Vektkontroll for utviklingshemmede
I denne boligen holder alle vekta: Poppis med «sprellende taco» til middag
«Her har de jobbet systematisk med kosthold under min pisk»
Kontroll: Seks dager i uka samles naboene til fellesmiddag i felleskjøkkenet. f.v sitter Marit Bakli, Sneha Chawla, Kjersti Tagestad, Line Moltke-Hansen, Felix Andersen, Siri Bakli, Helge Gløtta og Tim Lunaas Heggelund.
Kristin Svorte
I denne boligen har beboere og hjelpere i fellesskap funnet en løsning på vektvansker.
vigdis.alver@fagbladet.no
En fristende duft smyger ut fra felleskjøkkenet bortover korridoren i den tilrettelagte boligen for utviklingshemmede på Storo i Oslo. Til den felles stua har Tim Lunaas Heggelund (26) akkurat kommet ned trappa fra leiligheten sin i andre etasje, litt tidlig ute til dagens middag med naboene.
Tim tar varmt rundt Siri Bakli (28).
– Bestevennen min, smiler han.
Rett ved siden av står Helge Gløtta (26). Han fanges inn i grepet, han også.
– Vi er også bestevenner, vi har kjent hverandre siden skolen. Jeg har kjæreste også, det har jeg hatt i sju år.
Venner og naboer: Siri Bakli, Tim Lunaas Heggelund og Helga Gløtta venter på at dagens middag skal bli helt ferdig. De har hver sin leilighet, men også felleskjøkken og fellesstue.
Kristin Svorte
Det bor 12 unge voksne med en utviklingshemming, eller annen kognitiv utfordring, som eier hver sin leilighet her. De er stor sett født mellom 1996 og 1999, og de fleste kjente hverandre fra skole og aktivitetstilbud tidligere.
De flyttet sammen i 2019/2020. Foreldrene deres tok initiativ å få bygget denne boligen i et nytt boligkompleks.
Foreldrene ville også at det skulle jobbes med kostholdet i boligen til beboerne, altså deres barn.
– Her har de jobbet systematisk med kosthold under min pisk siden boligen sto ferdig, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle i Sagene bydel i Oslo kommune.
• Ny forskning: Dette ga slankere midje
Lager mat sammen
Seks dager i uka er det felles middag på et felleskjøkken. I dag skal åtte av dem spise ved langbordet.
Vi starter en stund før dagens måltid.
For nå hjelper Helge og Siri til med å lage dagens middag, etter en travel dag på hver sin tilrettelagte arbeidsplass. På felleskjøkkenet kutter de opp paprika og gulrot i små biter.
– Dette er gøy. Er det gøy å skjære opp, Siri? spør Helge.
– Ja …
Liker matlaging: Helge og Siri er dagens middagshjelpere etter en travel dag på jobben, og liker det. Før servering dekker de på bordet. Her sammen med vernepleier Jenny Stubdal Røer
Kristin Svorte
Siri og Helge er også kolleger på jobb og tar t-banen hver dag klokka 8.
Det sosiale og måltidene er viktig i en travel hverdag.
På menyen i dag står vegetarretten «Hvor er Carne, sa chilien?». Den består av bønner, grønnsaker og ris, og det skal serveres rømme til.
På kjøkkenet er også miljøterapeut Fagus Moss og vernepleier Janny Stubdal Røer, to av kveldens kveldsvakter, opptatt med matlagingen. Her jobber ulike yrkesgrupper.
– Skal du tømme litt av matavfallet ditt, Siri? spør Jenny.
– Putt det du har kuttet i gryta her, sier Fagus til Helge.
I korridoren høres småprat og åpning av dører. Flere beboere er på vei inn i egne leiligheter etter jobb, og før middag.
– Jeg liker å lage mat. Det beste er hjemmelaget kebab og indisk mat. Eller eggerøre og omelett, sier Helge.
– Jeg blir inspirert av MasterChef på YouTube.
Siri titter litt opp fra skjærebrettet. Det hun liker best er salmalaks og ris.
Matgleden står sterkt.
Snart klart: Siri og Helga passer på at alle får både skjeer og servietter til dagens vegetarmåltid i felleskjøkkenet. Bak står vernepleier Jenny Stubdal Røer og miljøterapeut Fagus Moss.
Kristin Svorte
Veiing og kartlegging
Mat her handler også om jevnlig veiing av beboerne og ernærings-kartlegging.
Boligen er privat. Men de som jobber her, er ansatt i kommunen. Beboerne har krav på offentlig hjelp.
Forskning og rapporter fra blant annet Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) og St. Olavs hospital, og doktorgradsarbeid har vist store utfordringer med kosthold og ernæring for personer med en utviklingshemming som bor i tilrettelagt bolig. Helsekonsekvensene kan være overvekt og fedme som igjen gir helseutfordringer.
– Utviklingshemmede kan ha mindre metthets-regulering. Kognitivt sett er det også en del som trenger veiledning i å forstå sammenhengen mellom det som er godt og mengden man kan spise uten at det går utover helsa, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle.
