Ny offentlig tjenestepensjon
I dag starter kampen om ny offentlig tjenestepensjon
LØNNSOMT: Hovedbudskapet til regjeringen har hele tida vært at det må bli mer lønnsomt å jobbe lenger.
Sissel M. Rasmussen
Etter at forhandlingene strandet i fjor, er det duket for ny dragkamp om tjenestepensjonen i offentlig sektor.
kathrine.geard@fagbladet.no
Pensjonsreformen, som skal sikre et mer bærekraftig pensjonssystem med tanke på at vi lever stadig lenger, ble innført ved lov i 2011, men kun delvis for offentlig sektor. Det har vært flere forsøk på å komme i gang, men i mai i fjor havarerte arbeidet med å lage en helt ny offentlig tjenestepensjon fordi arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie ikke ville forhandle offentlig tjenestepensjon inn i tariffoppgjøret.
Lavtlønte og deltidsansatte taper på regjeringens pensjonsforslag for offentlig sektor
Samordning på høring
I september sendte Hauglie ut et forslag til samordningsregler på høring. Samordningsreglene tar for seg hvordan utbetalingene fra den nye folketrygden vil påvirke offentlig tjenestepensjon.
Ministeren signaliserte at hun så raskt som mulig ville samle partene i arbeidslivet til en avsluttende prosess om ny offentlig tjenestepensjon.
– Det er opp til partene om vi kommer i gang igjen nå, men vi mener at vi ikke kan vente lenger, sa Hauglie til NTB.
Det er blant annet viktig å få på plass et nytt system før de aktuelle årskullene blir pensjonister.
Slik lever du godt som pensjonist
Disse skal møtes
På fredag inngikk organisasjonene i arbeidslivet avtale om å starte forhandlingene. Og nå er det altså duket for første møte, under ledelse av statssekretær Christl Kvam.
Statssekretær Christl Kvam
Pressefoto
Foruten departementets folk, møter representanter fra KS, Spekter og Oslo kommune og to fra hver av hovedsammenslutningene LO, YS, Akademikerne og Unio. Virke og NHO kan delta som observatører.
Fra LO deltar Steinar Fuglevaag og Dag Westhrin.
Fundamentet endret
Fagforbundet har ifølge Pål Skarsbak, som er daglig leder i LO Kommune, en pragmatisk tilnæming til forhandlingene. Han regner med at det vil gå flere måneder før forhandlingene er i mål.
– Vi må gå inn i arbeidet og se om vi får til en god alternativ ordning rett og slett. Fundamentet for den offentlige tjenestepensjonen er radikalt endret gjennom pensjonsreformen, så vi må finne systemer som snakker sammen, sier Skarsbak.
Vil ikke tariffeste
Hovedbudskapet til regjeringen har hele tida vært at det må bli mer lønnsomt å jobbe lenger.
Innstillingen er at ny pensjonsordning bør innebære at alle årene du har jobbet skal gi pensjonsopptjening, at tjenestepensjonen skal beregnes uavhengig av folketrygden, og at pensjonen kan tas ut fleksibelt fra du er 62 år og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen blir redusert.
Arbeids- og sosialminister Hauglie mener også det er uaktuelt for regjeringen å gå med på kravet fra fagbevegelsen om tariffesting og streikerett. Nestleder i LO, Peggy Følsvik, har på sin side uttalt at LOs utgangspunkt er at forhandlingene må sluttføres i hovedoppgjøret neste år.
Venter med samordningsreglene
Samordningsreglene handler om hvordan dagens offentlige tjenestepensjon skal samordnes med ny folketrygd for dem som er født etter 1954. Denne gruppen har en gradvis overgang til ny opptjeningsordning.
Samordningsreglene avgjør hvordan utbetalingene fra folketrygden påvirker tjenestepensjonen. Høringsfristen for disse reglene er 20.desember.
– Men implementeringen av nye samordningsregler vil bli utsatt inntil arbeidet som nå settes i gang, er ferdig. Dette blir altså lagt inn i potten for hele den nye offentlige tjenestepensjonen, sier Pål Skarsbak.
Har levert høringssvar
Skarsbak understreker at Fagforbundet er sterkt kritisk til forslaget om nye samordningsregler, ikke minst den sosiale profilen.
Den gamle folketrygden hadde fordeler som blant annet ga deltidsansatte kvinner god uttelling. Disse fordelene fases nå ut.
– Vi mener vi må finne andre løsninger for å ivareta den sosiale profilen innenfor nye samordningsregler. Dette ser ikke godt nok ut i det forslaget som ligger fra departementet, sier LO kommune-lederen.