Åner dørene på data under krisa:
Ingen grunn til å kjede seg: Her er bare litt av det du kan få med deg på nettet
Karantek, konkurranser, rebus, dyreparker, museer – og mye mer
Denne hjelmen finner du på British Museum, og nå kan du dra dit gratis på data.
Kjedelig med virusstengt? Ikke når du ser hva blant andre bibliotekarer og barne- og ungdomsarbeidere klarer komme opp med. Eller vil du heller ta en tur på British Museum?
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Selv om alle bibliotek og fritidsklubber er stengt, har ikke de ansatte sluttet å jobbe. Karanteket tilbyr gratis bøker – fritidsklubber arrangerer konkurranser og aktiviteter på Snapchat , og museer over hele verden har åpnet sine virtuelle dører.
– Ungdomsarbeidere er flinke til å finne gode og kreative løsninger. Vi er flinke til å snu oss i stormen. Det er mange ungdomsklubber som er flinke nå, sier Trine Røyrhus Ottosen.
Hun er fritidsarbeider i Sola kommune, i tillegg til at hun sitter i sentralstyret i Ungdom og fritid.
ONLINE: Når skoler og fritidstilbud stenges, og folk oppfordres til å holde seg mest mulig inne, flyttes enda mer aktivitet ut på internett.
Cornelius Poppe, NTB Scanpix
Rebusløype hver dag
I Sola kommune er konkurranselysten stor blant ungdommene i alderen 12-17.
Her har nemlig de ansatte i kultur, fritid og idrett gått sammen og laget en digital rebusløype på feelgoodung på Snapchat. Hver dag kommer en ny oppgave.
– Vi får ikke mange tilbakemeldinger fra ungdommene, men er vi seine en dag, ringer de og etterlyser oppgaven, forteller Ottosen.
Trine Røyrhus Ottosen
Privat
Tar vare på alle
Rebusene startet de med forrige mandag, og de er nå i full gang med en ny uke. Konkurransen er åpen for alle følgerne, som i hovedsak er ungdommer fra kommunen. Rundt 30-40 ungdommer følger dem hver dag.
• Her er fem gode tips til deg som jobber hjemmefra
– Det er faktisk en del foreldre som tar med barna og gjør oppgavene sammen med dem.
Ottosen sier at hun ser at en del av de ungdommene som trenger litt ekstra, også er med.
Sola kommune skal begynne å ta direkte kontakt med dem nå framover på telefon og meldinger.
– Noen har tatt kontakt med oss, og de har selvfølgelig fått svar. Men alle er jo ikke gode til det.
På nettsidene og på Facebook-sidene til Ungdom og fritid finnes mange gode tips samlet.
Imponerende kreativitet
– Vi vet allerede at kreativiteten blant klubbfolk og bibliotekansatte er stor. Det er imponerende å se hvordan det jobbes med å holde kontakten og aktiviteten oppe når alt annet stenges, sier Ellen Ovenstad, fagleder i Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst.
Ovenstad mener at kontakten med klubbansatte, og bibliotekansatte, vil være veldig viktig for noen i en situasjon hvor det er så stor usikkerhet. For andre vil det være et kjærkomment supplement til litt lange dager.
– Jeg håper noen vil forske på erfaringene fra denne perioden, slik at det kanskje kan dokumenteres hvor viktig det er å ha de fysiske møteplassene. Selv det mest interessante digitale tilbud vil ikke erstatte de fysiske møtene i lengden. Det gjelder både møtene med de ansatte, men selvsagt også det å være sammen med andre unge, sier Ovenstad.
Virtuelle fritidssenter
Ung Kultur i Bodø kommune har etablert virtuelt fritidssenter på Facebook.
Dette er et sosialt alternativ for ungdom i Bodø kommune. På denne virtuelle møteplassen kan ungdom møtes for å prate sammen og det legges ut tips til aktiviteter og konkurranser. Gruppa er åpen fra 19-22 hver dag, og to ansatte er også til stede.
Sarpsborg har åpnet et digitalt kulturhus for ungdom med «oppholdsrommet», hvor det spilles musikk og ungdommen kan prate om løst og fast.
Det er også satt opp et digitalt biljardbord som ungdommen kan bruke til konkurranser.
I tillegg er det laget et «e-sportsenter» hvor ungdommene kan finne noen å spille med, eller noen å snakke om spillrelaterte ting med.
I tillegg er det et «kontor», hvor man kan treffe voksne, skriver Sarpsborg kommune på sine hjemmesider. På «kontoret» er det kun mulig å komme inn ved å motta en invitasjon, og ingen andre ser hvem som er inne på kontoret.
• Les alle Fagbladets saker om koronakrisen
Karanteket
For den leselystne er karanteket.no etablert. Dette er et digitalt bibliotekstilbud hvor det er mulig å låne e-bøker som kan leses på mobil og nettbrett helt gratis.
Nå i disse dager blir også alt publisert materiale som finnes digitalt i Nasjonalbibliotekets samling tilgjengelig for skoler og studenter, skriver Aftenposten.
Folkebibliotekene får 1,1 million ekstra e-bøker til utlån. Elever og studenter får fri digital tilgang til hele Nasjonalbibliotekets samling.
Selv om de fysiske bibliotekene er midlertidig stengt, prøver alle bibliotekene å sikre tjenestetilbudet best mulig digitalt. Mange har lagt ut tips til gode bøker som er tilgjengelig gjennom eBokBib eller bokhylla.no.
Flere bibliotek har konkurranser rettet mot barn og unge og flere strømmer også eventyrstunder og høytlesing.
Flere forlag har også åpnet for gratis tilgang til bøker og tidsskrift.
Denne karen, en iguan, kan du treffe i Oslo reptilpark, kan du gjøre det digitalt nå.
Wikipedia
Virtuelle museum og dyreparker
Høres British Museum i London, Musée d’Orsay i Paris og National Museum of Modern and Contemporary Art i Seoul ut som en litt fjern drøm?
Kulturinstitusjonene som har digitalisert seg, tilbyr omfattende visninger av spesialkuraterte nettutstillinger og «street view» rundt omkring i museet.
Vil du heller se på dyr, er Akvariet i Bergen, Reptilparken i Oslo, Bjørneparken i Flå og Dyreparken i Kristiansand blant parkene som inviterer publikum inn virtuelt, skriver VG.
Mat og stell sendes direkte på nett, og er deretter tilgjengelig via Facebook og YouTube. Parkene svarer på spørsmål fra gjestene på direkten.
Her er noe av det du kan se på det berømte Musée d'Orsay i Paris.