Intensivavdelingen får ammepris. Dette er deres råd
AMMEVEILEDER: Eva Lill Coyle begynte som hjelpepleier. I dag er hun videreutdannet som både barsel- og barnepleier, og ammeveileder.
Jeron Joseph / Fagforbundet
Født en gang etter uke 23. Bitte små premature spedbarn kan også ammes.
hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no
– Før trodde vi de premature barna måtte vente lenger, før de var klar for å øve på amming. Vi blir stadig overrasket over hvor tidlig de klarer det. De er født med sugerefleks, men barna kan mer enn vi har trodd. Noen barn hos oss kan være fullammet fra uke 34 (*1). Mor er ofte veldig motivert, og barnet kommer godt i gang etter hvert, sier barsel- og barnepleier Eva Lill Coyle.
Hun har jobbet på nyfødtintensivavdelingen på Haukeland sykehus siden 2000. I år fikk de Ammehjelpens begeistringspris. Vinneren kåres av Ammehjelpens jury, basert på forslag fra ammende mødre over hele landet.
– Vi ble veldig glad og stolte, og føler vi har fått satt amming på dagsordenen på avdelingen mye mer i det siste, sier Coyle.
Mødre kommer med godteri og julekort
– Hva betyr det for deg at ammende mødre har stemt dere fram?
– Det betyr noe helt spesielt å få tilbakemelding fra de som har vært hos oss. Vi får veldig mange gode ord fra foreldrene. I mediene kommer det ofte bare fram negative erfaringer med helsevesenet, men vi opplever mange takknemlige familier. Vi får mange julekort. Det er mødre som er innom med sjokolader, godteri, te og kaffe. Men ikke blomster, for det vet de at vi ikke får lov til å ta imot.
Colye er også leder for faggruppa barsel- og barnepleiere i Fagforbundet, og har videreutdanning som ammeveileder.
• Amme-legen Gro Nylander kjemper for aktiv dødshjelp: – Vi er mange leger som er for dette
Hud-til-hud og pumper
På nyfødtintensivavdelingen er det mange premature barn, men også barn som av ulike årsaker trenger medisinsk hjelp.
– Hvordan sørger dere for å hjelpe mødre og barn som har fått en krevende start?
– Rett etter fødsel er det veldig mange som ikke kan amme. Da hjelper vi mor med å få i gang melkeproduksjonen gjennom håndmelking og pumping. Vi gir informasjon, hjelper og støtter de som vil amme. Etter hvert som barnet blir sterkt nok, hjelper vi dem med å øve på å legge barnet til brystet. Mye Hud-til-hud er det viktigste i starten av ammereisen, sier hun.
Hun forteller at de starter med å gi spedbarn som er født rundt uke 24 dråper med råmelk (*2).
– Råmelk er veldig viktig. Det klarer barna å få i seg når de er bitte små.
• Derfor er kvinner mer syke enn menn – vil ha nasjonale tiltak
Barna må få smake
– Hva er ditt beste råd til andre nyfødtintensivavdelinger?
– Begynn tidligere enn dere tror. Tilrettelegg for mye hud-til-hud, og for at barna kan smake morsmelk i munnen. Det er viktig at de får smake på det. Det er også veldig viktig for barnets tarm. Det er vi blitt mye flinkere på med årene. Sonden går rett til magen, men resten gir vi gjennom sonde, sier hun.
– Hvordan sørger dere for at de ferske mødrene ikke blir stressa?
– Vi tar det gradvis, og vi presser ikke. Vi starter når vi ser at mor og barn er klare for det. Vi følger opp med samtaler og viser trygge måter å holde det lille barnet på.
Verdens helsedag: Mor og barn
7. april markerer Verdens helseorganisasjon (WHO) verdens helsefag. I år er temaet graviditet, fødsel og mor og barns helse.
– WHO minner oss om at håpefulle fremtider begynner med trygge begynnelser – men håp og trygghet er ikke noe som bare kan gis. Det må skapes. Det må bæres fram av mennesker som har rom til å gjøre jobben sin godt, skriver Fagforbundet.
De mener mange helsearbeidere presses til å jobbe mer enn de tåler.
– Fagforbundet er bekymret for det høye presset dine kollegaer i fødsels- og barselomsorgen står i. Hva er de største utfordringene du møter på nyfødtintensiv?
– Det er forskjell på oss og føde- og barselavdelingene. Hos dem er det stor jordmor- og sykepleiermangel. Det jobber ikke jordmødre på vår avdeling, og vi har ikke mangel på sykepleiere. Men vi er litt få barsel- og barnepleiere. Vi gjør veldig mye av det samme som våre sykepleierkolleger på avdelingen, og kan hjelpe. Det eneste som skiller oss, er at vi ikke jobber med barna som får medisin- og respiratorisk behandling. Jeg tenker at mange avdelinger burde ansatt flere barsel- og barnepleiere, og er glad for at det finnes mange gode videreutdanninger.
*1 Svangerskapsuke 34. Et svangerskap varer vanligvis mellom 37 og 42 uker. Babyen er prematur hvis den fødes før svangerskapsuke 37 er ferdig. Prematur betyr egentlig «førmoden»
*2 Den første melka kalles råmelk. Den kommer i små menger, og inneholder mye næring.