JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norlandia-skandalen

Moss kommune kaster ut privat omsorgsselskap etter avsløringene

SLUTT FOR KOMMERSIELLE: – Vi vil sikre at pengene våre faktisk går til helse og omsorg og ikke til store konsern, sier Hanne Tollerud (Ap) som etter alle solemerker blir ny ordfører i Moss.

SLUTT FOR KOMMERSIELLE: – Vi vil sikre at pengene våre faktisk går til helse og omsorg og ikke til store konsern, sier Hanne Tollerud (Ap) som etter alle solemerker blir ny ordfører i Moss.

Pål Andreassen

– Hadde det ikke vært for at Fagbladet og FriFagbevegelse avdekket disse sakene og ikke ga seg, er jeg redd de aldri ville ha sett dagens lys, sier påtroppende Moss-ordfører Hanne Tollerud (Ap).

2017092212310820230821171436

oystein@fagbladet.no

yngvil@lomedia.no

Senest i 2019 vil ikke lenger Norlandia eller andre kommersielle selskaper drive sykehjem og omsorgssentre i Moss.

Det ble klart torsdag, da Miljøpartiet De Grønne i Moss skiftet side, og byen fikk rødgrønt flertall.

Ap, SV, Rødt og De Grønne har sammen bestemt seg for å gjøre slutt på kommersiell drift av sykehjem og omsorgsboliger i byen. Det betyr at det senest i 2019 vil være over og ut med det kommersielle velferdskonsernet Norlandias drift av Skoggata bo- og servicesenter i Moss.

Påtroppende ordfører Hanne Tollerud og det nye flertallet varsler også at de vil ha et tettere samarbeid med Fagforbundet i Moss.

Fagbladet og FriFagbevegelse avslørte for fire uker siden at Åge Villi Kristiansen fikk så dårlig behandling på et Norlandia-eldresenter i Moss, at han fikk larver i sårene sine. Nå melder det nye politiske flertallet i Moss at Norlandia ikke får fortsette i kommunen:

– Vi vil sikre at pengene våre faktisk går til helse og omsorg og ikke til store konsern, sier Hanne Tollerud (Ap) som etter alle solemerker blir ny ordfører i Moss.

Nytt flertall

Det nye flertallet bestående av Ap, SV, MDG med støtte av Rødt har bestemt at om granskingen finner at selskapet har brutt kontrakten, vil kommunen ta over driften av eldresenteret umiddelbart.

Åge fikk levende fluelarver i såret på Norlandia-omsorgssenter

Meldte ikke fra om alvorlige avvik

Norlandia meldte aldri fra til Moss kommune om den alvorlige feilen og svikten, etter at Åge Villi Kristiansen fikk larver i sårene sine. Sykepleieren som fant larvene forteller at han kom til henne og fortalte han hadde bedt om hjelp til å få sårstell i flere dager. Den nye ordføreren forteller at avsløringene har bidratt vesentlig til at det snart vil være slutt for Norlandia i Moss.

– Hadde det ikke vært for at Fagbladet og FriFagbevegelse avdekket disse sakene, og ikke ga seg, er jeg redd de aldri ville ha sett dagens lys, forteller den kommende ordføreren og legger til:

– Det som har kommet frem kaster også et lys over hvordan eldreomsorg bør fungere og hva som ikke har fungert, sier hun. Tollerud viser til både manglende innrapportering av alvorlige feil og manglende innsyn i hvor skattepengene ender.

ALS-rammede Berit Tellmann må ha respirator for å leve. To ganger er den livsviktige kanylen dratt ut ved uhell.

Moss forlenget kontrakten med Norlandia

Noen måneder etter at det ble funnet larver i foten til Åge Villi Kristiansen, fikk Norlandia forlenget sin millionkontrakt med Moss kommune.

Kontrakten om Skoggata er på fem år, og utløper i januar 2018, men mulighet for to års forlengelse ligger innbakt i kontrakten. I juni i år bestemte helse- og sosialsjefen i Moss, Gro Gustavsen, å forlenge kontrakten med ett år, til januar 2019.

Juridisk bistand

Om Norlandia vil være ute før det, avhenger av om Moss kommune finner ut om selskapet har brutt kontrakten med kommunen. De får nå bistand av eksterne jurister som vurderer om Norlandia brøt kontrakten. Foreløpig har ikke juristene til Kommunesektorens organisasjon (KS) konkludert i saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Moss kommune, Therese Evensen.

Mor lå alene på rommet med store smerter, men fikk ikke hjelp

Fylkeslegen sjekker om Norlandia ga forsvarlig behandling

Samtidig vurderer Fylkeslegen hos Fylkesmannen i Østfold om Norlandia ga forsvarlig behandling til Åge Villi Kristiansen, som var pasient på Skoggata bo- og servicesenter. Fylkeslegen åpnet tilsynet etter avsløringene i FriFagbevegelse og Fagbladet i august. Det er uklart når tilsynet vil være ferdig. Vanligvis bruker Fylkeslegen rundt fem måneder på en slik tilsynssak.

Norlandia har også kontrakt med Moss kommune om driften av Orkerød sykehjem. Denne kontrakten utløper 31. august 2018. Kommunen må si fra til Norlandia før 1. februar neste år om de forlenger kontrakten. Kommunen har foreløpig ikke bestemt seg i denne saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Moss, Therese Evensen.

Sykehjemsleger går i protest etter ett år med privat drift

FriFagbevegelse og Fagbladet venter på svar fra Norlandia om hvordan konsernet reagerer på at det nye rødgrønne flertallet i Moss kommune vil avslutte kontraktene med Norlandia så snart det er mulig.

LES OM SAKEN:

Moss kommune forlenger kontrakten med Norlandia

Mor lå alene på rommet med store smerter, men fikk ikke hjelp

Norlandia sender Åge-saken til Helsetilsynet

Åge ble fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning

Erna skrøt av privat omsorgsbolig – men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret

Politikere i Moss fortviler etter larve-skandalen: – Jeg ble rasende

– Siv Jensen så bare fasaden, mens vi visste hvordan det virkelig var

DETTE ER NORLANDIA-SKANDALEN:

• 24. august: FriFagbevegelse og Fagbladet avslører at en pasient på Skoggata bo- og servicesenter i Moss hadde fått så dårlig sårstell av Norlandia at han fikk fluelarver i sårene sine. Det skjedde i oktober i fjor.

• Norlandia varslet ikke Moss kommune om dette.

• Det gjorde Norlandia først etter at FriFagbevegelse og Fagbladet publiserte historien om Åge Villi Kristiansen.

• Noen dager etter at larvene ble oppdaget, fikk den diabetessyke mannen pustevansker og hjertestans. Da ga sykepleierne på Skoggata opp å redde ham etter 6 minutter og lot ham ligge igjen alene, ifølge ambulansepersonellet som fant ham.

• 30. august: Pårørende til en annen tidligere pasient på Skoggata står fram og forteller at deres syke og pleietrengende mor lå alene på rommet med store smerter uten å få hjelp.

• 5. september: Fylkeslegen hos Fylkesmannen i Østfold åpner tilsynssak for å sjekke om behandlingen Norlandia ga Kristiansen var forsvarlig.

• 9. september: En pasient med en livstruende muskelsvinnsykdom og hennes verge står fram i Fagbladet og forteller om knappe ressurser, manglende kompetanse og systematisk rutinesvikt på Skoggata.

• Norlandia varslet ikke Moss kommune om livstruende hendelser som har skjedd med pasienten, Berit Tellmann.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy