JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I denne barnehagen har de fått penger til ekstra ansatte

FLERE ANSATTE OG MER TID: Hilde Sandnes, pedagogiske leder, og Hege Bae Nyholt, fra Rødt og leder i utdanningskomiteen på Stortinget prøver ut trampolinen på det nyoppussede lekeområdet til barna i Grønland Torg barnehage mens styrer Lene Simonsen Larsen holder seg litt i bakgrunn.

FLERE ANSATTE OG MER TID: Hilde Sandnes, pedagogiske leder, og Hege Bae Nyholt, fra Rødt og leder i utdanningskomiteen på Stortinget prøver ut trampolinen på det nyoppussede lekeområdet til barna i Grønland Torg barnehage mens styrer Lene Simonsen Larsen holder seg litt i bakgrunn.

Ingeborg Vigerust Rangul

Med alderslike grupper og ekstra ressurser går Grønland torg barnehage et spennende år i møte.

2023082509553420230825095533

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

Bystyret i Oslo har bevilget penger til ekstra ansatte i noen barnehager som ligger i områder med levekårsutfordringer. Målet er å jevne ut forskjeller mellom barn og teste ut virkningene av ekstra grunnbemanning i barnehager.

Grønland Torg barnehage er en av barnehagene som har fått støtte.

– Nytt i år er at det er fire ansatte på hver av våre avdelinger. Vi slipper å sjonglere når det er sykdom, og vi vil få muligheten til å jobbe med barna i mindre grupper, sier styrer Lene Simonsen Larsen.

I denne barnehagen er det nesten like mange voksne som barn

Mindre dårlig samvittighet

I Grønland torg barnehage midt i Oslo sentrum er to- og treåringene samlet, mens ettåringene går sammen med de eldste barna.

Tidligere har de ekstra ansatte blitt brukt der behovet var, men nå er de fast ansatt på en avdeling og med i et team.

– Tilbakemeldingene på dette er at nå kan de forholde seg til en avdeling, noe som igjen gir en mer strukturert hverdag. De føler seg hørt siden de hører til et fast sted, forteller Hilde Sandnes pedagogisk leder og stedfortredende styrer.

Stadig vanskeligere å rekruttere ansatte til kommunene

På denne måten kan også den ekstra ansatte følge planer som er lagt og hvite hvor langt i eventyret om Gullhår eller andre tema som det jobbes med.

– Med de nye grepene vi nå skal prøve ut, har vi mulighet til å ikke ha dårlig samvittighet, for vi vet at det er nok ansatte igjen når vi er på mindre grupper med noen av barna eller på møter.

Selv om barnehagen er helt i startgropa med å forsøke alderslike grupper, har de et helt klart mål om å gjennomføre det som står på planen, som å gjennomføre turer.

– Vi er alltid i planleggingsberedskap i tilfelle sykdom eller annet fravær, med disse ekstra ansatte som vi nå har, kjenner vi på en større ro, sier Larsen.

I denne barnehagen har toppa bemanning økt trivselen og redusert sykefraværet

Barnehagene må ha nok ansatte

Hege Bae Nyholt fra Rødt og leder i utdanningskomiteen på Stortinget var på besøk i barnehagen for å høre litt mer om erfaringene med byrådets bevilgninger til ekstra ressurser i noen barnehager. Hun er også selv barnehagelærer.

Hun brenner for barnehagene og sier at for mange er dette stedet hvor man loses inn i samfunnet. De voksne har mange ganger ingen å spørre om vinterdresser og bussruter, mens barnas hjernestrukturer utvikles her.

– Jeg kan ikke for mitt bare liv forstå at barnehager ikke prioriteres høyere, sier Nyholt.

Derfor er dette noe hun virkelig brenner for, og er redd denne ordningen står på spill nå foran kommunevalget.

– Barna skal tenke tilbake på at barnehagetiden var en god tid. Det forutsetter nok ansatte, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy