I dag faller dommen over søppelskandalen i Oslo

DOMMEN FALLER: Hvordan var det mulig å inngå en kontrakt som medførte tidenes søppelskandale i Oslo. I dag legges rapporten fram.

DOMMEN FALLER: Hvordan var det mulig å inngå en kontrakt som medførte tidenes søppelskandale i Oslo. I dag legges rapporten fram.

Werner Juvik

I ettermiddag legges granskningsrapporten fra Deloitte fram.

2017042810360020170428103521

ola.tommeras@fagbladet.no

– Deloitte-rapporten vil bli offentliggjort i dag, bekrefter byrådssekretær Marte Ingul i Oslo kommune. Rapporten ble bestilt like før jul i fjor.

Byrådet arvet avfallskontrakten med Veireno fra forrige byråd, som inngikk kontrakten like før de gikk av. Byrådsleder Raymond Johansen ba i desember om gransking av alle forhold ved anskaffelsen, både før og etter.

• Anna (27) hoppet av psykologistudiet for å tømme søppel i Oslo

Knallhard kritikk

Ifølge VG i dag, inneholder rapporten knallhard kritikk av både etaten og etatsleder Pål Sommernes, som måtte fratre stillingen i januar. VG baserer seg på en foreløpig versjon av rapporten.

Deloitte er kritisk til både anbudsprosessen før selskapet Veireno vant kontrakten, og til manglende rapportering om kaoset som raskt oppsto da selskapet overtok, opplyser avisen.

Pål Sommernes skriver i sin kommentar til foreløpig rapport, at han mener kritikken er ubalansert og urettferdig, og at den er preget av det han mener er jakten på en syndebukk.

• Nykommer dundrer inn i markedet.

Forstår ikke hvordan det var mulig

Fagbladet begynte å omtale kontrakten noen uker etter at den ble inngått i september 2015. Renovatører var den gangen sterkt kritisk til Oslo kommunes anskaffelse, der de overlot all avfallsinnsamling i hovedstaden til Veireno - en da ganske liten aktør i Ytre Enebakk.

Samtidig som Oslo-kontrakten ble inngått, overtok Veireno søppelkjøringen i det meste av Vestfold. Det skjedde med mye støy. Lønninger ble presset ned og tempo opp. Flere renovatører ga opp etter få uker, og sto fram i Fagbladet og fortalte om hardkjøret.

• En gang var dette en kremjobb

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy