JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I morgen kan streik ramme 500 som jobber i fagbevegelsen

STREIKEFARE: For tre og et halvt år siden streiket mange av de ansatte i  fagbevegelsen. Blir ikke partene enige i mandagens meklingsmøte, kan det bli en ny streik på dette området.

STREIKEFARE: For tre og et halvt år siden streiket mange av de ansatte i fagbevegelsen. Blir ikke partene enige i mandagens meklingsmøte, kan det bli en ny streik på dette området.

Martin Guttormsen Slørdal

Hvis det ikke blir enighet i meklingsmøte i dag, går 500 ansatte i fagbevegelsen til streik fra i morgen. Dette kan også ramme Fagforbundet hardt.

2017120409240020230821171436

lene.svenning@lomedia.no

Klokka 10.00 i dag møtes Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) på Riksmeklerens kontor. Målet er å bli enige om årets lønnsoppgjør for de ansatte i LO, LO-forbundene og tilknyttede organisasjoner. Om partene ikke blir enige, ender det med streik fra tirsdag morgen.

HK har varslet at i overkant av 500 medlemmer i 24 virksomheter er klare til å streike. Det gjelder blant annet de ansatte på hovedkontoret til LO, Fagforbundet og Fellesforbundet.

Ulik lønn

Da partene møttes ved forhandlingsbordet 15. november, la Handel og Kontor fram to krav. Det ene var å øke lønna til de lavest lønnede innenfor dette tariffområdet. Det andre kravet var å øke lønna for rådgiverskiktet. Ifølge HK tjener denne gruppen mindre enn rådgivere som ikke er omfattet av tariffavtalen, den såkalte landsoverenskomsten mellom HK og AAF.

– Vi har tatt utgangspunkt i rapporten som vårt felles statistikkutvalg har lagt fram. Den viser at de rådgiverne som ikke er HK-medlemmer og som selv forhandler lønna si, har høyere lønn enn rådgiverne som lønnes etter tariffavtalen vi har med AAF. Det synes vi er snodig, siden det er vi som er frontfag i dette tariffområdet. Vi ønsker å rette opp i lønnsforskjellene. I dette oppgjøret hadde vi en sjanse til å begynne å jobbe oss oppover, men det var ikke motparten villig til, sa Bjørn Mietinen, nestleder i Handel og Kontor til HK-Nytt da forhandlingsbruddet var et faktum.

Provosert av Støre: – Arbeiderpartiet må se på politikken sin. Og ikke skylde på fagbevegelsen.

Streiket for innsyn i lønn

Handel og Kontor har de samme kravene med seg til Riksmekleren i dag. Bjørn Mietinen håper at at partene skal kunne bli enige med AAF denne gangen.

– Hvis vi må streike, gjør vi det, sier han.

I 2014 endte lønnsoppgjøret i streik. Den gangen handlet det om at AAF ikke ville innfri HKs krav om innsyn i alle ansattes lønn, også de som ikke ble lønnet etter bestemmelsene i tariffavtalen. AAF innfridde kravet etter en tolv dager lang streik. Det er denne statistikken som HK har tatt utgangspunkt i når de har stilt sine lønnskrav.

Urimelig og hard linje

AAF-direktør Astrid Driva Rødsand håper også partene kommer til enighet i meklingen.

– En streik gagner ingen, sier hun til HK-Nytt.

Rødsand er imidlertid klar på én ting:

– Vi kan ikke etterkomme begge kravene. Jeg synes HK kjører en urimelig og hard linje i et mellomoppgjør. De har fått et tilbud som er innenfor rammen av frontfagsoppgjøret, sier hun.

Grunn til ulik lønn

Rødsand mener HK må ta ansvar for at lønna er som den er.

– HK har selv prioritert de lavest lønte i oppgjørene i gjennom mange år, sier hun.

AAF-direktøren peker på at det er gode grunner til at det er ulik lønn for rådgivere innenfor dette tariffområdet.

– Gruppa som er lønnet etter landsoverenskomsten omfatter også Norsk Folkehjelp og små interesseorganisasjoner som lever på inntekter fra medlemmene sine, og som har knappe ressurser, sier hun.

God LO-politikk

– Det er ikke enten, eller. Det er god LO-politikk å prioritere de lavest lønte. I tillegg kan man prioritere grupper som har blitt hengende etter lønnsmessig over tid, svarer HK-nestleder Mietinen.

Denne saken er fra 2015, men er fremdeles interessant:

Organiseringskluss i fagbevegelsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy