Gikk til rettssak, vant fast jobb og 300.000 i erstatning
Utfordrer Raymond Johansen: – Nå må det ryddes opp i vikarbruken
FLERE FASTE: Marian Hussein kontaktet Fagbladet i september om en sak som opprørte henne. I oktober vant kvinnen det gjald en rettsak mot Oslo kommune: – Dette gleder meg fordi faste jobber er avgjørende for økonomisk frihet.
Øystein Windstad
Alenemor vant over Oslo kommune i retten: – Jeg kjenner til mange kvinner som har gått årevis fra det ene vikariatet til det andre. Nå må Raymond rydde opp og sikre faste jobber, sier SV-politiker Marian Hussein.
oystein.windstad@fagbladet.no
Tidligere i høst kontaktet Marian Hussein Fagbladet om en historie som opprørte henne. Kvinnen som Hussein tipset om, vant 6. oktober en rettsak mot Oslo kommune. Retten mente enstemmig at alenemoren burde få fortsette i stillingen, skulle hatt fast jobb og at hun skal få 300.000 kr i erstatning.
• Gikk fra vikariat til vikariat og vant full seier i retten
– Faste jobber gir minoritetskvinner i arbeid
Fagbladet møter Marian Hussein inne på en kafe på Tøyen, i Oslo Øst.
– Du tok kontakt om denne kvinnen, hvorfor?
– Fordi jeg var gjort kjent med saken og ønsket oppmerksomhet rundt den og problemstillingene knyttet til minoritetskvinner og arbeidsliv. Vi hører ofte om minoritetskvinner som ikke er i arbeid, men vi hører sjelden om de kvinnene som er i arbeidslivet og aldri får fast jobb. Det er viktig med økonomisk frihet og viktig for integrering. Det er viktig å få disse historiene frem slik at flere forstår den kampen disse kvinnene står i, sier Hussein som er utdannet vernepleier til Fagbladet.
• Dette tenker sjefen på når vi sitter på hjemmekontor
–Bør ikke ta ti år å få fast jobb
Til vanlig jobber Hussein som veileder i NAV. Hun er 34 år, sitter i Sentralstyret i SV, leder et inkluderingsutvalg og sitter i programkomiteen. Hun har bakgrunn som blant annet miljøterapeut og forskningsassistent. Hussein er innstilt som stortingskandidat for Oslo SV. Kvinnen som vant rettssaken hadde forskjellige jobber og vikariater for Oslo kommune i 11 år:
– Jeg kjenner utrolig mange kvinner som har hatt den reisen. Dessverre har vi ikke god nok forskning på hvor vanlig dette er. Det vi vet er at når folk har forsøkt i mange år, er det lettere å gi opp. Kanskje er det mange i dag som står utenfor arbeidslivet som kunne ha vært i arbeid, om reisen ikke tok ett tiår, sier Hussein til Fagbladet.
• Eier filmet ansatte og gjester ulovlig etter krav om tariffavtale: Får bot på 150.000 kr
Tror kvinner er mer utsatt
– Er det noen grupper du tenker som sliter mer med å få fast jobb?
– Jeg tror at minoriteter, folk med flyktningbakgrunn og kvinner er mer utsatt for dette. Jeg tror minoritetskvinner derfor er spesielt utsatt, siden de tilhører to utsatte grupper samtidig. Jeg vil ha mer forsking. Jeg har en tese om at fortellingen til denne kvinnen er også fortellingen om diskriminering i norsk arbeidsliv. Hun er universitetsutdannet fra hjemlandet og har muligens ikke fått sine kvalifikasjoner verdsatt godt nok i Oslo kommune. Forskning viser at ledere ansetter folk som er like seg selv. Denne saken viser at vi må se på mangfoldskompetansen hos ledere i Oslo kommune, sier Hussein.
• Fikk virus: Sissel (1) ble bundet fast i sengen og fikk se mamma og pappa tre ganger i året
Utfordrer ledelsen i Oslo
–Hva vil du og ditt parti gjøre med at noen går 11 år uten fast jobb?
– Jeg vil utfordre Raymond Johansen på dette. I byrådsplattformen står det at: «Ansatte i Oslo kommune skal ha ryddige og gode arbeidsforhold i tråd med kravene i arbeidsmiljøloven og kommunens overenskomster». Denne saken viser at rom forbedringer i Oslo kommune, nå må Raymond rydde opp i situasjonen og vise til resultater. Arbeidsledigheten er særlig høy hos minoritetskvinner. Da må vi også sørge for at kommunen ikke legger unødvendige hindringer som holder de utenfor, som sier Hussein til Fagbladet. På spørsmål om hva som er hennes kjernesaker, svarer hun: Faste jobber, mindre ulikhet og minoritetenes vei inn i norsk arbeidsliv.
Vil ikke kommentere
Fagbladet sendte spørsmål til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om hva han tenker og saken og utfordringen til Marian Hussein. Byrådssekretær ved byrådsleders kontor, Halvard Hølleland svarte dette på e-post:
– Byrådsleder har ikke vært inne i denne saken og dommen er heller ikke rettskraftig. Det er derfor ikke naturlig at byrådsleder kommenterer saken eller lager en kobling mellom saken og den generelle politikken byrådet fører for å øke andelen som arbeider heltid i kommunen.
Rødt krever stopp i anke
Etter at Fagbladet skrev om alenemoren som vant rettsaken, har hovedstadsavisen Vårt Oslo fulgt den opp. Rødt sier til i et intervju at det mener Oslo kommune må droppe å anke rettssaken der alenemoren vant retten til fast jobb og erstatning:
– Denne saken er en skam for Ullern bydel og Oslo kommune. Jeg reagerer sterkt på at kommunens eneste reaksjon så langt er at en vurderer å anke, sier Rødtpolitilker Maren Rismyhr til Vårt Oslo. Tidligere svarte bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten i bydel Ullern at kommunen nå skal se på dommen og hva de skal gjøre:
– Ansettelsen av ble gjort for å dekke opp et midlertidig behov i forbindelse med den forbigående og ekstraordinære situasjonen som oppstod i forbindelse med og i etterkant av flyktningkrisen i 2015, skrev bydelsdirektøren i en epost til Fagbladet.