OSLO: Fagforbundet-medlemmet har jobbet i flere vikariater, blant annet i Nav i Oslo. Nå går skal saken henns videre til lagmannsretten.
Tormod Ytrehus
oystein.windstad@fagbladet.no
Fagforbundet-medlemmet har jobbet i ulike vikariater i Oslo kommune.
Den 6. oktober ga Oslo tingrett medhold i at arbeidet har vært permanent og ikke midlertidig. Alenemoren har jobbet med tolking, foreldreveiledning og med flyktninger på Nav.
• Alenemor sagt opp og stod uten inntekt - vant i retten
LO-støtte
Kvinnen sier til Fagbladet at verken hun eller hennes advokat ønsker å kommentere anken.
– Jeg beskylder ingen for bevisst å ha latt være å tilby henne fast ansettelse. Men, systemet har ikke fanget opp at dette, sier LO-advokat Anne-Lise Rolland.
Sissel M. Rasmussen
Fagforbundet-medlemmet har fått støtte av LO-advokatene og det er Anne-Lise Rolland som har tatt saken og ført den i retten. Tidligere har advokat Rolland sagt til Fagbladet at situasjonen til alenemoren har vært svært krevende:
– Menneskelig sett skjuler det seg imidlertid også en personlig svært krevende situasjon bak dommen. Vårt medlem kom til Norge i 2005 og er akademisk utdannet fra utlandet, men har aldri fått tilbud om fast ansettelse i Norge. Hun har imidlertid hatt Oslo kommune som hovedinntektskilde i 11 år! Gjennom oppdragsavtaler, vikariater og engasjementer, sier Rolland og fortsetter:
– Jeg beskylder ingen for bevisst å ha latt være å tilby henne fast ansettelse. Men, systemet har ikke fanget opp at dette. Det er noe som ikke bør skje.
SV-politiker: – Oslo kommune må rydde opp i vikarbruken
– Mange kvinner i samme situasjon
Alenemoren har fått støtte fra blant andre Rødt og SV i Oslo. Begge partiene har krevd at Oslo kommune skal trekke anken.
SV-politiker og stortingskandidat Marian Hussein tok kontakt med Fagbladet tidligere i høst og tipset om alenemorens situasjon. Hussein sier hun kjenner til flere minoritetskvinner som er i samme situasjon som Fagforbundet-medlemmet:
– Vi hører ofte om minoritetskvinner som ikke er i arbeid, men vi hører sjelden om de kvinnene som er i arbeidslivet og aldri får fast jobb. Det er viktig med økonomisk frihet og viktig for integrering. Det er viktig å få disse historiene frem slik at flere forstår den kampen disse kvinnene står i, sa Hussein til Fagbladet i høst.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox