JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvaler-ordføreren dro til Moss for å lære privatisering etter omsorgsskandalen

ANBUD I IDYLL: Mandag møter Høyre og Frp Fagforbundet. Det ser ut til at anbud ikke blir noe av likevel på Hvaler, til tross for studietur til Moss.

ANBUD I IDYLL: Mandag møter Høyre og Frp Fagforbundet. Det ser ut til at anbud ikke blir noe av likevel på Hvaler, til tross for studietur til Moss.

Hvaler kommune

Mens mediene kastet seg over skandalene i omsorgssektoren i Moss, dro politisk ledelse i Hvaler kommune på studietur til samme by. De ville privatisere slik Moss hadde gjort.

2017112710234720230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Det har stormet i øykommunen Hvaler etter at studieturen til Moss ble kjent.

Ordfører Eivind Norman Borge (Frp) tok med seg varaordfører Kim Erik Ballovare (H) og utvalgsleder Bjarte Bjønnes (H) på studietur for å se på hvordan mossingene har benyttet private aktører til å utføre omsorgstjenester.

Studieturen skjedde ikke lenge etter at Frifagbevegelse og Fagbladet avdekket en rekke kritikkverdige forhold i regi av den private omsorgsleverandøren Norlandia i Moss.

ALS-rammede Berit må ha respirator for å leve. To ganger er den livsviktige kanylen dratt ut ved uhell. Avviket ble ikke rapportert til kommunen.

Et politisk flertall i Moss hadde erklært at de ikke lenger hadde tillit til Norlandia, og like etter kom meldingen om at de kaster kommersielle aktører ut av omsorgssektoren. Dette blant annet på grunn av avsløring av sårbehandlingen som ble Åge Villi Kristoffersen til del.

Så ankom Frp og Høyre-ledelsen fra Hvaler til Moss for å lære.

– Helt absurd! Slik beskriver Hvaler-politiker Øyvind Fjeldberg (SV) studieturen.

OPP: I løpet av den tiden  Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge (Frp) har sittet ved roret, har kommunens sykehjem gått fra å være et av de mest kostnadseffektive i landet til et av de dyreste, ifølge Norman Borge selv.

OPP: I løpet av den tiden Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge (Frp) har sittet ved roret, har kommunens sykehjem gått fra å være et av de mest kostnadseffektive i landet til et av de dyreste, ifølge Norman Borge selv.

Hvaler kommune

Steile fronter på Hvaler

Frp-ordfører Eivind Norman Borge forsvarer sterkt både de private operatørene i Moss og studieturen, og avviser blankt at konkurranseutsetting kan være negativt. Frontene på Hvaler er steile.

– Det er mennesker som gjør feil, ikke systemet. Det er ufint å holde på overfor Norlandia på den måten som Fagbladet har gjort. Feil gjøres også i det offentlige, sier Norman Borge til Fagbladet.

Egentlig skulle partiet hans foreslå å sette øykommunens sykehjem ut på anbud under budsjettmøtet i desember, men nå er Høyre ikke så sikre lenger, og ordføreren innser at han kan miste flertall for forslaget.

Møter Fagforbundet

I dag møter både Høyres og Fremskrittspartiets politikere i kommunen Fagforbundets omstillingsenhet og lokale tillitsvalgte. Uenigheten er stor når det gjelder hva som er beste løsning, men de er alle enige om at driften kan gjøres bedre.

Offisiell delegasjon var ukjent

Verken opposisjonen eller ansatte visste om studieturen før hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Wenche Wroldsen, fikk høre om det ved en tilfeldighet.

Det likte de dårlig.

– De reiser avgårde som en offisiell delegasjon, men uten forutgående diskusjon eller informasjon. Valget av sted og tid for å studere konkurranseutsetting av omsorgstjenester, er jo rett og slett absurd, mener Hvaler-politiker Øyvind Fjeldberg (SV).

