JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem passer på de tillitsvalgte? Wenche følte seg skviset ut og helt alene

UTE: Wenche Vålbekken trakk seg brått som lokal Fagforbund-leder etter det hun mener var en uryddig prosess. Nå lover lokallaget å gjøre prosessene ryddigere i framtida.

UTE: Wenche Vålbekken trakk seg brått som lokal Fagforbund-leder etter det hun mener var en uryddig prosess. Nå lover lokallaget å gjøre prosessene ryddigere i framtida.

Per Flakstad

Hvem er tillitsvalgt for de tillitsvalgte? Etter 15 år som leder og hovedtillitsvalgt opplevde Wenche Vålbekken at hun ble skviset ut og sto helt alene. Nå etterlyser hun et støtteapparat for tillitsvalgte.

2020092310152020200923101519

per.flakstad@fagbladet.no

November 2019: Wenche Vålbekken er innkalt til et møte med representanter for styret i Fagforbundet Åsnes og en representant fra Fagforbundet Hedmark.

Hun er helt uforberedt på det som blir lagt fram: En liste på halvannet A4-ark med ting styret vil hun skal forbedre.

På det tidspunktet er Vålbekken både foreningsleder og hovedtillitsvalgt. To dager etter trekker hun seg som leder.

Hun er valgt som hovedtillitsvalgt fram til årsmøtet i januar 2021, men føler seg skviset ut og trekker seg før årsmøtet i januar i år.

Han foreslår billigere medlemskap for nyankomne innvandrere. Se hva LO svarer

– Burde vært håndtert annerledes

I dag jobber hun ved bibliotek og informasjon i Åsnes og er et helt vanlig medlem i Fagforbundet.

– Jeg har trukket meg ut av alt som har med verv å gjøre. Jeg begynner å legge denne vonde saken bak meg og synes det er mest ryddig slik, sier hun.

Vålbekken synes ikke det er grunn til å rippe opp i detaljene, men mener prosessen kunne ha vært håndtert bedre.

Støtteapparat for tillitsvalgte

Hun er særlig opptatt av mangelen på støtteapparat rundt tillitsvalgte.

– Jeg hadde ingen jeg kunne snakke med om saken og ingen som kunne være med meg på møter med styret og snakke min sak. I Fagforbundet lar vi aldri ansatte gå alene i møter med arbeidsgiver, og slik burde det også være når det oppstår gnisninger mellom styret og leder eller hovedtillitsvalgt, sier hun.

Det gjelder selv om styret ikke teknisk sett er hennes arbeidsgiver.

– Jeg vet at det er Åsnes kommune som formelt sett er min arbeidsgiver, men samtidig rapporterte jeg til styret og mener at det er der premissene for arbeidet mitt blir lagt.

Borgerlig flertall ville fjerne den betalte spispausen. Nå er vedtaket gjort om

– Du står alene

Underveis i prosessen var hun i kontakt både med Fagforbundets kompetansesenter for Innlandet og med Fagforbundet Hedmark (Innlandet fra 1. januar).

– Tilbakemeldingen var at dette var noe jeg måtte stå i alene. Det finnes ikke noe i vedtektene eller i andre rutiner som ivaretar tillitsvalgte i slike situasjoner. Det synes jeg Fagforbundet som organisasjon burde gjøre noe med, sier Vålbekken.

Hun minner om at spesielt en hovedtillitsvalgt står i en utsatt posisjon. Alle som ber om hjelp har ikke en like god sak, og det er ikke populært å si at det ikke er mulig å hjelpe. Derfor vil det alltid være noen som er misfornøyd.

– På samme måte vil det alltid være friske diskusjoner og en viss friksjon i et foreningsstyre. Nettopp av slike grunner burde det være et system for å ivareta tillitsvalgte hvis det skulle oppstå konflikter. Dette meldte jeg også til forbundsregionen, sier Vålbekken.

Nå kan du fortelle LO hva som må gjøres for å skape like muligheter for folk

Jobber med et regelverk for foreningene

Leder i Fagforbundet Innlandet, Helene Skeibrok, ønsker ikke å gå detaljert inn i saken, men beskriver prosessen som krevende for alle parter.

Samtidig sier hun at innspillene fra Vålbekken om støtteapparat for tillitsvalgte og retningslinjer for konflikthåndtering i foreninger, er gode innspill regionen har jobbet videre med.

– Vi har laget et utkast til retningslinjer som skal bli et verktøy for våre foreninger. Vi er ikke helt i mål, og derfor kan jeg ikke si noe om innholdet ennå, men dette er noe også vi synes det er viktig å få på plass, sier Skeibrok.

Nåværende leder og hovedtillitsvalgt i Åsnes, Marte Kravdal ønsker ikke å kommentere saken. Når det gjelder støtteapparat rundt tillitsvalgte, sier Kravdal at hun opplever det som bra.

– Jeg synes støtteapparat med regionkontoret og Fagforbundets kompetansesenter fungerer godt, sier hun.

– Håper det kommer noe godt ut av dette

Vålbekken er kritisk til det svaret.

– Det virker ikke som om nåværende leder helt forstår hva jeg snakker om når jeg snakker om et støtteapparat, sier hun.

Hun er likevel glad for at regionen har tatt tak i innspillet hennes.

– Forhåpentligvis kommer det noe godt ut av dette til slutt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Per Flakstad

UTE: Wenche Vålbekken trakk seg brått som lokal Fagforbund-leder etter det hun mener var en uryddig prosess. Nå lover lokallaget å gjøre prosessene ryddigere i framtida.

UTE: Wenche Vålbekken trakk seg brått som lokal Fagforbund-leder etter det hun mener var en uryddig prosess. Nå lover lokallaget å gjøre prosessene ryddigere i framtida.

Per Flakstad