Imam mener LO og Fagforbundet kaster bort viktig integreringsmulighet:
Imam Ashraf vil at Fagforbundet inviterer landets imamer til møte: – Vi imamer har stor påvirkningskraft
Nesten 200.000 muslimer i Norge - tre imamer er med i Fagforbundet
Etterlyser initiativ: Imam Syed Ashraf i moskeen Al Noor Islamic center mener LO og Fagforbundet burde jobbe aktivt for å rekruttere flere imamer til organisasjonen. Ikke minst fordi de kan bidra til viktig integreringsarbeid.
Werner Juvik
Det er trolig rundt 100 imamer i Norge. De møter tusenvis av arbeidsfolk hver eneste uke, og kan være en ubrukt nøkkel til integrering. – En organisasjon som LO burde ønske å ha oss med på møtene sine.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
– Jeg håper Fagforbundet leser dette og inviterer norske imamer til et møte om hva et medlemskap kan bety for dem, sier imam Syed Ashraf, som mener Fagforbundet kunne ha gjort en bedre jobb overfor denne yrkesgruppa.
– Det virker som om verken Nav eller LO har særlig mye erfaring med eller kjennskap til imamers arbeidssituasjon, sier han og legger til:
– Vi er trolig nærmere 100 imamer i Norge. Før lockdown hadde vi 3–400 mennesker her på fredagsbønn hver uke. De sitter ikke bare stille foran meg og tar imot en bønn jeg leverer. De er ikke bare tilknyttet moskeen som religiøst samfunn. Disse menneskene kommer fra ulike samfunnsfelt.
De er leger, advokater, butikkfolk, taxisjåfører, bussjåfører og businessmenn, og jeg snakker ikke bare med dem om religion, sier imam Syed Ashraf i et intervju med Fagbladet.
{u1}
Ber om invitasjon
Ashraf er imam i Bærums-moskeen Al Noor Islamic center, og én av tre imamer som er medlem av Fagforbundet TeoLOgene. Han mener LO og Fagforbundet kunne gjort en langt bedre jobb, både i oppfølgingen etter terroranslaget mot moskeen hans i 2019 og i forhold til den viktige integreringsarenaen moskeene kan være.
– Jeg vet ikke hvordan prestene i kirkene har det, men det virker som om organisasjonene glemmer at moskeen ikke bare er et religiøst sted, men også en arbeidsplass.
– I moskeen snakker vi imamer om livssituasjoner, om personlige og allmenne behov, utdanning, samfunnsutfordringer, ja, også om hvordan man skal komme seg ut av terrororganisasjoner. Når 1. mai nærmer seg, snakker vi om betydningen av arbeid. Vi imamer har stor påvirkningskraft. En organisasjon som LO burde ønske å ha oss med på møtene sine.
Ashraf sier videre at han håper at Fagforbundet leser intervjuet med ham og inviterer norske imamer til et møte. Imamen tror et slikt møte kan ha stor samfunnsmessig betydning.
Få, men viktige medlemmer
– Vi er glade for at imam Ashraf ønsker å jobbe for økt organisering blant imamer og deler fullt ut hans mening om at arbeidsmiljøet også er en vesentlig del av det å være imam, sier fungerende leder i Fagforbundet teoLOgene, Gjøa Kristine Aanderaa.
Positiv: Fungerende leder Gjøa Kristine Aanderaa i Fagforbundet teoLogene tar gjerne imot flere imamer.
Jørgen Hyvang
TeoLogene er en landsdekkende fagforening for teologer og prester i offentlig sektor, i statlig, kommunal eller privat virksomhet. De fleste medlemmene jobber i Den norske kirke, men teoLOgene har også noen få imamer blant medlemmene.
– Erkjennelsen av at du som imam også er en ansatt som må ivaretas og ha rettighetene godt ivaretatt, er en del av grunnlaget for vår forening, sier Aanderaa, som påpeker at Fagforbundets prinsipprogram og verdigrunnlag innebærer at forbundet skal være uavhengig av etnisk eller kulturell bakgrunn, alder, kjønnsidentitet, funksjonsnivå, seksuell orientering, religion eller livssyn.
– Vi har en tydelig politikk der vi skal bekjempe undertrykking, rasisme, hatefulle ytringer og diskriminering. Imamene utgjør foreløpig en liten gruppe, og vi setter derfor ekstra pris på at de deltar på årsmøtene til teoLOgene. Når en imam melder inn saker som vi som fagforening må følge opp, så gjør vi det, og om nødvendig i samarbeid med Fagforbundet.
Viktig nybrottsarbeid
Aanderaa sier at organisasjonsbygging er viktig for teoLOgene, og at de gjerne reiser ut og møter mulige medlemmer og informerer om Fagforbundet.
– Vi kommer gjerne ut og snakker med imamer også. Hvis Imam Ashraf vil arrangere et møte for imamer for å få vite mer om Fagforbundet teoLOgene, kommer vi. Vi tenker at det er viktig at imamene i Norge fagorganiserer seg. Dette er et nybrottsarbeid som Fagforbundet ønsker å ta tak i.
Aanderaa legger til at teoLOgene gjerne deltar i dette arbeidet, men at de i så fall vil trenge hjelp fra sentralt hold:
– Vi er en liten avdeling, med et lite sekretariat, så da må det for vår del følge med større ressurser til dette arbeidet, sier Aanderaa.
Dette gjør en imam
Ordet imam er et arabisk ord som betyr anfører eller leder, men ofte brukes om en bønneleder. I tillegg til å lede bønn, underviser imamen barn og voksne i religion flere ganger i uka, leder brylluper, begravelser, religiøse markeringer og fester. Han driver også med rådgivning, mekling og sjelesorg.
I motsetning til «prest» er «imam» ikke en beskyttet tittel. Selv om det i flere muslimske land stilles krav til teologisk utdanning for å kunne kalle seg imam, kan hvem som helst kalle seg imam i Norge.
– Vi imamer skal være samtalepartnere og sørge for at folk er så lykkelige som mulig. Hvis et medlem av moskeen har familieproblemer, diskuterer de med meg. Det kan være konflikter mellom ektefeller, problemer med barneoppdragelse eller ungdommer, men også individuelle utfordringer på jobben, eller noen som har innvendig uro og trenger hjelp til å meditere. Folk kommer hit, eller vi drar hjem til dem. En imam er en stille hjelper og en travel person, sier Syed Ashraf og legger til:
– Vi gjør mye her for å løse enkeltmenneskers og familiers utfordringer. Ofte ønsker folk å få hjelp her før de eventuelt går til kommunene, sier imamen.