– Veiing er en fast ting vi gjør. Vårt mål er at vektkurva ikke skal gå opp. Vekta følger vi opp i journal, og den ligger stabil for alle som bor her.
{f1}
Vokter vekta: Vekta ligger stabil for alle som bor her, sier klinisk ernæringsfyriolog Kristine Nordkvelle (t.v), her sammen med seksjonsleder Annette Könberg. Regelmessig veiing av beboerne og ernæringskartlegging er en del av hverdagen.
Kristin Svorte
Mye grønt
Måltidene er satt sammen etter Helsedirektoratets anbefalinger, og det er mye vegetar og grønnsaker. Men fellesmåltidene har også andre sider:
Da vet de ansatte at alle har et sunt måltid i kroppen. Det er også en arena for å spise sammen.
– Forskning viser også at det ikke er bra å spise alene, men positivt å spise i fellesskap. Det er også en sosial læring i det, sier seksjonsleder Annette Könberg:
– Dessuten trenger nesten alle med en utviklingshemming hjelp til å lage gode, varme måltider.
• Kjærlighet i egen leilighet: Øystein og Anniken er ikke som alle andre utviklingshemmede
Risikoen er at beboere spiser usunn mat i egen leilighet etterpå, så for de ansatte dreier det seg også om å lære bort og oppfordre til å ta gode valg når det gjelder kosthold. Beboerne påvirker hverandre i positiv retning når de sitter ved en nabo som liker maten, men også det motsatte kan skje.
– Det kan være krevende å følge opp kostholdet, sier Krönberg.
En løsning ligger i permen med oppskrifter på alle ukemenyene. Kommende dager består menyen av «sprellende taco» som er fiske-taco, «best friends forever-hamburger» som er hamburger med ovnsbakte poteter, og «en tur på kaia-fiskesuppe» som er kremet fiskesuppe.
– Beboerne har vært med på å bytte navn på rettene. Da er de mer attraktive. Det skal ofte ikke så mye til, sier ernæringsfysiologen.
{s1}
Siri og Helge er nå ferdige med sin del av matlagingen, og gryta skal koke seg ferdig. De dekker på. Middagen må serveres i tide til at beboere rekker ettermiddagens aktiviteter.
– Jeg driver med svømming, dans, fotball og håndball. Og så spiller jeg trommer, forteller Helge.
Siri forteller at althorn er hennes instrument i korpset, men det er mer på programmet: Dans, allsport og storband.
Så er alle naboene på plass ved langbordet, de koser seg med maten og småpraten går.
God middag: Mat og småprat rundt bordet, på høyre side sitter Felix, Siri og Helge. – Du kan ønske deg riskoker. Vi bruker alltid min, sier Marit (t.v). Hun og tvillingsøster Siri er glade i salmalaks og ris. Miljøterapeut Fagus Moss serverer mer.
Kristin Svorte
Huskelister
I Helges leilighet henger en plakat med idolet Cristiano Ronaldo. I den grå sofaen i stua skal Helge se en fotballkamp senere på kvelden. Med en popcorn-maskin på kjøkkenbenken kan han lage popcorn uten fett, hvis han vil.
På kjøkkenveggen henger det også huskelister, og de minner om sunne alternativer til frokost og lunsj, som han som regel ordner selv på hverdager. På en av listene er det også bilde av sunnere alternativer for flere matvarer.
– Det går greit, sier han om at han om å bli veid så regelmessig hjemme hos seg selv.
I egen leilighet: Helge Gløtta viser fram kjøleskapet sitt. På veggen minner lister ham på sunne hverdagsvalg under måltider.
Kristin Svorte
Helge åpner kjøleskapet, og henter fram appelsinjuice og lettmelk. Det vet han at er sunn drikke til brødmat.
– Her er det frosne bær til smoothie, og hamburgere, sier Helge og åpner fryseskapet.
– Og så lager jeg meg kaffe om morgenen.
Nettverk for kosthold
• Siden 2014 har et nettverk sammensatt av ulike fagfolk jobbet for kosthold og helse for personer med utviklingshemming. Målet er å få til godt og systematisk ernæringsarbeid for personer med utviklingshemming.
• Medlemmene i nettverket er tilknyttet NAKU, St. Olav, Universitetet i Agder, Universitetet i Oslo, Oslo kommune, Frambu og USHT Sør-Trøndelag.
• Målgruppa er ansatte i tjenesten til personer med utviklingshemming. Nettverket er en pådriver og bidragsyter for å øke kvaliteten på ernæringsarbeid opp mot personer med utviklingshemming – i kommuner og fylkeskommuner. Dette blant annet med kunnskapsspredning av ulik art og med forskning- og utviklingsarbeid.
(kilde: Kristine Nordkvelle, klinisk ernæringsfysiolog)
Vårt mål er at vektkurva ikke skal gå opp
Kristine Nordkvelle