn, eller skal alle opp på det nivået til den som tjener best?

3. Er det problem at det er lønnsforskjeller i en kommune over lengre tid?

Hege Mygland, direktør for forhandlingsavdelingen i KS

1. Det er ikke realistisk å forvente at alle lønnsskjevhetene utlignes fra tidspunktet ny kommune er etablert. Jeg anbefaler at det utarbeides en plan i samarbeid med tillitsvalgte for utjevning av eventuelle utilsiktede lønnsskjevheter. Det er også viktig at det jobbes frem ny lønnspolitikk for den nye kommunen.

2. Ingen går ned i lønn. Det vil være opp til den nye kommunen gjennom lønnspolitikken å vurdere om alle innen en stillingsgruppe skal løftes opp til den best betalte kollegaen. Kommunene har, uavhengig av sammenslåing, anledning til å lønne medarbeidere i samme type stilling ulikt.

3. Lønnsforskjeller og lønnsrelasjoner kan være villet og nødvendig, for eksempel av rekrutteringshensyn. Jeg opplever at kommuner som slår seg sammen er opptatt av å harmonisere utilsiktede lønnsforskjeller. Det blir derfor viktig at de kommende lønnsoppgjørene innrettes slik at de lokale parter i kommunene får et reelt handlingsrom til nettopp dette.

Nanna Aanes Wolden

Mette Nord, leder i Fagforbundet

1. Hva de ansatte skal tjene etter en sammenslåing av to kommuner, er blant annet et resultat av hva man blir enige om i sammenslåingsprosessen. Fagforbundet mener at det skal være lik lønn for likt arbeid, men dette må bli et tema mellom partene i sammenslåingsprosessen.

2. Ingen skal gå ned i lønn, men det kan oppstå tilfeller hvor noen av ulike grunner tjener mer enn andre, selv om stillingen er den samme. Lønna reguleres av særavtaler, sentrale og lokale forhandlinger og det kan i så måte oppstå lønnsforskjeller.

3. Ulik lønn for likt arbeid kan skape frustrasjon og være en utfordring for arbeidsmiljøet. Fagforbundet mener at all lønnsdannelse skal være forutsigbar og ut fra klare kriterier og lønnsharmonisering bør være en målsetting.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Hans Christian Monsen, advokat i Fagforbundet.

Hans Christian Monsen, advokat i Fagforbundet.

Karin E. Svendsen

Vidar Eriksen