NHO-ansatte starter fagforening

Inviterer NHO-klubb inn i LO

ØNSKER VELKOMMEN: Mette Nord sier at den nye NHO-klubben er hjertelig velkommen i LO-familien.

ØNSKER VELKOMMEN: Mette Nord sier at den nye NHO-klubben er hjertelig velkommen i LO-familien.

Werner Juvik

NHO-ansatte har startet fagforening. Fagforbundets Mette Nord inviterer dem gjerne inn i LO-familien.

2016052518072420160526093232

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Mette Nord, leder i Fagforbundet, synes det er en god idé at de ansatte i NHO starter en fagforening, og ønsker dem velkommen i LO-familien hvis de ønsker det.

Næringslivets Hovedorganisasjon er landets største arbeidsgiverforening. Nå starter de ansatte en egen fagforening etter periode med nedskjæringer og sluttpakker.

Det var Aftenposten som kunne melde dette for noen dager siden.

NHO er ikke for eksempel ikke del av AFP-ordningen, noe som har vært sterkt etterlyst fra de ansatte.

– Vi har jo ikke tradisjon for dette, og svært få av oss vurderte dette for bare ett år siden. Men med sparetiltakene, og kanskje en hardere type ledelse, så vi alle behovet, sier foreningsleder Øyvind Lind-Fossen, til daglig informasjonssjef og pressekontakt i NHO, til Aftenposten.

Les også: • NHO kutter kraftig og fjerner 70 årsverk

– Hva svarer dere på en slik invitasjon? Er det aktuelt for den nye klubben å bli LO-medlem?

– Vi har nå en tilfredsstillende løsning med en lokal Husforening der alle ansatte er velkommen, er den ferske fagforeningslederens knappe svar på Fagbladets spørsmål.

Håper de blir mer enn en husklubb

Mette Nord mener det også må være i NHOs interesse med parter som forholder seg til i det organiserte arbeidslivet.

– Jeg håper de organiserer seg i et etablert forbund med innflytelse på lønns- og arbeidsvilkår, og ikke bare som en husklubb, sier hun.

Les også: • Denne mannen vil øke lønnsforskjellene i Norge

Stor organisasjonsinteresse

De ansatte har fått kjenne på kroppen hvordan hverdagen er for ansatte i mange av medlemsbedriftene, og de reagerer med å organisere seg. Kort tid etter at initiativet ble tatt til «Husforeningen» i vinter, hadde mer enn halvparten av de ansatte meldt sin interesse, skriver Aftenposten.

Øyvind Lind-Fossen har ikke noe klart svar på om foreningen vil søke seg mot en av de store hovedorganisasjonene, som YS eller Akademikerne. En av fordelene ved å melde seg inn i en stor organisasjon, er at man blir med i AFP-ordningen, som gir større mulighet for tidlig pensjon.

Ta kontakt for å avklare

I Norges største hovedsammenslutning av arbeidstakere, LO, er man vant til at de ansatte er organisert.

Hovedprinsippet er at det er viktig å være medlem i en av de fagforeningene som har innflytelse på lønns- og arbeidsvilkår. Det må opprettes en lokal fagforening for at man skal ha noen innflytelse/forhandlingsrett lokalt, altså overfor bedriften.

– Hvis man ønsker å etablere en fagforening på en arbeidsplass, bør man først ta kontakt med kollegaer og ta initiativ til å organisere seg, sier Jan Rudy Kristiansen, leder for organisasjonsenheten i Fagforbundet.

Deretter tar man kontakt med LO for å avklare hvilket forbund man bør ta kontakt med. Det aktuelle forbundet tar kontakt og bistår med å etablere en klubb eller fagforening. Forbundet fremmer tariffkrav til arbeidsgiver. Det går også an å ta uformell kontakt.

– Som fagorganisert er det tilbud om skolering, stipender og andre goder også, sier Kristiansen.

Dette er en fagforening

• En sammenslutning av arbeidstakere innenfor samme industrigren eller fag.

• En fagforening tar vare på interessene til en yrkesgruppe og kjemper for bedre lønn og gode arbeidsvilkår. Trygdeordninger, velferdsgoder og ulike politiske solidaritetsspørsmål er også viktige kampsaker.

• I områder med flere bedrifter innenfor samme fag, blir det ofte opprettet fagforeningsklubber i hver enkelt bedrift. De fleste fagforeninger er knyttet til et fagforbund, også kalt fagorganisasjon eller yrkesorganisasjon.

• Fagforbundene er som regel landsomfattende organisasjoner som er bygd opp av lokale fagforeninger eller avdelinger.

Kilde: Wikipedia

Dette er en tariffavtale

• Avtale mellom fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold.

• Regulerer ikke bare lønnssatser, men ofte også andre arbeidsforhold, som skift- og overtidsarbeid, arbeidsklær, oppsigelsesfrister, ferie, medbestemmelse og permittering.

• Individuelle arbeidsavtaler som strider mot tariffavtalen er ugyldige dersom så vel arbeidsgiver som arbeidstaker er omfattet av tariffavtalen.

Kilde: Aftenposten

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy