Lønn
Jobber du i arbeiderbevegelsen? Sjekk den nye lønna di her
HK er fornøyd med resultatet av forhandlingene med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening. Dette oppgjøret gjelder også ansatte i Fagforbundet.
herman@lomedia.no
Lønnsforhandlingene mellom Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) og Handel og Kontor (HK) er i mål.
AAF er arbeidsgiverforeninga som organiserer LO, LO-forbunda, Arbeiderpartiet, SV, Norsk Folkehjelp og flere andre organisasjoner. HK har på sin side rundt 2400 medlemmer i området.
HKs første nestleder, Elisabeth Sundset, kaller forhandlingene for konstruktive.
– Resultatet er på linje med frontfaget og ivaretar en tydelig lavlønnsprofil, sier en fornøyd Sundset onsdag formiddag.
Den gjennomsnittlige lønnsveksten for ansatte i AAF-området blir rundt 5,2 prosent.
Havna på ramma
Ifølge protokollen er partene enige om dette, med virkning fra 1. mai 2023:
• A-tabellenes lønnstrinn til og med 52 heves med 34.000 kroner. Med årets tillegg tilsvarer lønnstrinn 52 en årslønn på 647.961 kroner.
• Trinna fra og med 53 til og med 72 heves med 5,49 prosent. De aller fleste medlemmene i HK er plassert her. Inkludert årets tillegg vil en ansatt på lønnstrinn 72 få en årslønn på 973.677 kroner.
• Trinna fra og med 73 heves med 50.000 kroner.
• Alle trinna i B-tabellen skrus opp med 575 kroner.
Sundset opplyser om at AAF fikk gjennomslag for ha et prosenttillegg, ikke kronetillegg, for lønnstrinn 53–72.
Uenige
I landsoverenskomsten mellom HK og AAF står det at «tariffområdet skal ikke komme dårligere ut enn resultatet av forhandlingene mellom LO Stat og staten».
Dette er en såkalt garantiordning.
Partene hadde i forhandlingene ulik forståelse av hvordan garantiordninga skal praktiseres. Det bidro til at forhandlingene tok tid.
– Motparten hadde en annen tolkning enn oss, så vi var ikke helt på bølgelengde. Men vi skal se mer på dette, sier HK-nestleder Sundset og legger til at protokollen ikke blei signert før i halv tre-tida natt til onsdag.
HK og AAF er enige om at de skal se på garantiordninga til neste års oppgjør for å prøve å få en felles forståelse av overenskomsten.