Moss kaster ut Norlandia

– Merkelig valg

Hovedtillitsvalgt Wenche Wroldsen i Fagforbundet Hvaler synes også at Moss var et merkelig valg for studietur, etter erfaringen byen har med eldreomsorg på anbud, og som nå snur og stopper videre utsetting av tjenestene.

– Det er en merkelig arbeidsmetode, mener hun, som ikke er trygg på at den Frp/Høyre-styrte kommunen legger konkurranseutsetting til side.

– Jeg tror det når jeg får se vedtakene.

Møter Fagforbundet mandag

Det eneste Wroldsen og Norman Borge er helt enige om, er at de trenger å jobbe videre med driften på sykehjemmet, og ser fram til å møte Fagforbundet i dag.

– Hele Høyres og Frps kommunestyregrupper skal møte oss. Jeg er glad partiene som utgjør det politiske flertallet har innsett at de må ha med seg de ansatte for å få til gode endringer, sier Wroldsen.

Sykefraværet opp med Frp-ordfører

Ordfører Norman Borge viser til at sykehjemmet har gått fra å være et av de mest kostnadseffektive i landet, til et av de dyreste de siste seks årene, som for øvrig er den samme perioden han har vært ordfører i kommunen. Borge har sittet som ordfører i Hvaler siden 2011.

– Vi har hatt sykefravær opp mot 20 prosent. Sånn kan vi ikke drive. Det er andres penger vi bruker, sier ordføreren, som framholder at den beste løsningen er å sette driften ut i markedet til private. Det ble han enda mer overbevist om etter besøket i Moss.

– Private aktører gir minst like god kvalitet til en billigere penge. Men om vi ikke får med oss Høyre, så legger ikke Frp fram forslag. Da er det ikke flertall likevel, sier han.

Pengeargumentet brukes også av anbudsmotstandere, som mener at penger avsatt til omsorg ikke skal gå til profitt – som til for eksempel Adolfsen-brødrene som står bak Norlandia og har blitt blant landets rikeste. Til det svarer Norman Borge:

– Først så leverer de bedre kvalitet og det offentlige sparer penger, og så skal det være galt at de tjener penger!

Som å bygge et hus

– Dersom samme tjeneste drives billigere, hva skjer da med ansattes lønns- og arbeidsforhold?

– Det handler kun om kriteriene som legges til grunn for anbudet, sier Norman Borge, og forklarer:

– Det er akkurat som når du skal bygge et hus. Du bestiller vinduer og dører slik du vil ha det. Slik utarbeider man også et anbud med det som trengs av krav til lønn og pensjon. Da blir det ikke verre for de ansatte. Dessuten, hvorfor begynner folk å jobbe i privat drevne sykehjem hvis det er så ille? De syntes ikke det var ille, de vi møtte i Moss, sier ordføreren.

Det må endringer til

At det må en endring til ved driften, er omtrent det eneste de Fagforbundets Wroldsen og ordføreren er enige om når de møtes sammen med Fagforbundets omstillingsenhet i dag.

– Vi ser klart at det må endringer til, og døra er åpen hos oss for samtaler, sier Wroldsen. Hun mener at mye av problemet kommunen står i skyldes at politisk ledelse har delegert alt ansvar og styring utover i administrasjonen de siste årene, men uten å følge opp.

– Et høyt sykefravær er noe som vi sliter med i flere deler av kommunen, ikke bare på sykehjemmet, påpeker hun. Hun understreker at sykehjemmet leverer veldig gode tjenester per i dag, men sliter med organisatoriske problemer.

– Dette begynte på feil måte. Når det rasles med trussel om å sette alt på anbud, så skaper det mye uro, ikke bare blant de ansatte, men også blant de eldre. Vi har fått tilbakemelding fra beboere som har vært bekymret for Frps varslede forslag, sier hun.

Ordfører Norman Borge ser derimot stikk motsatt på det.

– Da vi sendte signaler om privatisering, så skjedde det noe. Sykefraværet har allerede gått ned. Vi har oppnådd noe allerede, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy