STREIKEFARE: Det kan bli streik i Oslo kommune. Anna Elisabeth Uran er klar for å ta ut flere medlemmer.
Øystein Windstad
ida-kristin.tvedt@fagbladet.no
Mandag 30. april ble det brudd i forhandlingene mellom LO kommune Oslo og Oslo kommune.
Partene møtes hos Riksmekleren tirsdag den 21. mai. Blir det ikke enighet innen fristen natt til fredag den 24. mai er medlemmene klar til å gå til streik.
Partene i kommuneoppgjøret ble enige tydeligere i mai, men Oslo kommune er et eget tariffområde. Dermed gjelder ikke oppgjøret for kommunen.
– Det kommunale tjenestetilbudet går ikke rundt uten at alle hjulene i maskineriet er med. Lønna må opp for å sikre at det skal være attraktivt å jobbe i kommunen. Derfor er dette lønnsløftet viktig, sa forhandlingsleder Mona Bjørnstad i YS Kommune Oslo da kravene ble overlevert tidligere i vår.
Sender ut varsel
Det sendes nå ut varsel om streikeuttak til forskjellige enheter i kommunen. Det forteller streikeleder i Fagforbundet, Anna Elisabeth Uran, i en pressemelding.
Fagforbundet Oslo har i underkant av 17.000 i Oslo kommune, i første runde er det rett over 1 800 medlemmer som tas ut hvis streiken settes i gang.
– De aller fleste medlemmene har fått beskjed fra fagforeningene om de er tatt ut eller ikke. Å bli tatt ut i streik betyr at Fagforbundet har midlertidig sagt opp medlemmenes stilling, medlemmene får streikebidrag fra Fagforbundet i stedet for lønn, forteller Uran.
Han har jobba hele livet i kommunen uten å streike. Nå kan det endre seg.
Hun legger til at de allerede er i gang med å planlegge å ta ut ytterlige flere medlemmer hvis det blir nødvendig.
– Oslo kommune har vist en lite imøtekommende holdning. Vi krever at hele oppgjøret skjer gjennom kollektive forhandlinger på sentralt nivå og at lønnstillegg gis i sin helhet på lønnstabellen. Det sikrer at alle får reell lønnsøkning, som er vårt hovedkrav, forklarer Uran.
Fagforbundet har ikke vært i streik i Oslo kommune på 38 år.
– Vi håper at vi kan komme til en enighet i den kommende meklingen hos Riksmekleren, men skal vi unngå streik må det skje en tydelig endring fra Oslo kommunes side, sier Uran.
Disse er tatt ut
Fagforbundet Oslo har tatt ut medlemmer i bydel Frogner, Nordre Aker og Grünerløkka.
Dette er etatene som vil bli rammet av en streik:
– Utdanningsetaten.
– Plan og Bygningsetaten.
– Vann- og Avløpsetaten.
– Origo Oslo.
– Kulturetaten.
– Næringsetaten.
– Bymiljøetaten.
– Rådhuset – Byrådsavdelingene.
– Oslo Havn KF.
– Renovasjons- og Gjenvinningsetaten.
– Utviklings- og kompetanseenheten.
– Deichman.
– Munch.
– Boligbygg Oslo KF.
– Oslobygg KF.
– Byantikvaren.
– Eiendoms- og byfornyelsesetaten.
– Fornebubanen.
– Innkrevingsetaten.
– Klimaetaten.
– Kommunerevisjonen.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Håvard Sæbø
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB