Ideelle aktører brekker ryggen i konkurransen om anbud på barnevern, mener opposisjonen
Barnevern er uegnet for markedstankegang, mener f.v. Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Freddy André Øvstegård (SV) og Kari Henriksen (Ap).
Adrian Nielsen
Ideelle aktører skal drifte 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025, og veksten skal gå på bekostning av de kommersielle. Det har Stortinget bestemt. Men det går altfor sakte, mener Ap, SV og Sp.
solfrid.rod@lomedia.no
Avsløringer om kommersielle aktører som tjener store penger på barnevern har skapt debatt. Samtidig har tradisjonsrike ideelle aktører tapt anbudskonkurranser, mens store kommersielle aktører har vokst. Det var bakgrunnen for at Stortinget vedtok å øke andelen ideelle på bekostning av de kommersielle.
• Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av sitt eget fosterbarn
De ideelle aktørene skal stå for 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025, opp fra 25 prosent i dag, ifølge stortingsvedtaket.
• Nær en av tre ansatte i barnevernet har vært utsatt for vold mer enn to ganger de siste to åra
Opposisjonen synes det går altfor sakte. Regjeringen trenerer vedtaket, mener Freddy André Øvstegård (SV).
• Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet
– Det er kritikkverdig at den planen alle forventa skulle komme i 2019, ikke har kommet, sa Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) i den politiske paneldebatten på den årlige IB-konferansen (Ideelt barnevernsforum).
– De ideelle aktørene brekker ryggen i anbudskonkurransene. De har ikke prioritert store administrative avdelinger som kan jobbe med å vinne anbud, sa Kari Henriksen (Ap).
De er særlig skuffet over KrF. Partiet har alltid vært varm tilhenger av ideelle aktører i velferden, men følger ikke opp når de nå styrer Barne- og familiedepartementet, mener opposisjonspartiene.
Saken fortsetter under bildet.
Maria Moe (t.h.) er rådgiver for barneminister Kjell Ingolf Ropstad. Her i debatt med representanter fra familie- og kulturkomiteen.
Adrian Nielsen
SV: – Stoler ikke på regjeringen
Maria Moe, politisk rådgiver for barneminister Kjell Ingolf Ropstad, forsikrer at regjeringen jobber med å gjennomføre vedtaket.
– Det er et viktig vedtak, og vi fikk det også inn i Granavolden-erklæringen. Men dette er komplisert, og vi må passe på at vedtaket ikke får utilsiktede konsekvenser. Bufdir skal utrede og foreslå en konkret strategi, sa Moe i debatten.
– Granavolden har bare med den første delen av vedtaket. I den andre delen ber Stortinget regjeringen utrede hvordan kommersielle aktører kan fases ut av øvrige deler av barnevernet, slik at hele barnevernet drives i offentlig og ideell regi. Den delen er utelatt. Jeg stoler ikke på regjeringen i dette spørsmålet, svarte Øvstegård.
Ordstyrer Erik Aasheim ville vite om regjeringen kan love 40 prosent ideelle innen 2025.
– Vi skal gjøre det vi kan, sa Maria Moe.
Høyre: – Det eneste gode argument imot anbud
Barneombud Inga Bejer Engh mener det er problematisk at private aktører tilbyr såkalte enetiltak, institusjoner for en person.
Saken fortsetter under bildet.
Anbudskonkurranser skaper ikke gode fagmiljøer for de mest sårbare, mener barneombud Inga Bejer Engh.
Adrian Nielsen
Når enetiltakene i hovedsak levers av private som konkurrerer om anbud, blir det vanskelig å bygge opp gode fagmiljøer, mener ombudet.
– Mitt primære mål er et godt faglig miljø for dem som skal jobbe med de mest sårbare. Det krever utveksling av erfaringer og kunnskap. Hvordan er det mulig når aktørene konkurrerer med hverandre, spurte Bejer Engh.
– Det er det eneste gode argumentet jeg har hørt imot anbud. Jeg har ikke tenkt på det før. Fra opposisjonen hører vi bare ideologisk motstand, sa Vetle Langedahl, som representerer Høyre i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
Saken fortsetter under bildet.
Vetle Langedahl (H) mener det er uviktig hvem som eier institusjoner, men fikk et godt motargument av barneombud Inga Bejer Engh.
Adrian Nielsen
Frp: – Et blindspor å tallfeste
Senterpartiet er på linje med Ap og SV i denne saken. Åslaug Sem-Jacobsen slo fast at barnevernet er helt uegnet for markedstenkning.
Silje Hjemdal fra Frp mener derimot det er et blindspor å tallfeste hvor stor andel av institusjonene som skal være ideelle, kommersielle eller offentlige.
– Det sporer av debatten. Jeg tror dette bare er begynnelsen på et krav om at alle institusjoner skal være offentlige. Tragiske saker og lovbrudd skjer i alle typer institusjoner. Vi må ha fokus på barnets beste, ikke på hvem som eier institusjonene, sa hun.