JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I 2035 vil Norge mangle 18.000 helsefagarbeidere

Helsefagarbeider Henrik Aas på scenen under NM i helsefag. I framtiden kan folk som han bli stor mangelvare.

Helsefagarbeider Henrik Aas på scenen under NM i helsefag. I framtiden kan folk som han bli stor mangelvare.

Skjalg Bøhmer Vold

Allerede nå er det stor mangel innen helse, pleie og omsorg – anslått til 12.750 personer. Det er 950 flere enn for ett år siden.

2019050908390020230821171436

helge@lomedia.no

Freddy Øvstegård ble oppfordret til å ta studiespesialisering, selv om han ville gå på yrkesfag. SV-politikeren mener det må en holdningsendring til for å sikre fagarbeidere i framtiden.

Ann-Kristin hadde 5,6 i karaktersnitt: – Jeg ble kalt dum da jeg sa jeg ville velge yrkesfag

Navs bedriftsundersøkelse og SSB-rapporten om arbeidsmarkedet for helsepersonell, som begge kom torsdag, viser skrikende behov for fagarbeidere.

Navs bedriftsundersøkelse viser at mangelen på arbeidskraft i norske bedrifter til sammen utgjør nærmere 60.000 personer, en økning på 15.000 på ett år.

I 2035 vil Norge mangle 18.000 årsverk av helsefagarbeidere.

Allerede i dag mangler bygg- og anleggsbransjen 13.400 arbeidstakere.

Det er størst mangel på folk innen bygg og anlegg, anslått til 14.300 personer.

Dette er 6400 flere enn i fjor. Virksomhetene trenger i størst grad flere tømrere og snekkere, elektrikere og rørleggere.

Helsefagarbeidere får helt ny mulighet for videreutdanning

Mangler helse- og omsorgsarbeidere

Det er også høy mangel innen helse, pleie og omsorg, estimert til 12.750 personer, 950 flere enn for ett år siden.

Sykepleiere er enkeltyrket, uavhengig av næring, det er størst mangel på i Norge. Nav har estimert at det nå mangler 4500 sykepleiere og 1100 spesialsykepleiere.

Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård (SV) forstår hvorfor ungdom ikke velger disse yrkene. Han mener det må ryddes opp når arbeidslivet for bygningsarbeidere og helsefagarbeidere er blitt så brutalt, slik at ungdom vil bli fagarbeidere.

Kronikk: I mange tilfeller må sykepleierne gjøre oppgavene til en helsefagarbeider

– Trenger flere

Han mener situasjonen både for anleggsbransjen og omsorgsektoren er svært alvorlig.

– Vi trenger flere fagarbeidere for at Norge skal gå rundt. Men jeg forstår godt hvorfor mange av oss unge ikke velger disse yrkene når arbeidsforholdene har blitt så vanskelig. Derfor må vi rydde opp, sier Freddy Øvstegård til FriFagbevegelse.

To av tre stillinger er deltid

Han viser til at to av tre stillinger i kommunal helse- og omsorgssektor er deltid.

– Det gir uforutsigbarhet når du må shoppe stillinger på 15 prosent og ha ekstravakter ved siden av, slik at du ikke vet om du kan være med familien eller betale husleia neste måned. Når ungdommen ser at folk i disse yrkene ikke orker å stå ut et helt arbeidsliv så frister det ikke å gå inn i yrket, mener han.

– I bygg- og anleggsbransjen har useriøse aktører og mafialignende tilstander spredt seg på byggeplassene. I 2017 kom nesten 60 prosent av de ledige stillingene i bransjen fra de kommersielle bemanningsbyråene. Hva slags arbeidsliv inviterer vi ungdommen til da, spør Øvstegård.

– Fikk feil råd

Han mener skoleverket også må ta sin del av ansvaret for at det rekrutteres for få fagarbeidere.

Freddy Øvstegård, som er Stortingets yngste representant, fikk selv beskjed om å ikke velge yrkesfag av utdanningsrådgiveren på skolen han gikk.

– Selv kunne jeg tenke meg å gå elektro. Skolen mente jeg burde gå studiespesialisering siden jeg hadde greie karakter. Denne beskjeden får mange fremdeles. Det er en hån mot kompetansen til fagarbeiderne, mener han.

– Det er ikke rart at ungdom går andre veier når dette er beskjeden de får fra samfunnet. Ungdom vet heller ikke om de får fullført en yrkesrettet utdanning når så mange ikke får lærlingplass, legger han til.

Bemanningsbransjen

FriFagbevegelse har gjennomgått alle utlyste jobber i 2017. Der fant vi at nesten 60 prosent av de ledige stillingene innen bygg- og anleggsbransjen kom fra bemanningsbransjen.

– Nå må det virkelig ryddes opp i anleggsbransjen og gi rett til heltid dersom ungdom skal velge yrkene vi trenger fremover. Hvis vi skal få ungdom til å velge bygg- og anleggsbransjen må vi rydde opp på byggeplassene og kaste ut de kommersielle løsarbeiderbyråene. I tillegg må vi gi ungdom en fremtid i helse- og omsorgsektoren som de kan stå i over tid, med rett til heltidsstilling, mener han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy