Provosert av Støre: – Arbeiderpartiet må se på politikken sin. Og ikke skylde på fagbevegelsen.

REAGERER: Leder i Fagforbundet Tromsø, reagerer på at Ap-leder Støre mener fagbevegelsen sviktet i valgkampen.

REAGERER: Leder i Fagforbundet Tromsø, reagerer på at Ap-leder Støre mener fagbevegelsen sviktet i valgkampen.

Ingun A. Mæhlum

– Ap må se på politikken sin, ikke skylde på fagbevegelsen, svarer leder i Fagforbundet Tromsø til påstanden om at LO sviktet i valgkampen

2017112410365920171124103659

– Jeg tror oppriktig at Ap må begynne å gå gjennom partiprogrammet.

kathrine.geard@fagforbundet.no

Onsdag snakket Ap-leder Jonas Gahr Støre om valgnederlaget fra talerstolen på den tradisjonsrike kartellkonferansen til LO Stat. Han innrømmet at Ap som parti ikke leverte, men la så til:

– Fagbevegelsen leverte heller ikke. Vi sto sammen om deler av valgkampen, men en for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss.

Mette Nord:– Ingen tvil om at vi er skuffet over valgresultatet

Sjekk politikken

Erik J. Jørgensen, leder i Fagforbundet Tromsø, legger ikke skjul på at Støres utspill provoserer ham.

– Jeg ble opprørt da jeg leste hva han sa. Jeg synes det er tåpelig å gå ut på en den måten etter et sånt valgresultatet, sier Jørgensen, som mener Støre bør kikke nærmere på hvorfor folk ikke stemte Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet må se på politikken sin. Og ikke skylde på fagbevegelsen.

Aps gjennomgang av egen valgkampstrategi ga ikke tilstrekkelig svar, mener Jørgensen og trekker fram den generelt negative utviklingen for sosialdemokratiske partier i Europa.

– Også Ap synker og synker, det må de ta på alvor. Skal Ap være et parti for arbeidere må de representere arbeiderklassen.

– Så politikken er årsaken til at så mange fagorganiserte ikke stemte Ap?

– Mye av den gagner i hvert fall ikke arbeiderklassen. Forskjellene har økt enten vi har hatt borgerlig eller rødgrønn regjering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRITIKK: – Fagbevegelsen leverte heller ikke. Vi sto sammen om deler av valgkampen, men en for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss, sa Jonas Gahr Støre.

KRITIKK: – Fagbevegelsen leverte heller ikke. Vi sto sammen om deler av valgkampen, men en for stor andel av LOs medlemmer stemte ikke på oss, sa Jonas Gahr Støre.

Ole Palmstrøm

Vær tydelige

– Men drev fagbevegelsen en god valgkamp?

– Vi må selvsagt gå gjennom valgkampen og se om ting kunne vært gjort annerledes. Hovedutfordringen var mangel på klare kjernesaker. Arbeidsliv generelt vekker ikke følelser, sier Jørgensen, som mener Fagforbundets tydelige motstand mot velferdsprofitører er et eksempel til etterfølgelse.

– Jeg tror oppriktig at Ap må begynne å gå gjennom partiprogrammet. Det er viktig å tørre å diskutere og være tydelig i viktige spørsmål. Ta EØS-debatten som de helst ikke vil ha. Her i Tromsø har vi opplevd hva som skjedde med havnearbeiderne. Arbeidsfolk merker konsekvensene selv om politikerne ikke gjør det.

Heller ikke leder i Fagforbundet Trøndelag, Arne Jan Skjerdingstad, deler Støres oppfatning om at fagbevegelsen sviktet.

– Nei, iallfall ikke for vår del her i Trøndelag. Det er sikkert veldig forskjellig rundt i landet, men vi sto virkelig på, både Fagforbundet og LO. Så den uttalelsen blir litt på kanten, det er vanskelig å slutte seg til et sånt synspunkt.

Skjerdingstad understreker at han ikke har noen oversikt over hva Fagforbundets medlemmer i Trøndelag stemte.

Steiner må snus

Det var Gunn Karin Gjul, leder for samfunnsområdet i Fagforbundet, som hadde det administrative ansvaret for valgkampen organisasjonen gjennomførte. Blant annet oppsøkte tillitsvalgte i alle fylker systematisk alle kommuner og ulike typer arbeidsplasser i løpet av noens ukers turné.

Gjul, som selv var tilstede på kartellkonferansen, har ikke noe å utsette på det hun hørte fra Støre.

– Jeg opplever egentlig at han bare sier at vi må snu hver stein alle sammen. Har man tapt at valg har vi et felles ansvar for at det skjer.

– Så du er enig med Støre?

– Jeg er enig i at vi er nødt til å se på hva vi gjorde. Organisatorisk hadde vi en veldig god valgkamp. Men vi må likevel se på om budskapet vårt var bra nok og om vi kunne kommunisert det på en annen måte. Eller om vi burde sagt tydeligere at de rødgrønne burde være mer samlet og så videre. Vi må jo ta lærdom av dette. Den dagen vi slutter å være kritiske til egen organisasjon og valgkamp kommer vi ikke videre, sier Gjul, som legger til det gjelder like mye når man vinner valg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANSVAR: – Jeg opplever egentlig at han bare sier at vi må snu hver stein alle sammen. Har man tapt at valg har vi et felles ansvar for at det skjer, sier Gunn Karin Gjul.

ANSVAR: – Jeg opplever egentlig at han bare sier at vi må snu hver stein alle sammen. Har man tapt at valg har vi et felles ansvar for at det skjer, sier Gunn Karin Gjul.

Alle gjør feil

Hun mener Ap har tatt en skikkelig sjølransaking.

– Det ble gjort mange feil som opposisjonsparti, det ble gjort feil i valgkampen, mye kunne vært gjort annerledes. Men det er viktig å balansere. Det er ikke bare en part i dette, vi har alle gjort feil og tabber, sier Gjul.

I talen sin ba Støre også fagbevegelsen gjøre en bedre jobb med å få flere vanlige arbeidsfolk opp og fram i politikken, og understreket at han tar etterlysningen av flere arbeidsfolk i partitoppen alvorlig

– Vanlige arbeidsfolk skal ikke bare være representert, de skal også representere. Det er partiets ansvar hvem som skal stå på listene når vi nominerer, men det er også deres ansvar, sa Støre ifølge NTB.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy